40 Sirket, Iç Ettigi 11 Milyar Lirayi Vatandasa Ödemeye Basladi

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) Baskani Mustafa Yilmaz, Azami Uzlastirma Fiyat (AUF) mekanizmasinda usulsüzlük yaparak 11 milyar lirayi iç eden 40 sirketten 1 milyar liraya yaklasan kisminin tahsil edildigini açikladi.

Geçtigimiz hafta Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu ikili anlasmalar çerçevesinde sehven ya da kasitli olarak EPIAS’a yapilan gerçek disi bildirimler sebebi ile 40 sirket hakkinda idari sorusturma açilmasina ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 liranin geri ödenmesine karar vermisti. EPDK tarafindan yapilan açiklamada da faiziyle birlikte 11 milyar lirayi asan bu meblagin AUF mekanizmasinin dogasi geregi maliyet düsüsü olarak dogrudan tüketicilerin faturalarina yansiyacagi ifade edilmisti.

Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan EPDK Baskani Yilmaz, 40 sirketin bu meblagi mutlak surette geri ödeyecegini idari sorusturma sürecinin ise ayrica yürütüldügünü vurguladi. Yilmaz: “Basinda yer alan AUF mekanizmasi için yürütmeyi durdurma karari çiktigi yönündeki haberler de dogru degil. Bu tip haberlere itibar edilmemeli. AUF konusunda hukuki açidan hiçbir tereddüdümüz söz konusu degil” dedi.

EPDK’nin geri ödeme kararini siyasi mulahazalarla ya da belli çikar odaklarina sirin gözükmek gayesiyle elestirenler oldugunu belirten Yilmaz; tüm sirketlerin bu süreçten gerekli dersi çikarmasi gerektigini, AUF’u sabote edecek, tüketiciye maliyet yükü olusturacak hiçbir girisime izin vermeyeceklerini hatirlatti.

“Sirketlerin büyük kismi geri ödeme sürecini baslatti. Kararimizin tebliginin üzerinden 1 hafta geçmeden 1 milyar liraya yaklasan bir kismi tahsil edildi. Su unutulmamali: Bu bir ceza degil haksizca alinmis bir meblagin geri iadesi. Ödemeye yanasmayan sirket olursa EPIAS’taki alacaklarindan ve teminatlarindan kesecegiz. Yani ya ödenecek ya ödenecek. Birileri inanmak istemeyebilir ama 11 milyari lirayi asan bu meblag AUF havuzundan bütün tüketicilerin maliyetlerinde düsüs anlamina geliyor. Umuyorum bundan sonra bütün sirketlerimiz AUF konusunda en az EPDK kadar hassas davranir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile