5. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Demir: 'ArGe yapmazsanız fikirler geliştirmezseniz gelecekte ekonomide var olamazsınız'.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, Ar-Ge'nin ülkelerin rekabetçiliğinde ve geleceğinde büyük önem taşıdığını belirterek, 'Ar-Ge yapmazsanız fikirler geliştirmezseniz gelecekte ekonomide var olamazsınız' dedi.

İzmir'de, gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ile buluşması, katma değerli üretim ve ihracatın artışı amacıyla 'Gıda Ar-Ge Proje Pazarı' düzenlendi.

Demir, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) katkılarıyla bir otelde gerçekleştirilen 5. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nın açılışında, gıda ve Ar-Ge'nin dünya genelinde çok önemli iki konu olduğunu belirtti.

Demir, insanlar için 'her şeyin başı sağlık' dendiğini aktararak, 'Ekonomi için de her şeyin başı Ar-Ge. İhracatçı birliklerimiz bu tür konularda ekonomimize çok büyük katkılar sağlıyor. Ar-Ge bir kültür. Ekonomi Bakanlığı da Ar-Ge konusunda ilk destekleri veren kurumlardan birisidir. Bu tür etkinlikler bu kültürün gelişmesine katkı sağlıyor.' diye konuştu.

Ülkelerin bu alandaki sıralamalarının Ar-Ge'nin GSMH içindeki payı, yıllık tescil edilen buluş sayısı ve araştırmacı sayısıyla ölçüldüğünü anlatan Demir, şöyle devam etti:

'15 yılda, öncesinde binde 5 civarında, hatta altında olan Ar-Ge - GSMH oranı yüzde 1'in üzerine çıkmış durumda. Bunu yüzde 2-3'lere çıkarmamız lazım. Ar-Ge yapmazsanız, fikirler geliştirmezseniz gelecekte ekonomide var olamazsınız.'

EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de ihracatçı birliklerinin temel hedefinin ihracatın artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.

Sadece ihracatın artırılmasının yeterli olmadığını vurgulayan Ünlütürk, katma değerli üretim ve ihracatın artırılması gerektiğini kaydetti.

Ünlütürk, gıda proje pazarı, tasarım yarışmaları, inovasyon haftaları gibi etkilenlerle gelişmiş ülkelerdeki teknoloji seviyesine ulaşmayı, teknolojik birikimleri transfer etmeyi, proje kültürünü yaygınlaştırmayı, nitelikli araştırmacıları bu işlere yönlendirmeyi istediklerini anlattı. Ar-Ge ve inovasyona çok büyük değer verdiklerini dile getiren Ünlütürk, gençlerin bu alana yönlendirilmesini önemsediklerini ifade etti. Ünlütürk, 'Ancak bu sayede katma değerli üretim artırılabilir, ihracat sürdürülebilir bir alana taşınabilir.'dedi.

- Projeler sektörünün değerlendirilmesine sunuldu

Etkinliğin yürütme kurulu başkanı, TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar da kürsel rekabette öne çıkmanının yolunu açmak, gıda alanındaki yeni, yaratıcı ve fark yaratıcı projeleri sanayi ve girişimci ile buluşturmak için yola çıktıklarını söyledi.

Tarladan sofraya tüm değer zincirinin dahil edildiği gıda sektöründe Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışmaların, örnek projelerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Seyyar, 'Farklı kategorilerde 417 proje başvurusu aldık. Bunlardan 171'i öğrencilere, 246'sı araştırmacılara ait. Seçilen 143 projeyi bir kitapta toplayarak gıda sektörünün değerlendirmesine sunduk.' ifadelerini kullandı.

- Hava kargo görüşmeleri

Seyyar, THY ile hava kargosu konusunda görüştüklerini belirterek, şunları kaydetti:

'Dünyanın en büyük kiraz, şeftali ve çekirdeksiz yaş üzüm üreticisiyiz. Ama bizim 3'te birimiz kadar üretim yapan ülkelerin 3 kat ihracat geliri var. Bu konuda işi en iyi yapan ülkelerden Şili. Dünyanın her tarafına ertesi gün hava kargoyla mal teslim ediyorlar. Çin'de, Hong Kong'da, Singapur'da kirazın kilosu 50 dolardan satılıyor. Hava kargoyla ilgili görüşüyoruz. Bu büyük bir avantaj getirecek. Bizde, en yakın pazar dediğimiz Avrupa'ya bile 4-5 günde teslim ediliyor. Hava kargo olduğunda ertesi sabah Londra'da halde, pazarda, market rafında. Ürünün tazeliği fiyatlamasına da yansıyacak.Dünya marketlerinde Türk kirazı 6 avrodan satılırken, yanındaki İtalyan kirazı 11 avro. Daha taze, daha kokulu. Çünkü İtalyan ertesi gün mal ulaştırıyor. Hedefimiz bütün ihraç ürünlerinde bu sonucu elde etmek. Hedef ilk yıl için 12-13 bin ton yaş sebze meyveyi hava kargoyla taşıyabilmek. Bu çalışmalar belki bizi dünyada söz sahibi yapacak.'

Yurt içi ve dışından konuşmacıların katılımıyla panel ve konferansların yapılacağı etkinlikte İspanya ve Tayland'dan iki partner üniversite de yer aldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile