47'Inci Apimondia Kongresi

47'Inci Apimondia Kongresi

47. Apimondia – Dünya Aricilik Kongresi, bu yil da aricilar, bilim insanlari, üreticiler, arilara gönül vermis kisiler ve STK’lari bir araya getiriyor. 127 farkli ülkeden 12 bin 500’ün üzerinde kisi Istanbul’da Dünya aricilik kongresi Apimondia’da bulusuyor. Kongre Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi’nin destegi ve BEE’O Propolis’in Gümüs Sponsorlugu’nda düzenleniyor.

Kongrenin açilis konusmasini gerçeklestiren Apimondia Baskani Jeff Pettis, 47. Apimondia kongresini Istanbul’da gerçeklestiriyor olmaktan dolayi çok mutlu oldugunu dile getirerek, tüm katilimcilara tesekkürlerini iletti. Bu yilin mottosunun “Arilar Dünya’yi Birlestiriyor” oldugunu belirten Jeff Pettis, ari ürünlerinin tüm dünyada bilinirliginin ve kullaniminin arttirilmasi için bizler, aricilar ve üreticiler olarak çalismalarimiza devam etmeliyiz diye sözlerini noktaladi.

Akabinde söz alan Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisçi, "Dünyanin bulusma noktasi olan Istanbul’da siz degerli konuklarimizi agirlamaktan çok memnuniyet duyuyoruz. Bizler ariyi, çevreyi, ariciyi ve dogayi korumaliyiz. Özellikle aricilarimizin arilikta kullandiklari tüm malzeme ihtiyaçlarinin bizler tarafindan karsilanmasi esastir. Bu konuda elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Dünyada, ari ürünleri üretimi konusunda Çin’den sonra ikinciyiz. Fakat Türkiye’ye hep birinci sirada olmak yakisir” dedi.

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Baskani Ziya Sahin ise ”Anadolu cografyasinda yer alan ülkemizde 12 bin civarinda bitki taksonu bulunmaktadir. Bu bitkilerin 3 bin 640’i ise Türkiye’ye endemiktir. Bu sayede de Anadolu cografyasindan elde edilen ari ürünlerinin kalitesi çok daha yüksektir ve diger cografyalarda üretilen ürünlere göre en az 3 kat daha yüksek biyolojik aktivite göstermektedir. Burada Sayin Apimondia Baskani Jeff Pettis’ten bir ricada bulunmak istiyorum. Bu kadar zengin içerige sahip olan Anadolu ari ürünleri ile projeler gelistirmeli ve FAO’nun (Gida ve Tarim Örgütü) önüne çikmaliyiz” diyerek sözlerini noktaladi.

Kongrenin ana sponsorlarindan olan BEE’O Propolis Kurucusu Gida Yüksek Mühendisi Dr. Asli Elif Tanugur Samanci’da; “Biz de her iki yilda bir düzenlenen APIMONDIA Kongresi’nde yer almaktan çok mutluyuz. Alaninda uzman bilim insanlarinin 200 farkli sunum gerçeklestirecegi bu kongrede ben de bilimsel programda da yer aliyor olacagim. Ilk olarak; Pediatrik onkoloji hastalarinda propolis ile agiz bakimi oral mukozit gelisimini etkiler mi, ikinci olarak; Üretilen Ballarda Isil Islemin Invertaz, Diastaz ve HMF (Hidroksimetilfurfural) Üzerine Etkisi. Son olarak; Bal arisi (Apis mellifera L.) zehiri ve ari ürünleri ile zenginlestirilmis krem formülasyonlarinin gelistirilmesi adli 3 farkli bilimsel sunum gerçeklestirecegim” dedi.

Dünyada aricilik sektörüne dair son teknolojik ve akademik bilgilerin paylasildigi bu prestijli kongre sayesinde aricilik sektörüne yön veren firmalarla bir araya geldigini hatirlatan Dr.Tanugur söyle devam etti: "Türkiye’deki aricilik faaliyetlerinin gelismesine katki sagliyoruz. Hepimiz biliyoruz ki arilar ve aricilik ekosistem ve yesil bitki örtüsünün sürdürülebilirligi açisindan çok önemlidir. Arilar, özellikle bal arilari (Apis mellifera L.) besin ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla çiçekli bitkiler ve meyve agaçlarindan polen ve nektar toplarken bitkilerin polinasyonuna (tozlasma) ve ürün artisina da katki saglamaktadir. FAO verilerine göre; dünya nüfusunun yüzde 80’nin beslendigi 100 ürün arilar tarafindan tozlastirilmaktadir. Ayrica ekosistemi dengeleyen arilar ve benzer tozlayicilar, dünya çapinda mahsul üretiminin yüzde 35’ini etkilemektedir. Dolayisiyla arilar olmazsa, bitki olmaz, canli olmaz, insan olmaz".

Kongre’de yer alan çok degerli hocalardan Prof. Dr. Sevgi Kolayli; “Anadolu Propolis Ekstraktlarinin Anti-quorum sensing , Anti-biyofilm ve Anti-swarming Aktiviteleri”, Doç. Dr. Asli Özkök; “Ari poleni yüklerinin palinolojik analizindeki gelismeler”, Dr. Enes Güler; “Anadolu propolisinin Covid-19 üzerindeki etkisinin saglik çalisanlarinda degerlendirilmesi”, Doç. Dr. Meral Kekeçoglu; “Kanat alani ölçümü ile bal arisi biyoçesitliliginin ayirt edilmesi”, Hüseyin Sahin;” Ratlarda Ari Poleni Biyokimyasal Özellikleri ile Kronik Hareketsizlik Stresi Arasindaki Iliskiler” ve Oktay Yildiz; “Propolis Ekstraktlarindan HIV-1-Ters Transkriptaz Inhibitörlerinin Tanimlanmasi ve Karakterizasyonu” adli bilimsel sunumlarini bu kongrede sunacaklar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile