5. İzmir İktisat Kongresi'ne 'Küresel' Tema

Kurtuluş Savaşı sonrası düzenlenen ve "milli ekonomi" fikrinin ağırlık kazandığı ilk İzmir İktisat Kongresi'nden 90 yıl sonra düzenlenecek 5. İzmir İktisat Kongresi'nde "küresel ekonomi" teması ön plana çıkacak. 30 Ekim'de başlayacak kongrede 35 oturumda 230 panelist sunum ve konuşmalarıyla Türkiye ekonomisine yönelik politika önerilerini sunacak.


Kalkınma Bakanlığı'nın organizasyonuyla İzmir Valiliği ve İZKA işbirliğinde düzenlenecek 5. İzmir İktisat Kongresi için hazırlıklar tamamlandı. Yurt içi ve yurtdışından çok sayıda davetlinin gelmesi beklendiği kongreye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'in de katılımı bekleniyor.

Kurtuluş Savaşı sonrası, Cumhuriyet'in ilanı öncesi yeni kurulan devletin ekonomik temellerinin atılması amacıyla 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihinde düzenlenen ilk kongrede, iktisadi envanter ortaya konmuş, sanayileşmenin hızlandırılması, devletin özel sektör tarafından kurulamayan girişimleri üstlenmesi, özel teşebbüsün desteklenmesi için finansal mekanizmaların kurulması, demiryolu inşaatlarına başlanması ve işçiye sendika hakkı tanınması gibi kararlar alınmıştı. Milli ekonomi temasının ön plana çıktığı kongreye uzun bir ara verildikten sonra 2. İzmir İktisat Kongresi, 2-7 Kasım 1981 tarihlerinde gerçekleştirilmişti.

Dışa açık büyüme stratejisinin ön plana çıktığı bu kongrede ise sanayinin dış rekabete açılması, yabancı sermayenin teşvik edilmesi ve vergi oranlarının düşürülmesi önerilmiş, kamu yatırımlarında enerji, ulaştırma ve sulama yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiği belirtilmişti.

Soğuk Savaşın sona erdiği dönemde, 4-7 Haziran 1992 tarihlerinde "21.Yüzyıla Doğru Türkiye" başlığıyla düzenlenen 3. İzmir İktisat Kongresi'nde makroekonomik istikrar ve küreselleşme sürecine uyum konuları tartışılmış, kamu açıklarının indirilmesi, enflasyonsuz büyüme, sosyal altyapının geliştirilmesi, serbest piyasa rejimine geçiş ve özelleştirmelerin gerekliliğine yer verilmişti.

AB ile tam üyelik müzakerelerinin başladığı döneme rastlayan 5-9 Mayıs 2004 tarihlerindeki 4. İzmir İktisat Kongresi'nde ise Türkiye'nin uzun vadede bilgi toplumuna dönüşmesi ve AB'ye üyelik perspektifi ana temaları oluşturmuştu.

Hazırlık çalışmaları 2 yıl süren 5. İktisat Kongresi'nde ise "Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi" teması belirlendi. 2008 yılından bu yana küresel krizle boğuşan dünya ekonomisinde kriz sonrası süreçte oluşacak yeni yapılanma içinde Türkiye'nin yerinin tartışılacağı kongrede yüksek ve istikrarlı büyüme, sanayileşme, girişimcilik, Ar-Ge ve yenilik, nitelikli insan kaynağı, bölgesel gelişme, rekabetçi ve yaşanabilir kentler, kapsayıcı kalkınma politikaları, işgücü piyasası ve istihdam, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil büyüme, kamu ekonomisi, kamu yönetimi reformları, bilişim politikaları, uluslararası rekabet gücü, uluslararası ticaret ve benzeri konu başlıkları altında politika önerileri alınacak.

35 oturumda 230 panelistin konuşma ve sunum yapacağı panelde kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinden üst düzey yöneticiler konuşma yapacak.

Kongrede Ege Bölgesi, İzmir ve EXPO 2020 adaylığıyla ilgili özel oturumlar da yapılacak. Akdeniz'de Marka Kent İzmir Zirvesi'nin yanı sıra toplam 12 oturumda Ege Bölgesi'ndeki çeşitli sektörlerin geleceği tartışılacak.

1 Kasım 2013'de sona erecek Kongre kapsamında Efes Antik Kenti ve Körfez Turu da düzenlenecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile