TİM Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu, Şanlıurfa’da kümelenme metoduyla sektöre yönelik bir üretim üssü kuruyor. Projenin tanıtım toplantısı ve imza töreni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, TİM Hazır giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrı Verdi, Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası aynı zamanda OSB Başkanı Sabri Ertekin ve sektör temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde, Hazır giyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) adıyla kurulacak ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen hazır giyim havzası, diğer sektörlere de örnek olacak.
“BÖLGEYE YATIRIM YAĞACAK”
Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çok anlamlı bir organizasyon vesilesiyle İstanbul’da tarihi bir mekanda bir araya geldiklerini belirterek, müteşebbislere yatırımlarından dolayı teşekkür etti. Bakan Çelik, Son 10 yıldır Türkiye’nin aldığı mesafe nedeniyle dünyanın Türkiye’yi gıptayla izlediğini ifade ederek, “Bu bizim ekonomiye, aslında insana bakışımızın bir gereğiydi ve netice itibariyle bu başarılar ardı sıra gelmeye başladı” dedi.
Bakan Çelik, Teşvik Paketi sonrası bölgenin ve kentin öneminin artığına dikkat çekti. Türkiye’nin geleceği adına orta ve uzun vadeli projeler üretmek gerektiğine dikkat çeken Çelik, “Şanlıurfa GAP’ın merkezi, tarım ambarı, Ortadoğu’ya açılan kapı. Sermaye buraya kayıyor bu ne kadar akıllı bir iş yapıldığının göstergesi. Bölgeye yağmur gibi yatırım yağacak” dedi.
“ORTADOĞU’YA AÇILAN KAPI”
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de, Şanlıurfa’nın potansiyellerine değinerek, “Öncelikle Şanlıurfa’nın bir cazibe merkezi olması için bize liderlik eden ve teşvik yasasında Türkiye’nin en cazip kenti olmasını sağlayan Sayın Bakanımız Faruk Çelik’e ve bu proje için Şanlıurfa’yı tercih eden işadamlarına teşekkür ediyorum. Çünkü müteşebbislerimiz Şanlıurfa’yı seçerek, en isabetli tercihi yaptılar” dedi.
Vali Güvenç, eskiden yapılan merkezi yatırımların yerine yeni dönemde hükümetin bölgesel kalkınmayı öne alan planlamalar yaptığına dikkat çekti. Vali Güvenç, bununla bölgesel kalkınma farklılarının giderilip, insanların doğdukları yerde doymalarının sağlanmasının amaçlandığını belirterek, “Bu bağlamda 10 yılda çok mesafe alındı. İlimizde en cazip, yatırıma en uygun iller arasında bulunuyor ve bu sağlandı. Gerek huzur bakımından, gerek sanayicinin olmazsa olmazı ulaşım, iletişim ve insan kaynakları bakımından Şanlıurfa en cazip illerden biri. Ayrıca coğrafi konum bakımından Ortadoğu’ya açılan kapı biziz. Bunu gören hazır giyim sanayicilerini kutluyorum. Ortadoğu’da tam olarak huzur sağlandığında bu şehir sadece Türkiye’nin değil tüm bölgenin cazibe merkezi olacak. Zengin tarımsal potansiyeliyle, zengin turizm potansiyeliyle buna en güçlü aday. Bizler yerel idareciler olarak valilik belediye, sanayicimiz işadamımız, çok şükür bakanımızın önderliğinde bu heyecanla bu bilinçle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
“İSTANBUL MODA, ANADOLU ÜRETİM MERKEZİ”
Projenin organizasyonunu gerçekleştiren TİM Hazır giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, sektörün sürdürülebilir rekabet ve maliyet için büyük ve her türlü ihtiyaca cevap veren havzalara ihtiyacı olduğunu söyledi.
Akbalık, “İhracatta öncü ve 24 dolarlık ihracat/ kilogram fiyatıyla en değerli üç sektörden biriyiz. Kümelenme metoduyla gerçekleştirdiğimiz Bu proje ile A ve A+ ürünleri, teşvik paketinin de imkanlarından faydalanarak her türlü yan sanayinin ve altyapının olduğu bir ortamda üreteceğiz. Dünya markaları bu tarz projelerin sonucu ortaya çıkıyor” diye konuştu.
HOSAB’ın, sektörel bazda ilk kümelenme ve model proje olduğuna dikkat çeken Akbalık, “İstanbul moda merkezi Anadolu üretim merkezi olacak. Projemiz göçü tersine çevirecek ve ekonomik anlamda barış sürecine de katkı sunacak” dedi.
Akbalık, Şanlıurfa’nın, genç işgücü, üretim altyapısı, tekstil üretimi yapılan bölgelere ve Ortadoğu pazarına yakınlığı gibi sebeplerle tercih edildiğini ifade ederek, Sigorta primlerinde işçi hissesinin asgari ücrete karşılık gelen kısmının 12 yıl süreyle, gelir vergisi stopajının da asgari ücrete karşılık gelen tutar üzerinden yine 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak olmasının; yatırımın avantajlı noktaları olduğunu söyledi.
Akbalık, “Örneğin, 3.5 milyon dolarla, ortalama 500 kişilik bir işletme kuran bir kişi yaklaşık 1 buçuk yıl içinde yatırımını amorti edebilecek” dedi
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise “Sektörümüzün yaptığı bu çalışma diğer sektörler için de bir ilk adım niteliğinde” diye konuştu Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba ise, “Kentimize gelecek tüm yatırımcılara en uygun ortamı sunacağız” diye konuştu.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası aynı zamanda OSB Başkanı Sabri Ertekin de, doğru ortaklarla, doğru bir yöntem olan kümelenmeyi gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi adıyla kurulacak ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen projenin imza töreni gerçekleştirildi.
5 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak Protokol İmzalandı
Şanlıurfa’ya Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi adıyla kurulacak ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen proje, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katıldığı törenle imzalandı.