Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Çocuk ve Gençlik Sempozyumu başladı.
Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği Başkanı Bican Veysel Yıldız, İbn Haldun Üniversitesi ve Basın Yayın Birliği'nin paydaş olduğu, Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında, dünyanın her gün yeni bir olumsuzluğun yaşandığı bir süreçten geçtiğini söyledi.
Yıldız, bazı insanların ise dünyanın yarınına dair umutlarını diri tuttuğuna vurgu yaparak, "Bugünkü dünyanın sorunlarına çözüm üretmek, yarının dünyasını inşa etmek ve çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmayla beraber daha güzel yaşama bilincini kazandıracak çocuk edebiyatı eserlerini ortaya koymak, çocuk edebiyatına dair başta Türk ve İslam ülkeleri olmak üzere dünyanın bütün ülkelerindeki insanların bir gönül köprüsü kurmak için çaba harcayan Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği, sempozyumları 5 yıldan beri aksatmadan devam ettiriyor." dedi.
- Otuzdan fazla ülke, 200'ün üzerinde üniversite
Sempozyum süreçlerinin büyük emek ve uğraş istediğine işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:
"Bu zamana kadar 30'dan fazla ülkeye ulaştık ve 200'ün üzerinde üniversiteden akademisyenlerle çalışma imkanı bulduk. Her geçen gün halkamız biraz daha genişliyor. Bu yıl yaşayan çocuk edebiyatı yazarları, editörleri, ressamlarını merkeze alan bir çalışma yaptık. Arkadaşlarımız hayattayken onların kıymetini bilmek ve çalışmalarını tartışmak için yaşayan çocuk edebiyatçılarını konuşma kararı aldık."
Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek de bir yayıncı olarak çocuklarının iyi bir kitap okuyucusu olmasını arzuladığını dile getirdi.
Kısakürek, 6 yaşında bir oğlu ve 4,5 yaşında bir kızı olduğunu belirterek, "Oğlum için kitap aramaya başlayınca çocuk ve gençlik edebiyatının ne kadar kapsamlı olduğunu daha iyi anladım. Masal kahramanlarının onun küçük dünyasında nasıl şekillendiğini gördüm. Aynı konuya değinen ama hepsi birbirinden farklı cümlelerde şekil bulmuş birçok kitap okudum. Sadece bir baba olarak bile çocuk ve gençlik edebiyatının geniş ufkunu keşfetmeye çalıştım." diye konuştu.
- Çocuk edebiyatı için lisans, yüksek lisans ve doktora bölümleri önerisi
Çocuk ve gençlik edebiyatının, genel edebiyat içine kapatılamayacak kadar geniş bir disiplin olması gerektiğini vurgulayan Kısakürek, "Türkiye'den, yurt dışında yaşayan Türklerden, akraba topluluklardan ve İslam dünyasından ortak hikayelerin yanı sıra sorunların ve çözümlerinin tartışılacağı sempozyumun ortak kültür ve medeniyet değerlerimizin çocukluktan başlayarak tanıtılmasında, yetişecek nesillere sanat ve edebiyat zevkinin erken yaşta verilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.
İbn Haldun Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Melike Günyüz ise çocuk edebiyatının neye karşılık geldiğini araştırdıklarını söyledi.
Sempozyumun ilerleyen yıllarda daha da genişleyerek akademik camiaya yön vereceğine inandığına dikkati çeken Günyüz, şöyle konuştu:
"Günümüzde çocuk edebiyatı, özellikle akademide edebiyat biliminin değil de daha çok eğitim biliminin bir aracı olarak görülüyor. Oysaki çocuk edebiyatı bir yönüyle eğitim biliminin ama estetik, kelime ve anlam yönüyle de edebiyat biliminin alanıdır. Amacımız çocuk edebiyatını Türkiye'de edebiyat fakültelerinde yüksek lisans ve doktora programları anabilim dalı haline getirmek ve daha da ötesi çocuk edebiyatı lisans bölümlerinin açılmasını sağlamak."
- Sempozyum hakkında
"Yaşayan Çocuk Edebiyatçıları" temasıyla gerçekleştirilen sempozyumda 2 gün boyunca Almanya, Azerbaycan, Rusya, İran, Pakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Makedonya, Tataristan, Kırım/Ukrayna ve Nahçıvan'ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden akademisyen, şair, yazar, gazeteci, yayıncı ve ressam yer alacak.
Sempozyumda, Türk ve İslam dünyası başta olmak üzere farklı ülkelerden çocuk ve gençlik edebiyatı alanında eserler veren yazar, şair, ressam, editör ve akademisyenlerin hayatları, eserleri, sanat ve edebiyat anlayışlarını konu alan bildiriler tartışılacak.
5. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Sempozyumu'nda, 16 oturumda 88 katılımcı tarafından 65 bildiri sunulacak.
- Türk ve İslam Dünyası Çocuk Edebiyatı Çalıştayı
Sempozyumun ardından 21 Ekim'de 4'üncüsü düzenlenecek Türk ve İslam Dünyası Çocuk Edebiyatı Çalıştayı'nda ise ortak sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik yöntem ve çalışmalar belirlenecek.
Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında ortak antolojiler gibi yayınların hazırlanması ve basılması için hazırlıkların yapılacağı çalıştayda, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler de belirlenecek.
4. Türk ve İslam Dünyası Çocuk Edebiyatı Çalıştayı'nda çocuk edebiyatı tarihi yazma çalışmasını başlatan ülkelerdeki çalışmalar gözden geçirilirken, çalışmaya yeni başlayacak ülkeler için uzmanlar belirlenerek, izlenecek usul ve yöntemler tartışılacak.
'5. Uluslararası Çocuk Ve Gençlik Sempozyumu' Başladı
Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği Başkanı Bican Veysel Yıldız: 'Bu yıl yaşayan çocuk edebiyatı yazarları, editörleri, ressamlarını merkeze alan bir çalışma yaptık. Arkadaşlarımız hayattayken onların kıymetini bilmek ve çalışmalarını tartışmak için yaşayan çocuk edebiyatçılarını konuşma kararı aldık' Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek: 'Türkiye'den, yurt dışında yaşayan Türklerden, akraba topluluklardan ve İslam dünyasından ortak hikayelerin yanı sıra sorunların ve çözümlerinin tartışılacağı sempozyumun ortak kültür ve medeniyet değerlerimizin çocukluktan başlayarak tanıtılmasında, yetişecek nesillere sanat ve edebiyat zevkinin erken yaşta verilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum'