473. Uluslararası Manisa Mesir Festivali Temsili Mesir Karılmasıyla Başladı

473. Uluslararası Manisa Mesir Festivali, Sultan Camisi Bimarhanesi’nde mesir macunu karılmasıyla başladı.

Bu yıl 21-25 Mart 2013 arasında düzenlenen festival dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk koyuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. Buradaki törene CHP Milletvekili Özgür Özel, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Vekili Nursel Ustamehmetoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, diğer protokol üyeleri, yabancı ülkelerden gelen misafirler, davetliler ve diğer vatandaşlar katıldı.

Halk oyunu gösterilerinin ardından törene katılanlara, Nevruz geleneklerinden biri olan kaynamış yumurta dağıtılarak, "yumurta tokuşturma" oyunu oynandı. Nevruz ateşi yakıldıktan sonra Vali Daşöz ve diğer protokol üyeleri üzerinden atladı. Törene katılanlar, daha sonra hükümet konağı önünden Manisa Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde mesir macunu karma töreninin yapılacağı Sultan Camisi'ne kadar kortej yürüyüşüne katıldı.

Bimarhane’deki temsili mesir karma töreninde konuşan Daşöz, bu yıl UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne giren Mesir Festivali’nin, Manisa’nın en önemli tarih ve kültür mirası olduğunu söyledi.

Festivalin baharla birlikte kutlandığını hatırlatan Daşöz, bu dönemde insanların birbirlerini daha çok kucakladığı, birlikteliğin yaşandığı, geleceğe daha güzel bir şekilde baktıkları gerçek bir bayramı yaşadıklarını kaydetti.

Mesirin macununun, Manisa ve Türkiye’nin çok önemli bir tarih ve kültür değeri olduğunu vurgulayarak, “Bu dağlarda yetişen 41 çeşit baharattan yapılmış bir macun. Hepimizin bildiğini gibi Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın tedavisinde kullanılmış ve başarılı sonuç alınmıştır. Bu yönüyle festival, aynı zamanda bir şifa ve sağlık festivali anlamına da gelmektedir. Bugün bütün Manisa, bütün civar iller burada tek vücut olmuştur. Ülkemizin, Manisamız'ın en önemli kültürel değeri el ele, kucak kucağa olmuştur. Hepimizin bayramı kutlu olsun.” dedi.

Konuşmaların ardından Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Arı, UNESCO’dan gönderilen beratı Vali Daşöz’e verdi. Daha sonra Merkez Efendi'yi temsil eden kişi, İl Müftüsü Sinan Cihan'ın okuduğu dua eşliğinde 41 çeşit baharatı kazana protokol üyeleriyle birlikte boşaltarak mesir macunu kardı. Festival, 24 Mart Pazar günü Sultan Camisi'nden halka mesir saçılmasıyla devam edecek, 25 Mart Pazartesi ise sona erecek. MESİR MACUNU Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharattan yaptığı mesir macunuyla sağlığına kavuşan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın emriyle halka dağıtılması gelenekleşen mesir macununa zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu ve portakal kabuğu koyuluyor. Mesir macununun, en ağır hastalıklara şifa olduğuna inanılıyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile