400 Yıllık Oyuncaklar Eyüp Meydanında Hayat Buldu

400 Yıllık Oyuncaklar Eyüp Meydanında Hayat Buldu

Eyüp Belediyesi, 23 Nisan öncesinde düzenlediği festivalde 400 yıllık tarihe dayanan oyuncakları çocuklarla buluşturdu.

Unutulmaya yüz tutan ancak Eyüp Belediyesinin katkılarıyla yeniden değerini kazanmaya başlayan tarihi Eyüp oyuncakları, Eyüp Sultan Camisi meydanında düzenlenen festivalle tekrar tanıtıldı. Festivalde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde çocuklar ve aileleri tarihi Eyüp oyuncaklarıyla buluşturuldu. Teknoloji ve bilgisayar oyunları karşısında unutulmaya yüz tutan oyuncaklar için düzenlenen festival renkli görüntülere ve yarışmaya sahne oldu. Yarışmada dereceye girenlere hediyelerin verildiği Türkiye’nin ilk oyuncak festivalinde, çocuklar tarihi oyuncaklarla gönüllerince eğlendi ve onları öğrenme fırsatı buldu.

“TARİHİ CANLANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Eyüp Belediyesinin organize ettiği festivale Belediye Başkanı Remzi Aydın da katıldı.

Festivale katılan çocuklar için kurulan stantlarda oyuncakları dağıtan Aydın, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tarihi yeniden canlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Aydın, gönüllülerle başlatılan tarihi oyuncak festivalinin geçmişi geleceğe taşıdığını söyledi.



Tarihi oyuncakların günümüzdeki oyuncaklara göre sağlıklı olduğuna dikkat çeken Aydın konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Eyüp oyuncakları gerçekten önemli bir kavram. Tamamen doğal ürünlerden, zararsız, suni maddelerden olmadan yapılan oyuncaklar. Topraktan, ağaçtan, deriden, organik ürünlerden yapılıyor. Çocuklar için hayal güçleri ve fiziksel özelliklerini geliştirici özellikler olan oyuncaklar. Aynı zamanda tabi tarihimizi, geleneğimizi canlandırıyoruz. Bu anlamda festival yapmayı planladık. İnşallah önümüzdeki cumartesi günü 23 Nisan şenlikleri kapsamında Eyüp oyuncaklarını Viyana’da, Avrupa ve dünyaya tanıtacağız. Aslında olması gerekenler bunlar. Zaten geçmişimize baktığımızda çok farklı şeyler görüyoruz. Ama bunlar maalesef kaybolmaya yüz tutuyor. Biz o kaybolmayı engelleme adına bir çaba içerisindeyiz. Ama çok olumlu sonuç aldığımızı görüyorum. Bakın burada umduğumuzdan daha çok çocukların, velilerin ilgisiyle karşılaştık. Bu doğru iş yaptığımızı gösteriyor aslında.”

“BABAM KÜÇÜKLÜĞÜNDE OYNARMIŞ”

Festivalde daha sonra Belediye Başkanı Remzi Aydın çocuklara topacın nasıl bağlandığını ve nasıl oynanması gerektiğini öğretti. Festivale oldukça yoğun ilgi gösteren çocuklar da tarihi oyuncakları öğrenmenin mutluluğunu yaşadı. Topaç yarışmasında birinci olan Muhammed Şamil, topaç oynamayı babasından öğrendiğini, babasının da küçüklüğünde oynadığını söyledi.



Festivalde topaç oynayanlardan olan Gökdeniz Karadeniz Kütük ise, "Çok eğlenceli, tarihi oyuncaklar sanal dünyadan daha iyi. Geleneklerimizi öğreniyoruz" dedi.

Festivalde ayrıca tarihi oyuncakların bulunduğu sergi yer aldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile