Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı 4. Uluslararası Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda “Yaşanabilir ve Estetik Şehirler” konulu bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin bugünlere kolay gelmediğini, şehirlerinin artık dünyayla yarıştığını dile getirdi. Bayraktar, “Bu hizmet, bu ilham, Başbakanımızın 1994 ile 1999 yılları arasında İstanbul’da yaptığı dünya çapındaki liderlik ve belediye başkanlığının getirdiği ivmedir, oluşumdur, berekettir. O gün İstanbul’da su yokken, sular şırıl şırıl aktı. İstanbul’da çöp dağları varken, İstanbul pırıl pırıl tertemiz oldu. İstanbul’da ulaşımda, çevrecilikte, yeşillendirmede büyük mesafeler alındı. O günler bizleri iktidara taşıdı” diye konuştu.
“FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN 6.5 MİLYON BİRİM KONUTUN DEĞİŞMESİ ŞART”
Hükümetleri döneminde Türkiye’nin yaklaşık 250 noktasında kentsel dönüşümün başladığını, Türkiye’nin inşaat sektöründe, planlı kentleşmede, konut üretiminde çok büyük tecrübe kazandığını belirten Bayraktar, Türkiye’de 24 bin 500 kilometrelik fay hattının bulunduğunu söyledi.
Fay hatları üzerindeki 6.5 milyon birim konutun değişmesinin şart olduğuna işaret eden Bayraktar, Türkiye’de depremlerin yaşattığı travmaların kentsel dönüşümün ne kadar zorunlu olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının siyaseti bir tarafa iterek kentsel dönüşümün şart olduğunu, elzem olduğunu, ne kadar zor olduğunu bilerek bunun en net şekilde ortaya koyduğunu ve bu doğrultuda 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nu çıkarıldığını kaydeden Bayraktar, kentsel dönüşüm seferberliğinin Türkiye’nin her tarafında dalga dalga devam ettiğini belirtti.
Bayraktar, vatandaşların talebiyle yapılan incelemelerde 10 binin üzerinde birim konutun riskli tespit edildiğini söyledi.
“TÜRKİYE’DE BUGÜNE KADAR YAKLAŞIK 300 BİN BİRİM KONUTUN RİSKLİ OLDUĞU BELİRLENDİ”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 25 bölgede riskli alan tespiti yapıldığını söyleyen Bakan Bayraktar, belediyelerin çalışmasıyla da yaklaşık 40’ın üzerinde kentsel dönüşüm alanı tespiti gerçekleştirildiğini ve bugüne kadar yaklaşık 300 bin birim konutun riskli olduğunun belirlendiğini ifade etti.
20 bin birim konutun yıkıldığını vurgulayan Bayraktar, 6 Nisan’da İstanbul’da düzenlenecek törenle Türkiye’nin her tarafıyla bağlantılı olarak yıkımlara başlanacağını belirtti.
Kentsel dönüşümün marka şehirlerin oluşturulmasında, enerji tasarrufunun getirilmesinde, modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş şehirleri üretme konusunda Türkiye’nin sağlayacağına işaret eden Bayraktar, kentsel dönüşümde çok başarılı olan belediyelerin bulunduğunu söyledi.
“YEREL YÖNETİMLERİN SÜREKLİ GELİŞTİRİLMESİ VE HİZMETLERİN ATTIRILMASI GEREKİYOR”
İçişleri Bakanı Muammer Güler ise yaptığı konuşmada, toplumun refahının arttırılması ve vatandaşların hayatının kolaylaştırılmasının yerel yönetimlerin sağladığı hizmetlerle doğrudan ilgili olduğunu söyledi.
Yerel yönetimlerin sürekli geliştirilmesi ve hizmetlerinin arttırılması gerektiğinin altını çizen Güler, AK Parti hükümetleri tarafından 2002 yılından itibaren halka sunulan kamu hizmetlerinin nitelik ve kalitesini artırmak amacıyla yerel yönetimlere özel önem verdiklerini kaydetti.
Güler, “61. Hükümet programındaki sağlıksız ve çirkin şehirleşmenin önüne geçerek, şehirlerin daha yaşanabilir olması hedefi çerçevesinde yürütülen çalışmalarla tüm şehirlerimiz birer dünya kenti haline getirilmektedir” dedi.
Kentsel dönüşüm konusunda yerel yönetimlerin çalışmalarına merkezi devlet kuruluşlarının yaptığı katkıların bu alandaki gelişmelere ivme kazandıracağını ifade eden Güler, refah kalitesini arttırmayı amaç edinerek vatandaşların fiziksel, sosyal ve ekonomik problemlerini bütün olarak ele alan sosyal belediyecilik anlayışını tüm belediye başkanlarının başarıyla hayata geçirdiğini kaydetti.
4. Uluslararası Yerel Yönetimler Sempozyumu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de 24 bin 500 kilometrelik fay hattının bulunduğunu ve fay hatları üzerindeki 6.5 milyon birim konutun değişmesinin şart olduğunu söyledi.