4. Perakende Teknolojileri Konferansı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilecik: 'Dijitalleşme insan hayatının artık tam merkezinde. Bu yeni düzen markaların insanı merkeze alarak yenilikçi fikirlere yatırım yapmasını, ürün ve hizmetlerin tasarım, üretim ve sunumunda teknolojiyi odağa almasını fazlasıyla gerektiriyor' Vodafone Bireysel Ticari Pazarlama Kıdemli Müdürü Helvacı: 'Perakendenin kuralları dijitalleşmenin etkisiyle değişiyor. Perakendeciler en iyi müşteri deneyimi için dijitalleşmeye yatırım yapıyor'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, dijitalleşmenin insan hayatının artık tam merkezinde olduğunu belirterek, "Bu yeni düzen markaların insanı merkeze alarak yenilikçi fikirlere yatırım yapmasını, ürün ve hizmetlerin tasarım, üretim ve sunumunda teknolojiyi odağa almasını fazlasıyla gerektiriyor." dedi.

Bilecik, Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından düzenlenen 4. Perakende Teknolojileri Konferansının açılışında yaptığı konuşmada, "perakende" kavramının artık sadece satış biçimi olmadığını söyledi.

Yeni çıkan teknolojiler nedeniyle perakende düzeninde sürekli değişiklik yaşandığını dile getiren Bilecik, dijital teknolojinin insan hayatına getirdiği yenilikler ve etkilediği sektörlerden bahsetti.

Bilecik, perakendedeki dijital dönüşümün nedeninin sadece teknolojik değişimler olmadığını kaydederek, burada müşteriden gelen talebin de etkili olduğunu aktardı.

Teknolojinin iş yapış şekillerini değiştirdiğini aktaran Bilecik, "Her geçen gün yeni iş kültürü doğuyor. Bugün doğan çocuklar muhtemelen 2020'li yılların içerisinde şu anda tanımını koyamadığımız, 60'ın üzerinde yeni meslekler yapıyor olacaklar." diye konuştu.

Bilecik, dijitalleşmenin insan hayatının artık tam merkezinde olduğunu kaydederek, "Bu yeni düzen markaların insanı merkeze alarak yenilikçi fikirlere yatırım yapmasını, ürün ve hizmetlerin tasarım, üretim ve sunumunda teknolojiyi odağa almasını fazlasıyla gerektiriyor." ifadesini kullandı.

Teknolojiyle birlikte müşterilerin satın alma alışkanlıklarının da değiştiğinden bahseden Bilecik, tüketicilerin markalarla her an her yerden iletişime geçme konusunu önemsediğinin altını çizdi.

- "Müşterilerinizin hayatını kolaylaştırın"

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, 5 bini aşkın satış noktasında 135 bin kişilik istihdam ve 70 milyar liralık katma değer yaratan KMD'nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği etkinliğin katılımcılara büyük fayda sağlayacağını belirterek, sektör paydaşlarına katkı sunacağını söyledi.

Konferansı gerçekleştirmek için gece-gündüz çalıştıklarını dile getiren Gökyıldırım, teknoloji girişimcileriyle KMD üyeleri arasında yeni iş bağlantılarının kurulması amacıyla etkinliği hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Vodafone Bireysel Ticari Pazarlama Kıdemli Müdürü Murat Helvacı, perakendecilikte dijitalleşmenin önemine vurgulayarak, post dijital bir dünyada yaşandığını, gündelik hayatta nesnelerin interneti, bulut teknolojisi gibi onlarda dijital dünyanın kavramlarıyla karşılaşıldığını ifade etti.

Dijital dünyanın içinde yaşayan bir müşteri kitlesinin perakendecileri beklediğini belirten Helvacı, şunları söyledi:

"Bu müşteri kitlesi akıllı telefonlarıyla her ürüne anında ulaşabiliyor. Perakendenin kuralları dijitalleşmenin etkisiyle değişiyor. Perakendeciler en iyi müşteri deneyimi için dijitalleşmeye yatırım yapıyor. Dijitalleşme en iyi müşteri deneyimi için bir araç. Perakendecinin yaptığı dijitalleşme müşterinin hayatını kolaylaştırmalı, yapılan dijitalleştirme kolaylaştırıyorsa perakendeci doğru yoldadır.

Müşterilerin hayatını kolaylaştıracak küçük adımlarla başlayın. Müşteri, mağazada sade ve basit bir tasarımla kendini rahat hissetmek istiyor. Ayrıca müşteri için kişiye özel servis sunulmalı."

- "Pazar değişimlerine göre strateji belirlenmeli"

PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü Ülke Lideri Adnan Akan, dünyayı şekillendiren büyük trendlerden birinin demografik ve sosyal değişim olduğunu belirterek, artık çocukların bile tüketici konumuna geldiğini bildirdi.

Dünyayı şekillendiren büyük trendleri ekonomik güçteki değişim, hızlı şehirleşme, teknolojik ilerleme, iklim değişikliği ve sınırlı kaynaklar olarak sıralayan Akan, teknolojinin iş modellerini de değiştirdiğini, şirketlerin önce iş modelini belirleyip daha sonra teknolojiyi iş modeline uygulamaları gerektiğini söyledi.

Akan "Perakendeciler farklı pazarların değişimlerden nasıl etkileneceğini iyi analiz etmeliler, ona göre strateji belirlemeliler." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile