İstanbul üniversitesinde görevli bir öğretim görevlisinin başkanlık yaptığı dört kişilik ekip bir hafta sürecek çalışmada, geçmişi M.Ö 545 yılına dayanan ve bu süreçte Bizans, Genç Hitit, Pers ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapan İsos antik kentinin yüzlerce yıl toprak altında kalan gizli tarihini gün yüzüne çıkaracak.
5 bin yıllık geçmişe sahip İsos Antik Kenti, Makedonya Kralı Büyük İskender döneminin savaşlarını yaşayan ve dönemin ticaret merkezi olan önemli bir kent. Bizans, Geç Hitit, Pers ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapan İsos, bölgesel anlamda önemli bir yerleşim yeri olmasına rağmen günümüzde işlevsiz günler yaşıyordu.
Yakın tarihe kadar hiçbir çalışma yapılmamasına rağmen Bizans, Genç Hitit, Pers ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapan İsos Antik kentinde yer alan liman, kale, su kemeri, tapınak, hamam ve su deposu kalıntıları günümüze kadar ulaşmayı başardı.
Yaklaşık beş yıl önce yapılan çalışmalarda ortaya çıkan hamam kalıntıları ve Artemis mozaiği ile tüm dikkatleri üzerine çeken tarihi şehirde, gelişmeleri yakından takip eden Hatay Valisi Celalettin Lekesiz`in talimatıyla çalışmalara hız verildi.
Kazı çalışmalarını yürüten arkeolog Ömer Çelik’in isteği üzerine valilik bütçesinden kazı çalışmalarına 50 bin TL kaynak veren Vali Lekesiz İsos’ta var olduğu tahmin edilen diğer tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması için tarihi kentin yer altı fotoğrafının çekilmesi için talimat verdi.
Talimat üzerine harekete geçen kaymakamlık yetkilileri yer altı fotoğraflarının ve çekilmesi için çalışma başlattı. İsos antik kentine giderek çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren İlçe Kaymakamı İskender Yönden,İstanbul’dan gelen ve başkanlığını İstanbul Üniversitesinde görevli bir öğretim görevlisinin yaptığı dört kişilik ekipin özel bir cihazla beş gün boyunca tarihi kentin yer altı fotoğrafını çekeceklerini belirtti.
5 Bin Yıllık Kentin Yer Altı Fotoğrafı Çekiliyor
Hatay’ın Erzin ilçesindeki 5 bin yılık tarihi İsos antik kentinin yer altı filmi çekiliyor.