Giresun Belediyesi tarafindan bu yil 45.’si düzenlenen Uluslararasi Giresun Aksu Festivali kapsaminda Aksu Deresinin denizle bulustugu noktada geçmisten günümüze devam ettirilen gelenekler yerine getirildi.
Rumi takvime göre 7 Mayis olan ve halk arasinda ‘Mayis Yedisi’ olarak kutlanan ve yörede 4 bin yillik geçmise sahip olan etkinlikte vatandaslar sabah saatlerinde festival alanina gelerek 7 çift ve 1 tek tasi dilek tutmalarinin ardindan dereye atti. Vatandaslar daha sonra 3 defa sac ayaktan geçerek gelenegi yerine getirdiler.
Törende konusan Giresun Belediye Baskani Aytekin Senlikoglu, sehrin idaresi olarak geleneklerin gelecek kusaklara aktarilmasi adina önemli bir görevi üstlendiklerini ifade ederek “Bizler degerlerini yasayan ve yasatan kültüre sahip bir milletiz. Sehrin idarecileri olarak bu degerleri gelecek nesillere ögretmeli, anlatmali ve aktarmaliyiz. Belediye olarak en önemli görevimiz kendi kültürümüzü ve sehrimizin içinde ve daha sonra ülkemizi uluslararasi arenada sehrimizi detayli bir sekilde tanitabilmektir. Dün ve bugün burada gerçeklestirdigimiz birçok ritüellerimiz ve adetlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi tekrar hatirlatmaya çalistik. Yerli ve yabanci gruplarimizin katilimiyla sehrimizde çok güzel bir birliktelik yürüyüsü gerçeklestirdik ve festival atesimizi yaktik. Ardindan bu gece yukari bölgelerden oyunlarimiz esliginde birtakim ritüeller esliginde yürüyerek erken saatte baslatmis oldugumuz yürüyüsümüzü Aksu’nun denize noktaya getirerek burada gerçeklestirdigimiz 7 çift ve 1 tek tasin denize atilmasi ve sac ayaktan geçilmesiyle ritüellerimizi tamamlamis olduk” dedi.
Giresun Valisi Enver Ünlü ise festivalin sehrin tanitilmasi adina önemli bir yere sahip oldugunu belirterek “Giresun Belediyemizin ev sahipliginde düzenlenen kültürel, sanatsal ve turistik degerlerimizin sergilendigi bu festivali maalesef 2 yildir düzenleyemiyorduk. Resmi olarak her ne kadar 45’incisini düzenlesek te binlerce yildir süren gelenegin tezahürü olan festivalimiz ayni zamanda birlik ve beraberligimizin de önemli bir nisanesidir. Uluslararasi Aksu Festivalinin yeni dönemde turizmin gözde destinasyonlarindan birisi olan ilimize de ayri bir deger kattigini da ifade etmemiz gerekir” diye konustu.
Kesap ilçesinden festivale gelen Muhsin Civelek uzun yillardir festivale katildigini hatirlatarak “Ben çocuklugumdan beri buraya geliyorum. Korona virüsten dolayi 2 yildir festival olmadi. Bundan sonra insallah devam eder. Saglik, mutluluk ve huzur için dilegimi tuttum” seklinde konustu.
Uzun yillar yurtdisinda yasanan ve esiyle birlikte hep festival katilmak istediklerini belirten Adnan Kaya, “Ben 40 senedir yurtdisinda yasiyordum. 2 sene önce temelli dönüs yaptim. Bu senligi görmek istiyordum. Çocuklugumdan hatirliyorum. Uzun yillar burada olmadigim için bu sene katilmak istedim” ifadelerini kullandi. Daha sonra protokol üyeleri dere kenarina gelerek dereye tas atma ve sac ayaktan geçme geleneklerini yerine getirdiler. Ardindan festival halk oyunlari gösterileriyle devam etti.
45. Uluslararasi Giresun Aksu Festivalinde Gelenekler Yerine Getirildi
Giresun’da 4 bin yillik gelenegin yasatilmasi amaciyla bu yil 45.’si düzenlenen Uluslararasi Giresun Aksu Festivaline katilan vatandaslar, dilek tutup dereye yedi çift, bir tek tas atti, sac ayaktan geçti.