5. Engelsiz OMÜ Günleri

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) ve Engelli Ögrenci Biriminin; engelli ögrencilerin egitim-ögretime, mekânlara ve sosyokültürel aktivitelere ulasmalari konusunda farkindalik ve duyarlilik olusturmak bu amaçlara yönelik iyi uygulama örneklerini yayginlastirmak için düzenledigi “5. Engelsiz OMÜ Günleri” basladi.



5. Engelsiz OMÜ Günleri Kurupelit Kampüsünde basladi.

Düzenlenen etkinlige katilan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal burada bir konusma yapti. Bu özel günlerinde engelli ögrenciler ve aileleri ile bulusmaktan duydugu memnuniyeti belirten Rektör Ünal, etkilesimli gerçeklesen sohbette OMÜ’nün engelli ögrencilere dönük çalismalari ve projeleri hakkinda bilgiler verirken engellilik kavrami ve bu konuda engelsiz bireyler ve toplumdan beklenen özen ve duyarliliga iliskin düsüncelerini paylasti.

“Sosyal aktivitelerle farkindalik olusturmaniz bir bilinci ve kültürü de beraberinde getirecektir”

Konusmasinda Rektör Ünal, hayattaki asil engelin fiziki degil, zihinlerdeki engel oldugunu vurgulayarak “Eger zihinde birtakim bariyerler varsa bunu asmak çok daha zordur. Eger engelsiz bir kisi, engellilik hususunda ‘acimak’ kavrami üzerinden giderse kendisinin nerede oldugunu sorgulayamayacak kadar acze düsmüs olur. Ancak sevgi, hosgörü, farkliliklara saygi gibi kültürümüzün bizlere yükledigi kavramlari baz alirsak engellilik bize insanligimizi, sorumlulugumuzu ve paylasmayi hatirlatir. Burada engelsiz kavramini 2’ye ayirarak degerlendirmek gerekiyor. Bunun biri fiziki ve Üniversite olarak bizler de fiziki engelleri ortadan kaldirmak için son derece kararliyiz. Bu zamana kadar da zannediyorum Türkiye’de en iyi durumda olan üniversitelerden biri konumundayiz. Zihinsel bariyerlerin kaldirilmasi noktasinda da sizin yardiminiza siddetle ihtiyacimiz var. Sizlerin bu noktada biraz daha görünür olmaniz, sadece Üniversitede degil, farkli yerlerde çesitli sosyal aktivitelerle farkindalik yaratmaniz dezavantajli insanlara yönelik bilinci ve kültürü de beraberinde getirecektir. Engellilige dair Üniversitenin bütün yönetim kademeleri olarak saglam bir iradeye sahibiz. Amasiz ve fakatsiz her türlü destegi verecegiz ve sürekli yaninizda olacagiz ”dedi.



“Engelli bireylerin hayata tutunmalari çok degerli bir tavir”

Konusmasinda Üniversitede ögrenim gören engelli ögrencilerin hirslarini ve mücadeleci tavirlarini takdir ektiklerini belirten Rektör Ünal, “Bu ögrencilerimizin azmi ve kararliliklari bizleri mutlu ediyor. Kendi güçleri nispetinde daha basarili olabilmek için hirsli olmalari yani hayati birakmamalari çok degerli bir tavir. Hayata tutunma noktasinda da firsatlarin en yogun oldugu kurumlar üniversitelerdir ve bu anlamda burada alinan egitim çok degerlidir. Bu çerçevede bizim gözden kaçirdigimiz ama sizlerin fark ettigi birçok unsur olacaktir ve bu durum dogaldir ama bizler sizin hislerinizi, ihtiyaçlarinizi ve tepkilerinizi hakikaten önemsiyoruz. Ben sahsen bunu insanlik sinavi olarak algiliyorum. Sayet bu sinavda basarili olabilirsek toplum olarak hep birlikte mutlu, huzurlu olacagiz ve gelecege dair kaygi tasimayacagiz. Fakat birbirimizi yok saydigimiz andan itibaren aslinda kendimiz yalnizlasacagiz. Kimsenin kimseye tepeden bakma gücü de hakki da yoktur. Bu hayatta hepimiz birbirimizin imtihaniyiz. Hiçbir ayrim yapmadan bütün farkliliklari bir kenara koymak suretiyle davranis sergilememiz önceligimiz olmali zira insan olmasi hasebiyle bütün bireyler esittir ve de bazi insanlar özeldir. Özel insanlarla da bu niteliklerini dikkate alarak özel bir iletisim kurmamiz gerekir” diye konustu.

Engelli ögrencilere yönelik fiziki çalismalarda yogun bir çaba gösterdiklerine isaret eden Rektör Ünal, OMÜ’de 2022 yili içinde 16 birimin, Yüksekögretim Kurulunun ‘Mekânda Erisilebilirlik Ödülü’ için basvurdugunu, su ana kadar da 14 birimin bu ödülü aldigini sözlerine ekleyerek “Bu tablo, oransal olarak yüzde 50’ye karsilik geliyor ama arzu ettigimiz; bu oranin yüzde 100 olmasi. Bunun için biraz zamana ihtiyacimiz var zira maliyetleri oldukça yüksek. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki birkaç yilda üniversitenin tamami, engelli bütün kardeslerimizin fiziki olarak erisebilecegi bir mekâna dönüsmüs olur” seklinde konustu.

Rektör Ünal’in konusmasindan sonra söz alan Engelli Ögrenci Birimi Akademik Koordinatörü Doç. Dr. Nursel Topkaya zihinlerdeki engelleri ortadan kaldirmak için OMÜ’nün, engellilik alaninda yaptigi farkli çalismalarla kararli bir biçimde yol aldigini vurguladi.

“Engelli ögrencilerin egitimde ve sosyal yasamda var olmalari için çalismalarimizi sürdürecegiz”

Türkiye’de farkli engel gruplarini kapsayarak engelsiz üniversite günleri düzenleyen ve istikrarli olarak bunu yapmaya devam eden sinirli sayida üniversitelerden birinin OMÜ olduguna dikkat çeken Doç. Dr. Topkaya, günü kurtaran politikalar yerine samimi ve hak temelli bir anlayisi benimseyerek engelli ögrencilerin egitimde ve sosyal yasamda var olmalari için çalismalarini sürdüreceklerini dile getirdi.

Koordinatör Topkaya, Engelli Ögrenci Birimine destek veren gönüllü üniversite ögrencileri ile çalismalara sunduklari katkilardan ötürü Rektör Ünal ve Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligina tesekkürlerini sundu.

Soru-cevap formatinda devam eden bulusmada engelli ögrenciler öneri, talep ve sikâyetlerini Rektör Ünal’a aktardi.

Rektör Ünal, ardindan Yasam Merkezi’nde kurulan “engellilik farkindalik stantlari”ni ziyaret ederek engelli ögrencilerden stantlarin içerigi ve özelligi ile ilgili bilgiler aldi.

Stant ziyaretinde Resim Is Ögretmenligi ögrencisi engelli Büsra Çaglar, Rektör Ünal’a kara kalem portre çalismasini armagan ederken, Müzik Ögretmenligi ögrencisi görme engelli Mustafa Koç ise baglamasiyla “Çirpinirdi Karadeniz” türküsünü söyledi.



24 ila 26 Mayis 2022 tarihlerini kapsayan “5. Engelsiz OMÜ Günleri”nin ikinci gününde Güzel Sanatlar Kampüsü’ndeki OMÜ Sahnesi’nde Engelsiz Nota Projesi Koordinatörü Ali Caner Alparslan tarafindan “Engelsiz Nota ve Müzik Dinletisi icra edilecek.

Son gün ise OMÜ YouTube kanalinda moderatörlügünü OMÜ Engelli Ögrenci Birimi Akademik Koordinatörü Doç. Dr. Nursel Topkaya’nin yapacagi “Engellilerde Bagimsiz Yasam ve Yurt Disi Firsatlari” adli programa konusmaci olarak klinik psikolog Beyza Ünal ile gençlik çalisani Elif Serbest konuk olacak.

Etkinliklere Saglik Kültür Spor Daire Baskani Güngör Kural, Saglik Kültür Spor Dairesi Sube Müdürü Ali Cengiz Cigerci, OMÜ OGEM Müdürü Murat Vural ve Koordinatör Doç. Dr. Yasar Barut katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile