'5. Bilim Ve Fikir Festivali' Protokol İmza Töreni

Üsküdar Üniversitesi ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün iş birliğiyle 2018'de yapılacak '5. Bilim ve Fikir Festivali'nin' protokol imza töreni ve tanıtım toplantısı gerçekleştirildi Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarhan: 'Eğitimin farklılıklar üzerine inşa edilmesi lazım. Eğitim farklılıklar üzerine inşa edilirse, yetenekler ortaya çıkar. Öğretmenlerimiz de yetenek avcısı olur. Ayrıca çok önemli olan merak ve hayret duygusunu da öne çıkarmak gerekiyor. Merak ve hayret duygusu için ise rutinin dışına çıkmak gerekiyor. Çünkü, merak duygusu başarının motorudur. Öğretmen ise öğrenmenin can suyudur'

Üsküdar Üniversitesi ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü arasında liselere yönelik olarak 19-20 Nisan 2018 tarihinde gerçekleşecek "5. Bilim ve Fikir Festivali" öncesi protokol imza töreni düzenlendi.

"Büyük İnsanlardan Büyük İcat Çıkar, Şimdi Sıra Sende" mottosuyla Taksim'deki bir otelde gerçekleştirilen protokol imza töreni ve tanıtım toplantısında; gençler icat çıkarmaya davet edildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 5'incisini düzenleyecekleri "Bilim ve Fikir Festivali" kapsamında şimdiye kadar öğrencilerden binin üzerinden proje geldiğini söyledi.

Tarhan, düzenledikleri festivallerde ödül alan öğrencilerin, neler yaptıkları konusunu ayrıca ele alıp "yetenek avcılığı" yapıp yapamadıklarını ortaya koymak için bilim ve fikir alanında başarılı olanları takip edeceklerini kaydetti.

Eğitimde eğlence ile disiplinin bir arada olmasının önemli olduğunu vurgulayan Tahran, "Beyin temelli eğitimde, kişi en iyi nasıl öğrenir? Burada kişi severek çalışırsa öğreniyor. Severek çalışırsa beyindeki bilgiler kalıcılaşıyor. Severek çalışmazsa kuma yazılmış gibi, severek çalışmışsa taşa yazılmış gibi kalıcı oluyor. Bunun için eğlenceli öğrenme gibi kavramsal bir temel üzerine başlamıştık. Burada yeteneklerin ortaya çıkması da bu şekilde oluyor." diye konuştu.

Son yıllarda Türkiye’de eğitim modelleri üzerine ciddi tartışmaların yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti:

"Eğitim sistemimizde insanın gelişmesini engelleyen önemli hastalıklar tespit ettim. Eğitimin bireyselleşmesini, yeteneklerin ortaya çıkmasını, çocukların başarısını ve öğretmenlerin verimliliğini artırılması konusunda görülmeyen gizli hastalıklar var. Bu hastalıklar, bizim gençlerin ve eğitimcilerin daha performansını düşürüyor. Bu hastalıklardan biri totalitarizm. Totaliter anlayış; eğitimcilerde, yöneticilerde de olabiliyor. Herkes aynı düşünmeli ve tek tip hareket etmeli gibi yaklaşım yetenekleri yok ediyor."

- "Merak ve hayret duygusunu öne çıkarmak gerekiyor"

"Gençlere şanslarını denemeleri için fırsat tanımak gerekiyor" diyen Tarhan, genç beyinlerin deneyimlerinin engellenmesinin yeteneklerinin yok olmasına neden olduğunu vurguladı.

Tarhan, "Eğitim sadece bilgi aktarmak değil ki, beceri de kazandırmaktır. Bizim kültürümüzdeki fazla koruyuculuk, çocukların takdir yetkisinin körelmesine yol açıyor. Çocuğun karar verme ve takdir yetkisini, köreltmeden onu hayata hazırlayabilmek çok önemli. Bunun için çocuğun şansını denemesine fırsat vermemiz gerekiyor. Eğitimin farklılıklar üzerine inşa edilmesi lazım. Farklılıklar üzerine inşa edilirse eğitim, yetenekler ortaya çıkar. Öğretmenlerimiz de yetenek avcısı olurlar. Ayrıca çok önemli olan merak ve hayret duygusunu da öne çıkarmak gerekiyor. Merak ve hayret duygusu için ise rutinin dışına çıkmak gerekiyor. Çünkü, merak duygusu başarının motorudur. Öğretmen ise öğrenmenin can suyudur." ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki ölçme ve değerlendirmenin eğitimi destekleyici nitelikte olması gerektiğini ve bunun için de sınav sisteminin iyi sorgulanmasının şart olduğunu hatırlatan Tarhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sınavlar, öğrencilerin önündeki fırsatı kaçırmaya yol açmamalı. Bu nedenle de her eğitimcinin zihinsel altyapı eksikliğini gidermesi lazım. Özellikle de tüm öğretmen ve eğitim kurumlarının öğrenciye ihtimal iklimi oluşturması gerekiyor. Biz 16 bin öğrencisi olan bir üniversite olarak öğrencilerimizin önüne açmaya çalışıyoruz."

- "Öğrenci, öğretmen iş birliği"

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise Bilim ve Fikir Festivallerinde öğrencilerin arzu ettikleri şekilde, doğal süreçlerle, öğrenmeyi öğrenerek, eğitimin merkezinde yer alarak yaparak ve yaşayarak, yeteneklerini sergileme fırsatı yakaladıklarını belirtti.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, İstanbul, Marmara ve Yıldız Üniversiteleriyle güzel iş birliği örnekleri sergileyerek ortak projeler yürüttüklerini Üsküdar Üniversitesi'yle de bunun iyi örneklerinden biri olan “Bilim ve Fikir Festivali’ni” gerçekleştirdiklerini aktaran Yelkenci, "Hayal gücünü genişleten etkinlikler yapılıyor. Sistemin içinde her zaman öğreten ve öğrenen olacaktır. Artık öğreten öğrenci, öğrenen öğretmen de olabiliyor. Bu rolleri değiş tokuş ediyor öğretmen ile öğrenci. Öğretmen ile öğrenci iş birliğini çoktan yapmış yürüyor. Ve bunu sorun etmiyorlar. Bize düşen onların elinden tutmak, destek olmak." dedi.

Konuşmaların ardından Tarhan ve Yelkenci iş birliği protokolünü imzaladı. Toplantı, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk'un, "Bilim ve Fikir Festivali Tanıtım Sunumuyla" sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile