4. Uluslararası Öğrenci Gençlik Çalıştayı

KADEM Gençlik Komisyonu tarafından 'Sürdürülebilirlik' temasıyla düzenlenen çalıştayda gençler, 'Yoksulluğa son', 'Sağlıklı bireyler', 'Nitelikli eğitim', 'Toplumsal cinsiyet adaleti', 'Temiz enerji', 'Ekonomik büyüme', 'Yenilikçilik ve altyapı', 'Şehir ve yaşam alanları', 'İklim eylemi', 'Barış, adalet ve güçlü kurumlar' gibi konuları ele alacak KADEM Gençlik Komisyonu Başkanı Ebru Aracı: 'Sınırsız isteklerimizi sınırlı kaynaklar doğrultusunda gidermeye çalışıyoruz ama bunu gerçekleştirirken bizden sonra gelecek nesilleri de unutmamamız gerekiyor. Bundan dolayı sürdürülebilirlik kavramını gençlerin hayatına daha fazla entegre etmemiz gerekiyor'

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Gençlik Komisyonu Başkanı Ebru Aracı, sınırsız istekleri sınırlı kaynaklar doğrultusunda gidermeye çalışırken, gelecek nesillerin de unutulmaması gerektiğini belirterek, "Bundan dolayı sürdürülebilirlik kavramını gençlerin hayatına daha fazla entegre etmemiz gerekiyor." dedi.

KADEM Gençlik Komisyonu tarafından Sheraton Grand Otel İstanbul Ataşehir'de "Sürdürülebilirlik" temasıyla düzenlenen 4. Uluslararası Öğrenci Gençlik Çalıştayı başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan Aracı, KADEM'in kurulduğu günden itibaren ulusal ve uluslararası arenada toplumda kadının ve gençlerin hak ettiği yeri bulabilmesi ve gelişebilmesi için tüm enerjisini sarf ettiğini belirtti.

Gençlerin entelektüel anlamda kendilerini geliştirebilmeleri için yoğun çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Aracı, bu yıl çalıştayı "sürdürülebilirlik" temasıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çalıştayın Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın tüm dünyaya hazırladığı reçeteden bazı başlıklar içerdiğini aktaran Aracı, çalıştayı, "Yoksulluğa son", "Yenilikçilik ve altyapı", "İklim eylemi", "Temiz enerji", "Barış, adalet ve güçlü kurumlar", "Sağlıklı bireyler", "Ekonomik büyüme", "Şehir ve yaşam alanları", "Nitelikli eğitim ve toplumsal cinsiyet adaleti" olmak üzere 10 masa başlığı oluşturduklarını anlattı.

Aracı, sürdürülebilirlik kavramının var olan tüm güzellikleri geliştirerek devam ettirmeyi çağrıştırırken aynı zamanda yoğun tempo içinde unutulan ya da farkında olunmayan hususların da bu çalıştay kapsamında konuşularak farkındalığının artırılmasına vesile olacağını ifade etti.

- "Sürdürülebilirlik kavramını gençlerin hayatına entegre etmeliyiz"

Çalıştayda konuşulacak her konu başlığının birbiriyle ilgili olduğuna işaret eden Aracı, şunları kaydetti:

"Toplum içerisinde barıştan, adaletten ve güçlü kurumlardan bahsedecek olursak, tabii ki de yenilikçilikten ve altyapıdan da bahsetmemiz gerekecektir. Hepsi birbiriyle alakalı, ilintili başlıklardır. Eğer nitelikli eğitime sahip olan bir toplumumuz varsa, toplumsal cinsiyet adaleti üzerine kavramı daha da derinleştirmek adına daha verimli, güzel çalışmalar üreten bir gençlik oluşacaktır. Aslında tarihe bakacak olursak, daha doğrusu tarihi iyi okuyabilirsek, bizler için ne kadar güzel dersler içerdiğini hepimiz göreceğiz. Tam da bu sırada sürdürülebilirlik kavramının bizler için nedenli önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Sınırsız isteklerimizi sınırlı kaynaklar doğrultusunda gidermeye çalışıyoruz ama bunu gerçekleştirirken bizden sonra gelecek nesilleri de unutmamamız gerekiyor. Bundan dolayı sürdürülebilirlik kavramını gençlerin hayatına daha fazla entegre etmemiz gerekiyor."

Aracı, 2 gün boyunca ulusal ve uluslararası alandan gelen gençlerle hem Türkiye tarihi hem gelen uluslararası gençlerin kendi ülkelerinden verecekleri örneklerle sürdürülebilirlik kavramını daha detaylı ele alacaklarını ve sürdürülebilirlik kavramını gelecek nesillere nasıl aktarılması gerektiği üzerine çalışma yapacaklarını sözlerine ekledi.

- 10 konu başlığı ele alınacak

"Yoksulluğa son", "Sağlıklı bireyler", "Nitelikli eğitim", "Toplumsal cinsiyet adaleti", "Temiz enerji", "Ekonomik büyüme", "Yenilikçilik ve altyapı", "Şehir ve yaşam alanları", "İklim eylemi", "Barış, adalet ve güçlü kurumlar" gibi konuların ele alınacağı ve çözüm önerilerinin sunulacağı çalıştaya, 18-25 yaş arası yerli ve yabancı 110 üniversite öğrencisi katıldı.

Programda, 10 farklı konunun tartışılacağı masaların temsilcileri çalıştay sonunda kısa birer sunum yaparak, çalıştayın sonuç raporlarını açıklayacak.

Çalıştaya katılan farklı sosyal, ekonomik, kültürel ve etnik kimliğe sahip genç katılımcılar, düşüncelerini özgürce dile getirme imkanı bulurken, ortak bir konuyu tartışarak, çözüm geliştirme becerilerine de olanak sağlayacak. Gençler arası iş birliğini artırarak, aktif ve dinamik olarak bir araya gelmelerini sağlayan çalıştay, dünyanın her yerine dokunacak evrensel çözüm önerileri geliştirerek, durum tespitleri yapmalarını da sağlayacak.

Katılımcı ülkelerdeki gençlerin ve kadınların dünya üzerinde sürdürülebilirlikle ilgili aldıkları rollerin niteliği ve bu rollerin geliştirilmesinde ülkelerin hangi noktalarda olduklarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen çalıştay, 27 Nisan'da sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile