4 Mayis Dünya Ankilozan Spondilit Günü

4 Mayis Dünya Ankilozan Spondilit Günü

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali, Romatoloji Bölümü Ögr. Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kisacik, iltihapli bel ve kalça romatizmasinin (Ankilozan Spondilit) en belirgin özelliginin sabahlari ortaya çikan bel ve kalça agrisi oldugunu bildirdi.

4 Mayis Dünya Ankilozan Spondilit Farkindalik Günü nedeniyle açiklama yapan Prof. Dr. Kisacik, “Mayis ayinin ilk cumartesi günü, Dünya Ankilozan Spondilit Günü olarak kutlanir. Tüm dünyada kutlanan Ankilozan Spondilit Günü’nde bu yikici hastaliga dikkat çekerek, hastaligin etkilerini anlamak ve toplumu bilgilendirmek amaçlanmaktadir” dedi.

Kronik iltihapli bir romatizmadir

Ankilozan spondilitin öncelikle omurgayi etkileyen kronik iltihapli romatizma oldugunu hatirlatan Prof. Dr. Kisacik, toplumlar arasinda sikligi degismekle birlikte her bin kisiden 1-10’unda bu hastaligin görülebildigine vurgu yapti.

Ankilozan spondilitin en belirgin özelliginin sabahlari ortaya çikan bel ve kalça agrisi oldugunu hatirlatan Prof. Dr. Kisacik, geceleri hastayi uykudan uyandiran bel agrilarinin da belirtiler arasinda bulunduguna dikkat çekti.

Genellikle 20-30 yaslarinda ortaya çikan bu hastalikta diz ekleminde agri sislik, topuklarda agri, gözde üveit olarak adlandirilan iltihabi durumlarin da ortaya çikabildigini ifade eden Prof. Dr. Kisacik, su bilgileri paylasti:

“Hastalik tani konmadigi zaman maalesef sekil bozuklugu, erken emeklilik ve is gücü kaybina neden olabilmektedir. Tani için hastalarinin sikayetlerinin yani sira ilgili eklemlerin manyetik rezonans (MR) ya da röntgen gibi yöntemlerle görüntülenmesi gerekmektedir.”

Tedavi

“Ailesel geçisi oldukça yüksek olan bu hastalik, erken tani sonrasi çok basarili sekilde tedavi edilmektedir” diyen Prof. Dr. Kisacik sözlerini söyle tamamladi:

“Ilaç tedavisinin yani sira egzersiz, kilo kontrolü gibi genel yasam önerileri de büyük önem tasimaktadir. Ankilozan spondilit hastalarinin dogru bilgi edinebilmeleri için bu konuyla yakindan ilgilenen Romatoloji Uzmanlari, ilgili hasta dernekleri ve Romatoloji Derneklerine ulasmalari en saglikli yol olacaktir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile