Çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen kalıtsal hastalık olan Çölyak hastalığı ile ilgili olarak dünyada yeni gelişmeler yaşanıyor . Uzmanlar , yapılan çalışmalara göre Türkiye ' de 500 bin civarında potansiyel Çölyak hastası olduğunu , ancak günümüzde bunlardan sadece 5 bin tanesinin tanı alabildiğini belirtti . Geri kalan 495 bin kişinin ise hasta olmasına rağmen bundan habersiz olduğunu belirterek , " Biocard Hızlı Çölyak Çölyak testi ile 5 dakikada alınan sonucun positive çıkması neticesi uygulanacak biopsi ile kesin tanı derhal konulabilmektedir . " dediler
Ülkemizde her 100 kişiden birinde görülebilen Çölyük hastalığına olan farkındalığı artırmak için ikincisi Bursa ' da düzenlenen ' Çölyak Hastalığı Bilimsel Toplantısı ' nda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji , Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof . Dr . Sema Aydoğdu , Türkiye ' de henüz tanı alamamış en az 495 bin çölyak hastasının bulunduğunu söyledi .
FSM Form Sağlık ve Medikal Ürünleri A . Ş . firması , çağımızın en önemli ve sinsi hastalıklarından olan Çölyak hastalığına olan farkındalığı arttırmak için Bursa Almira Otel ' de doktorlara bir toplantı düzenlendi . Toplantıya konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji , Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof . Dr . Sema Aydoğdu ile Uludağ Üniversitesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof . Dr . Tanju Başarır Özkan , Türkiye ' de pek çok kişinin yabancı olduğu Çölyak hastalığı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu .
Aynı zamanda Ege Çölyakla Yaşam Derneği ' nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof . Dr . Aydoğdu , en iyi ihtimalle düşünüldüğünde , Türkiye ' de 500 bin civarında Çölyak hastası olması gerektiğini belirtti . Buna rağmen , bilinen hasta sayısının 5 bin civarında olduğunu ifade eden prof Aydoğdu , geriye kalan 495 bin hastanın sağlıklı yaşamak ve hayatta kalabilmek için doktorları beklediğini belirterek , " Çölyak tüm dünyadaki hekimlerin korkulu rüyası haline geldi . Bu tanıyı koymak çok sorumluluk isteyen bir iş . Çünkü bu hastalar tanıyı takiben ömrünün sonuna kadar glutensiz gıdaları tüketmek zorunda kalıyorlar . Öte yandan tanı konulamaması hastayı ileride lenfoma kanser riski dahil birçok hastalığa açık hale getirmektedir . " dedi ,
" ÇÖLYAK TESTİNİ BATILILAR EVLERİNDE KULLANIYOR BİZ İSE DAHA DOKTORLARA YENİ ANLATIYORUZ "
Türk toplumunun buğday ağırlıklı beslenmesine değinen Prof . Dr . Aydoğdu , " Bizler henüz memeden kesilmeyen çocuklarımıza daha barsak sistemi bile gelişmeden hemen bisküvi ezmeleri vermeye başlıyoruz . Minicik yavrularımız daha o yaşlarda glutenle tanışıyor . Çölyak tanısı için süreçlerin çok iyi yönetilmesi gerekir . Farklı belirtilere çok dikkat etmek gerekir . Çok farklı dallardan hekimlerimiz bu farklı belirtiler ile karşılaşabilir . Türk toplumunun bu hastalığa alışması lazım . Batılılar anında sonuç veren Biocard hızlı çölyak testini evlerinde kullanıyor . Biz ise daha doktorlarımıza yeni anlatıyoruz . Bu hastalığın tek bir tedavi yolu var , o da ömür boyu glutensiz gıdalarla beslenmektir . Bu hastalara geç tanı konulduğu takdirde ölüme kadar gidebiliriler . Teşhis sonrası artık biz buna çölyak hastalığı değil , Çölyaklı hayat tarzı diyoruz . Çünkü bu insanlar diyetlerine sadık kaldığı müddetçe hiçbir sorun yaşamadan yaşantılarına devam ediyorlar ' ' diye konuştu .
" ÇÖLYAKLILAR BİR SÜRE SONRA ETİKET OKUMA HASTASI OLUYOR "
Bir ince barsak hastalığı olan çölyak hastalığının buğday , arpa , çavdar ve yulaf gibi tahıllarla beslenilmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Aydoğdu , " Bir çay kaşığının 8 ' de biri kadar un bile çölyak hastalarına çok büyük zararlar veriyor . Günlük beslenmemizde sıklıkla yer alan ekmek , pasta , kek ve tatlı çeşitleri ile gofret çikolata , makarna bisküvi , irmik , un gibi pek çok hazır gıdalarda gluten içeren bu tahıllar yer almaktadır . Maalesef marketlerdeki tüm gıda ürünlerinin de yüzde 80 ' i gluten içeriyor Ayrıca gluten raf ömrünü uzatıcı olarak kullanılıyor . Kırmızı ete bile artık gluten koyuluyor . Çölyak hastalarının alacağı eti bile ' içinde supleks var mı ' diye sorması gerekiyor . Çölyak hastaları iyi bir etiket okuyucusu olmak zorunda . Bu durum bazen bu kişilerde etiket okuma hastalığına dahi yol açabiliyor " dedi .
Toplumun çok büyük bir kesiminin bu hastalıktan habersiz olduğunu belirten Prof Aydoğdu , çölyak hastalığının bilinme oranının yüzde 16 olarak belirlendiğini ifade ederek , " Sivil hareket çok önemli . Doktorlarımızın Çölyak ' ı her zaman göz önünde bulundurması gerekir . Bu hastalar en temel ihtiyaçlarını bile zorlukla karşılıyor . Dışarıda hiç bir şey yiyip içememektedir . Bu insanlarımız 9 yıl önce ise yiyecek hiçbir şeyleri yoktu . Artık yavaş yavaş glutensiz unla yapılmış ekmekten baklavaya , makarnadan pastaya kadar pek çok glutensiz gıdayı bulabiliyorlar . Bu olumlu gelişmeler doktorların , hastaların ve derneklerin ortak çalışmaları sayesinde oldu " diye konuştu .
" HASTALIK BUKALEMUNA BENZİYOR "
Uludağ Üniversitesi Çocuk Gastroenteroloji , Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof . Dr . Tanju Başarır Özkan ise çölyak hastalığını bukalemuna benzetti . Hastalığın klasik olarak 2 yaşın altındaki çocuklarda karın ağrısı ve şişliği , ishal , büyüme geriliği gibi besin maddelerinin emilememesine bağlı olarak beslenme bozuklukları şeklinde belirti gösterdiğini kaydeden Prof . Dr . Özkan sözlerini şöyle sürdürdü .
" Tabi bunlar bu hastalığın klasik bulguları . Çölyakın yıllar içinde değişen yüzü gündeme geldi . Tek bulgulu ya da bulgusu olmayan vakaların giderek arttığını görüyoruz . Ve yine çocuk gastroenterolojisine endoskopinin de girmesiyle hastalığın tanısı özellikle son 10 yılda giderek artmış durumda . Bu sebeple bundan 15 yıl önce sıklığı Avrupa ' da binde bir , 300 ' de bir tanımlanan hastalığın şimdi güney ve orta Avrupa ile Finlandiya örneklerine benzer şekilde Türkiye ' de de yüzde 1 civarında olduğunu düşünüyoruz " .
Türkiye ' de bu hastalıkla ilgili ilk taramanın 1998 yılında yapıldığını ifade eden Prof . Dr . Özkan , " O zaman yapılan taramalarda da biz bu hastalığın görülebilirlik oranını yüzde 1 bulmuştuk . Ama bizler tüm olguları tamamen tarama şansımız olsaydı bu oranın daha da artacağını düşünüyoruz . Özellikle biz çocuk hekimleri tarafından tanımlanan bir hastalık olduğu için bu hastalığa daha yatkınız . Ama tüm hekim gruplarının , erişkin branşları da dahil olmak üzere çölyakı düşünmeleri ve tanıya gitmesi gerekiyor . Çünkü bu bukalemun gibi bir hastalık . Çok çeşitli bulgularla seyredebiliyor . Klasik olgular dışında . Bizler hekim arkadaşlarımızın ve sağlıkla ilgilenen kişilerin dikkatini bu noktaya çekmek ve buna konuda düşünmelerini istiyoruz . Şayet hasta diyete uymazsa barsak kanserine kadar giden komplikasyonlar ile karşılaşabilir . Bunlar kısa vadede değil de uzun vadede olduğu için dikkatten kaçıyor " diye konuştu .
Çölyak testini Türkiye ' de dağıtan Innomed İlaç Ticaret ve Sanayi A . Ş firması Satış Müdürü Mehmet Alabaş , " Artık vatandaşlarımız tüm eczanelerde bulabilecekleri Biocard hızlı çölyak testi sayesinde 5 dakika içinde ön tanı alıp yapılacak biopsi ile çölyak hastası olup olmadığını hemen öğrenebiliyorlar . Parmaktan alınan bir damla kanla kişi , laboratuar ortamına gerek görmeden güvenilir , hızlı ve ekonomik olarak bu hastalığın pençesinde olup olmadığının ön tanısını koyabiliyor ve tanı biopsi ile kesinleştiriliyor " diye konuştu .
Ardından toplantıya katılan pek çok doktor ve çölyak hastası yakını , Prof . Dr . Özkan ve Prof . Dr . Aydoğdu ' ya hastalık hakkında merak ettiklerini sordu . FSM Form Sağlık ve Medikal Ürünleri A . Ş . Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Erzincanlı ve şirket yetkilisi Kamuran Dikbaş ise seminere konuşmacı olarak katılan iki hocaya birer teşekkür plaketi verdi .
5 Dakikada Uygulanabilen Bıocard Hızlı Çölyak Testi 500 Bin Hastanın Tanısını Sağlayacak
Çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen kalıtsal hastalık olan Çölyak hastalığı ile ilgili olarak dünyada yeni gelişmeler yaşanıyor