40 Yas Sonrasinda Göz Tansiyonuna Dikkat

40 Yas Sonrasinda Göz Tansiyonuna Dikkat

Kayseri Doktor Öz Göz ve Cerrahi Lazer Merkezi Bashekimi, Göz Hastaliklari Uzmani ve Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Abdullah Özkiris, 45 yas üzeri bireylerde sik görülen glokom yani göz tansiyonunun, erken evrede herhangi bir belirti vermeden sinsice ilerledigini belirtti.

Göz tansiyonunun sinsi, belirti vermeden ilerleyen ve geri dönüsü olmayan kalici körlüge neden olan bir hastalik oldugunu kaydeden Özkiris; hastaligin erken dönemde yakalandigi zaman ilaç veya cerrahi tedavi yöntemleri ile etkili tedavi edilebildigini belirterek; "Son çikan ilaçlar hastaligin ilerlemesinin önüne geçebiliyor ve yüz güldürücü sonuçlar alinabiliyor. Glokomun kalici görme kayiplarina neden olmamasi için yilda bir kez göz muayenesi yaptirilmasi büyük önem tasiyor. Hastaligin ilk belirtileri 40 yas üzeri bireylerde görülür. Ortaya çikma riski, ileri yas hastalarda daha fazladir. En önemli risk faktörü, ailede glokom öyküsünün bulunmasidir. Bunun disinda diyabet ve tansiyon hastalarinda glokoma yakalanma riski fazladir. Ailesinde glokom hastasi olanlar 6 ayda bir göz muayenesi yaptirmalidir" dedi.

Göz Hastaliklari Uzmani ve Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Abdullah Özkiris; "40 yasindan sonra yilda bir kez rutin göz kontrolü yaptirilmasi önemlidir. Aile öyküsünde glokom gibi ciddi göz hastaligi olan kisiler ise 6 ayda bir göz muayenesi yaptirmalidir. Glokom göz tansiyonu olarak bilinse de, sadece göz tansiyonun ölçülmesi tani için yeterli olmamaktadir. Çünkü göz tansiyonun yüksek olmadigi glokom türleri de vardir. Göz arkasi görme sinirindeki çukurluk ve incelme oranlarina dikkatli bakmak gerekir. Muayenede göz tansiyonu yüksek ölçüldügünde gözün kornea denilen saydam tabakasinin kalinligina bakmak gerekir. Tani için ayrica periferik görme alaninda daralmayi degerlendirmek için bilgisayarli bir görme alani testi ve OCT cihazi ile görme siniri analizi yapmak gerekmektedir. Mevcut tedaviler ile hastaligin ilerlemesi durdurulabiliyor. Glokomda, göz tansiyonun degerinin çok üst sinirlarda olmadigi durumlarda öncelikle ilaç tedavisine basvurulmaktadir. Bu ilaçlarla göz tansiyonu normal sinirlara çekilmeye çalisilir. Ilaç tedavisi sirasinda hasta belli araliklarla takip edilmektedir. Göz tansiyonun ilaç tedavisine ragmen düsmedigi durumlarda ise cerrahi yöntemlere basvurulabilmektedir. Glokomun ilaçli ya da cerrahi tüm tedavilerinde amacin, gözün mevcut durumunu korumak oldugu unutulmamalidir. Hastaligin neden oldugu görme kayiplarinin geri dönüsü olmadigi aklida tutularak rutin göz muayeneleri asla ihmal edilmemelidir" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile