Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, İçel, Antalya başta olmak üzere ülkemizin değişik yörelerinden etkinliğe katılan şair ve yazarlar etkinliğin ilk günü “Sanat Tanrısı” Apollon’u ziyaret ettiler.
Tiyatrocu Mustafa Selçukoğlu’nun Apollon kıyafetiyle beklediği Babadağ eteklerinde Ölüdeniz’i tepeden gören mekana gelen yazar ve şairler Apollon’u görünce çok şaşırdılar ve heyecanlandılar. Şairlere hitaben kısa bir konuşma yapan Apollon, savaş naralarının yükseldiği bu günlerde şairlerin seslerinin neden çıkmadığını merak ettiğini ve neden barış şiirleriyle haykırmadıklarını sordu. Şairlerin barış şiirlerini her zamankinden daha çok yazmalarını isteyen Apollon, “ Şimdi gelin hep birlikte Yaşasın Barış, Yaşasın Barış, Yaşasın Barış diye Ölüdeniz’den dünyaya haykıralım” diyerek birlikte çağrı yaptılar. Daha sonra da şairler Abdulkadir Budak, Hicabi Türkoğlu ve Süleyman Kaptan şiirler okudular.
ETKİNLİĞİN KONUSU “LİKYA UYGARLIĞI VE BÖLGE TURİZMİNE KATKISI”
Etkinlik boyunca her gün Fethiye Keçi Kitabevi’nde okurlarla buluşan şair ve yazarlar söyleşiler yaptılar ve kitaplarını imzaladılar.Etkinliğin ikinci günü Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi salonunda çok önemli bir panel gerçekleştirildi.
İlçede yaşayan İngilizlerin de büyük ilgi gösterdiği panelde “Likya Uygarlığı ve Bölge Turizmine Katkısı” değerlendirildi. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Alan Greaves ile yazarlar Naci Dinçer, Emine Azboz ve Birol Ganioğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, “ Bu paneli yapmaktaki amacımız üzerinde yaşadığımız coğrafyanın ne denli büyük bir uygarlığın birikimini barındırdığının bilincine vararak kültür turizmine katkı sağlamasını değerlendirmektir. Bölgemizin sadece deniz, güneş ve kum turizmi ile değil kültür turizmi ile değil tarih ve kültür turizmi ile de nitelikli turizm açısından ön plana çıkmasını sağlamak ve sezonu daha geniş aylara yaymaktır” şeklinde konuştu
Kazı Başkanlığını yaptığı Demre’deki Myra Andriake’deki kazıların da bu yılki bölümünün sonra erdiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Çevik, bölgemizin Likya Uygarlığı gibi çok büyük bir uygarlığını hüküm sürdüğü yerler olduğunu ancak arkeolojik kazılarda yeteri kadar ödenek alamadıkları için ancak çok idealist öğrencilerle çalışabildiklerini” söyledi.
Oysa yaptıkları kazıların doğrudan turizmi ve turizmcileri ilgilendirdiğini ve kazılar arttıkça daha çok turist geldiğini söyleyen Nevzat Çevik bu bilim dalına daha çok önem ve destek verilmesini istedi.Bekçiler Çaltılar bölgesinde yapılan kazıları başkanlığını yapan Alan Greaves de yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Likya’dan bugüne Yayla Kültürü konulu fotoğrafları izleyicilere sundu.Pınar Başerkafaoğlu’nun yönettiği paneli diğer konuşmacıları Naci Dinçer, Emine Azboz ve Birol Ganioğlu da bölgenin mitolojik önemi üzerinde durdular ve Apollon, Artemis, Zeus, Leto gibi mitolojik kahramanların öykülerinden örnekler verdiler.Etkinliğin son günü ise şair ve yazarlar panelde adı geçen Likya Uygarlığı’nın önemli kentlerinden Tlos’a giderek tarihi ve mitolojik olayların geçtiği yerleri yazar Birol Ganioğlu’nun anlatımıyla görmüş oldu .
4. Ölüdeniz Edebiyat Günleri Sona Erdi
Ölüdeniz Belediyesi Sanat ve Kültür Etkinlikleri kapsamında düzenlenen 4. Ölüdeniz Edebiyat Günleri’nde tam bir kültür,sanat ve tarih fırtınası yaşandı.