5 Metrekare Dükkaninda 65 Yildir Teknolojiye Direniyor

5 Metrekare Dükkaninda 65 Yildir Teknolojiye Direniyor

Gaziantep’te Bakircilar Çarsisi’ndaki 5 metrekare dükkaninda 65 yildir dede meslegini yasatmaya çalisan 75 yasindaki Tahir Demirci, el yapimi çanta yapip satarak teknolojiye direniyor.

Gaziantep’te yasayan çanta ustasi Tahir Demirci, ogluyla beraber dede meslegi olan el yapimi çantalari büyük bir özenle hiçbir teknolojik alet kullanmadan yaparak meslegini yasatiyor. Meslegi gelecek nesillere aktarabilmek için büyük bir çaba sarf ettigini söylüyor. Oglunun da bu meslegi yasatabilmek için çalistigini ifade eden usta Tahir Demirci, “Biz teknolojiye direniyoruz. Fabrikalar çok fazla üretim yapilabiliyor. Fakat el emegi yapan yok. Bu meslek ölüyor. Keske oglumla beraber bir kisi daha bu meslegi yasatsa ama maalesef ki yok” dedi.

“Tamamen el isinden yapiyoruz”

Çantalari teknoloji olmadan tamamen el emegiyle yaptigini söyleyen Demirci, “Dede meslegimiz olan çantaci meslegini ogluma biraktim. Fakat çirak olmadigi için yeniden basladim. Ben ogluma yardim ediyorum. Bu çantalarin hepsi oglumun tasarimi. Tamamen el isinden yapiyoruz çantalari. Usta çirak iliskisiyle yapilan bir istir. Zahmetli bir istir. Igneyle kuyu kazmaktir. Fakat bu sanat ölmek üzeredir. Meslek bitti diyebilirim. Devlet bizi destekliyor. Bu zanaat ölmesin diye bizden vergi almiyor. Satislarimiz genellikle turistlere oluyor. Çantayi özel isteyen çanta severler aliyor. Geçimimizi bu sekilde yapiyoruz. Bence insanlar her yasta çalismalidir. Torunlarima ve gelecek nesillere bu meslegi elbette birakmak isterim. Fakat bu meslege heves eden yok. Ben ogluma gücüm yettigi kadar yardim edecegim. Oglumun yalniz kalmasi bu meslegi daha da zora sokacak” dedi.

“Fiyati ise 2 bin 500 TL’dir”

Çanta ile ilgili bilgi veren Demirci, “Bunlar tabaktan çikan deriler. Ham deridirler. Bunlar özellikle bu çanta için üretilir. Badem yagiyla düzeltilir. Badem yagi ve boyayla ikinci bir islem yapiliyor. O çantayi koruyor. Graf adi denilen çanta bu çok zahmetli bir istir. Bunu Türkiye’de birkaç kisi ancak yapar. Deriyi kabartarak ve döverek yapiliyor. Ham iken çizilir, islatilir. En zor isi budur. Bu çantalara klasik çanta denir. Çantanin yapimi 2 gün sürer. Fiyati ise 2 bin 500 TL’dir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile