Bugüne kadar İtalya, İspanya, Brezilya ve Portekiz'de düzenlenen kongre, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makine Üreticileri Birliği (TÜMMER) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının işbirliğinde Kundu Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde gerçekleştirildi.
Kongrenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, doğaltaş kaynaklarının tüm medeniyetlerde kullanıldığını, Anadolu'da kurulmuş medeniyetlerde de görüldüğünü söyledi.
Madencilik sektöründeki büyüme trendinin sektör temsilcilerinin gayretleriyle süreceğine inandığını vurgulayan Kavaklı, "Büyük doğaltaş potansiyeline sahip ülkemizin en ücra köşesinde dahi mermercilik faaliyetleri görmekteyiz. Şehirlerimiz artık mermerleriyle anılır hale gelmiştir" dedi.
Bakanlık olarak madencilik sektörünün lokomotifi doğaltaş sektörünün büyümesini sürdürülebilir kılmak için sıkıntıların giderilmesi amacıyla çalışma yaptıklarını anlatan Kavaklı, doğaltaşın devlet-özel sektör işbirliği ile daha iyi yerlere geleceğini kaydetti.
- İhracattan 2,2 milyar dolar gelir
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de Türkiye'nin dünya doğaltaş rezervinin yüzde 40'ına sahip olduğunu, bu rezervler içerisinde mermerde 650'ye varan renk ve doku çeşidi bulunduğuna işaret etti.
Geçen yıl 6 miyon 270 bin 566 ton blok, 2 milyon 441 bin 968 ton işlenmiş doğaltaş ihraç edildiğini ve 2 milyar 225 milyon 35 bin 604 dolar gelir elde edildiğini bildiren Yüksel, "Sektörde yaklaşık bin 500 doğaltaş ocağı, fabrika ölçeğinde 2 bin kadar tesis, orta ve küçük ölçekli 9 bin atölye faaliyet göstermektedir. İstihdam edilen kişi sayısı 300 bin civarındadır" diye konuştu.
- "Mermer ve doğaltaş sektörün parlayan yıldızı"
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da bin yıl önce insanoğlunun göçebe toplum yapısından yerleşik yaşama geçtiği dönemde Anadolu'nun birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını dile getirdi.
Zengin tarihsel ve kültürel birikime sahip Anadolu coğrafyasının, mermer kültürünün Batı Anadolu'dan başlayarak dünyaya yayılmasına öncülük ettiğini ifade eden Alan, şöyle konuştu:
"Mermer işletmeciliği 2 bin 500 yıl önce başladı.
2 bin yıl öncesinde mermer ocaklarında tel kesme yöntemi kullanılıyordu. Bunun Anadolu coğrafyasında yapılması, etkinliğe ayrı bir anlam kazandırıyor. Anadolu, antik çağlardan bu yana mermer işletmeciliğinin yapıldığı yerdir. Bugün birçok sorunu olmasına rağmen mermer ve doğaltaş sektörü, madenciliğimizin parlayan yıldızı konumundadır."
Açılışına TÜMMER Başkan Vekili İhya Kangal ile 20 ülkeden yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin de katıldığı kongre, 25 Ekim'de sona erecek.
5. Dünya Doğaltaş Kongresi
Türkiye'nin ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Dünya Doğaltaş Kongresi, Antalya'da başladı.