5. Türkiye Ev Tekstili Ve Tasarım Yarışması Ödül Töreni

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, "Sürekli üzerinde durduğumuz ve altını çizdiğimiz başlıklardan bir tanesi, ülkemizin cari açık sorunundan belki de daha büyük, daha önemli sorunu inovasyon açığıdır" dedi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) Ekonomi Bakanlığı ve TİM desteğiyle düzenlediği 5. Türkiye Ev Tekstili ve Tasarım Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu.

TİM Başkan Vekili Kocasert, genlerinde, geleneklerinde, kültüründe "dokuma ve ev tekstili" olan ve ev tekstilinde de sadece Türkiye'de değil, dünyada çok önemli rol oynayan iki merkez bulunduğunu, bunlardan birinin Denizli, diğerinin de Bursa olduğunu belirterek, Bursa döşemelik kumaş ve perdede oldukça ilerlerken, Denizli'nin havlu, bornoz, çarşaf ve nevresimde dünyada önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Bu tür yarışmaların, sadece bir etkinlik, ödül töreni olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Kocasert, şöyle konuştu:

"TİM olarak sürekli üzerinde durduğumuz ve altını çizdiğimiz başlıklardan bir tanesi, ülkemizin cari açık sorunundan belki de daha büyük, daha önemli sorunu inovasyon açığıdır. İnovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma olmadan, yüksek katma değerli ihracata ulaşmadan biz 2023 ihracat hedeflerimize sadece daha fazla üreterek ulaşmamız mümkün değil. İşte böyle yarışmalarla, belki de markalaşmanın, tasarımın önemini bir kere daha sektör olarak anlarken aynı zamanda genç yetenekleri de keşfediyoruz."

- "Bursa, o moda merkezlerinden bir tanesi niçin olmasın?"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve UTİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da bu etkinliklerin hem gençleri sektörle buluşturduğunu hem de gelecekte hizmet edecekleri alanda birçok paydaşı tanıma imkanı verdiğini söyledi.

Burkay, modacı Atıl Kutoğlu ile geçen sene bir proje başlattıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Arzu ettik ki tekstilin üretim merkezi Bursa, ihracat merkezi yine Bursa. Fakat hep 'Markalaşma, tasarım, moda' dediğimizde, o yüksek katma değeri sağlayacak ufak dokunuşları ve adımları maalesef bugüne kadar, yeterince atamadık. İşte biz bu adımı atma adına Atıl Kutoğlu ile tamamen Bursa kumaşlarında oluşturacağı bir koleksiyonu, Paris'teki moda haftasında sergileme projesi yaptık. Bizleri kırmadı. Kolay bir şey değil, bir tasarımcıyı bir anlamda kısıtlamak, özellikle yoğunluklu Bursa kumaşlarından bir koleksiyon üretmek. Fakat daha sonra tabii kendisi bizimle de paylaştı, en başta yaşadığı o korkuyu şirketlerimizin ürettiği kumaşları gördüğünde onu da şaşırtan bir memnuniyet yaşadığını bize ifade etti ve Paris Moda Haftası çerçevesinde büyükelçiliğimizin rezidansında, hem Avrupa'daki hem yüksek sosyeteye hem de moda çevresine çok güzel bir defile gerçekleştirdik."

Üretimde katma değeri sağlayacak, ruhu verecek olan potansiyelin Bursa'da olduğunu, o nedenle defileyi Bursa'da yapmayı arzuladıklarını, Kutoğlu'nun da bunu severek kabul ettiğini dile getiren Burkay, yarın Bursa'da bir moda gecesi olacağını bildirdi.

Burkay, bu etkinliklerin Bursa'yı, bugüne kadar sanayide, ihracatta sahip olduğu potansiyeli çok farklı bir boyutta, hem ulusal hem de uluslar arası boyutta göstereceğine inandığını ifade ederek, "Bu faaliyetleri biz sürdürülebilir kıldığımız taktirde Bursa, bugün dünyada özenerek baktığımız o moda merkezlerinden bir tanesi niçin olmasın? Bütün gayretimiz bunun için. Umut ediyorum ki bu faaliyetleri aksatmadan azimle devam ettirdiğimizde Bursamız sadece sanayisi ve ihracatıyla değil, aynı zamanda modaya, tasarıma, estetiğe, markaya yapmış olduğu katkılarıyla da dünyada önemli merkezlerden birisi konumuna gelecektir" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile