5 Üniversitenin Rektörü MAKÜ'de Buluştu

5 Üniversitenin Rektörü MAKÜ'de Buluştu

Bölge Bilimi Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen 17. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresi’nde 5 pilot üniversitenin rektörleri Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde (MAKÜ) buluştu.

Bölge Bilimi Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen 17. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresi’nin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından 2006 yılında kurulan 41 üniversite arasında desteklenecek 5 pilot üniversite rektörleri Üniversiteler ve Bölgesel Gelişme Panelinde MAKÜ ev sahipliğinde buluştu.

Oturum Başkanlığını YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal’ın yaptığı “Üniversiteler ve Bölgesel Gelişme” panelinde, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Dalkıran panelist olarak katıldı.

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması konulu panelde Yüksek Öğretim Kurumu anlamında üniversitelerin çalıştıkları projeler, bilim boyutları, strateji boyutları ve neler yapılması gerektiğinin konuşulduğu panelde YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, "YÖK Sistemleri veya YÖK Sınavı diye sınavlar var. Ülkemizde 2 milyonun üzerinde öğrenci bu sınavlara giriyorlar. YÖK’e erişimde 18-24 yaş gurubuna bakıldığında dünyada 2’inci ülkeyiz. Yalnız istihdam boyutunda bunu söylemek çok zor. İstihdam boyutu iyi kurgulanmalı" dedi.

"Üniversitelerin tek tip yapıdan daha çok misyon odaklı farklılaşmaya ihtiyaçları var" diyen Mandal, "Şimdiye kadar bütün üniversitelerin misyonları aynıydı. Üniversiteler misyonlarını farklılaştırmalı, çeşitlendirmeli. Bunun için 84 üniversite arasından 2006 yılında kurulan 41 üniversite belirledik. Bu 41 üniversiteden 5 üniversiteyi pilot üniversite seçtik. Ve bu 5 üniversite rektörü şuan burada. Üniversitelerinin ihtisaslaşma konularından bahsedecekler. Bunda amacımız bölgelerinin kalkınmasına katkıda bulunmak. Misyonda da başarılı olacağını kanıtlamak zorunda bu 5 üniversite. 2017 yılı itibari ile bu proje yürüyor. YÖK, üniversitelerin bölgesine odaklı olarak gelişmesi anlamında çalışmalarına da devam ediyor" ifadelerini kaydetti.



"Direnci yönetmenin en önemli kaynağı bunu anlatmak"

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar da sağlık ve çevre konusunda Kalkınma Bakanlığı desteği aldıklarını hatırlatarak, "Bölgenin kalkınmasına yönelik araştırmalar yapıyoruz. Düzce’ye Değer isimli kitapla 170 proje ile birlikte yapılan işi sistematik olarak, desteklemeli olarak yapmayı düşünüyoruz. Ülkedeki en önemli tıp fakültesinden birine sahip olan Düzce Üniversitesi sağlık alanında ve İSKİ su arıtması bölgesi olmasından dolayı çevre alanında çalışıyor. Düzce Üniversitesi birçok alanda da patent almış bir üniversite" diye konuştu.

Önemli düzeyde fındık atığı ortaya çıktığını söyleyen Rektör Çakar, iç fındığın değil, atılan kabuklarını tarımsal alanda değerlendirerek bölgeye artı bir katma değer kazandıracaklarını ve tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini de fındıkların altında yetişen yararsız bitkiler yerine yararlı bitkiler yetiştirip, tıp alanında da ilerleyeceklerini söyledi.

Köy köy ilçe ilçe dolaşıp, gerek köy halkı, gerek ilçe halkı, gerekse muhtar ya da başkanlarla da görüşüp proje hakkında bilgilendirme yaptıklarını aktaran Rektör Çakar, "Direnci yönetmenin en önemli kaynağı bunu anlatmak" dedi.



"Kırşehir fizik tedavi ve rehabilitasyonda merkez olacak"

Rektör Çakar’ın konuşmasından sonra Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da ihtisaslaşma alanlarından bahsetti. Kırşehir’in değerlerinden yola çıkarak ihtisaslaşma konularını belirlediklerini söyleyen Rektör Karakaya, jeotermal sıcak su, hayvancılığın Kırşehir’de geniş olarak yapılıyor olması, tarım alanındaki kaba yemin girdisinin eksikliği ve hayvan ölümlerini ele alarak ihtisaslaşma konularını belirlediklerini söyledi.

Karakaya, jeotermalin değerlendirilebilmesi için fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesinin yapımına başladıklarını, sıcak suyun hem merkezde hem de ilçelerde çıkması nedeniyle tüm sera işlerinde de kullanıldığını belirtti.

Kırşehir Üniversitesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulunun, Tıp Fakültesinde fizik tedavi bölümünün ve Sağlık Yüksek Okulunun bulunduğunu sözlerine ekleyen Karakaya, seracılık konusunda yatırımcıya yol gösterip, hem şehrin hem de yatırımcının dikkatini bu yöne çekmek istediklerini, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile de il dışından hastaları Kırşehir’e çekmek istediklerini belirtti.

Karakaya, kaba yem konusunda da Kırşehir’in Türkiye ithalatının 40’ını barındıran ve et üretiminde markalaşmaya yakın bir şehir olduğunu fakat kaba yem konusunda 10’unu karşılayabildiklerini, bitki çeşitliliği ile kaba yemi geliştirip, ithalat konusunda Türkiye’nin daha iyi yerlere gelmesini sağlayacaklarını sözlerine ekledi. "Kalkınma alanında 7 proje var ve bu 7 proje 2 ana başlıkta toplanıyor" diyen Rektör Karakaya, iki ana başlığın kaba yem ve jeotermal olduğunu söyledi.



"Bingöl’ün bal kalitesi endemik bitkilerden kaynaklanıyor"

Daha sonra arı ve arı ürünleri ve endemik bitkiler alanında destek alan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak da bir konuşma yaptı. Çapak, konuşmasında arı ve arı ürünleri ve endemik bitkilerin birbiri ile özdeşleştiğini ve bu alanda aldıkları destek ile hali hazırda kaliteli bala sahip olan Bingöl’ün bal kalitesindeki önemin endemik bitkilerden kaynaklandığını ve bölgeyi bilgilendirip, heyecanlandırmak istediklerini de sözlerine ekledi. Çapak’ın konuşmasının ardından ev sahibi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz da hayvancılık alanında aldıkları destek ile ilgili konuştu.



"Piyasada üretilen ürünlere logomuzu vererek piyasa farkı oluşturmalı"

Bölgenin geçiminin hayvancılığa dayalı olan Burdur’da göreve geldiklerinden itibaren hayvancılık alanında projelerinin olduğunu, Kalkınma Bakanlığı tarafından da böyle bir destek verileceğinde hemen müracaat edip 5 pilot üniversiteden biri seçildiklerini belirtti.

İlk olarak Burdur Gelişim Merkezini kurduklarını ve sektör, sanayi ve üniversite işbirliğine önem verdiklerini sözlerine ekleyen Rektör Korkmaz, hedeflerinin Burdur’un üniversitesi Burdur’un temel sorunlarına çözüm üretecek çalışmalar yapması olduğunu söyledi.



"Bu sürece dahil olmadan önce süt teknolojileri merkezini ve hayvan hastalıkları tanı merkezimizi de kurmuştuk" diyen Rektör Korkmaz, "Burdur’un nüfusunun 50’si hayvancılıkla uğraşıyor ve bizim de geçmişi güçlü 25 yıllık bir Veteriner Fakültemiz var. Fen-Edebiyat fakültemiz çok değerli hocalarımız var. Toplumun beklentisini de yoklayarak hayvancılık alanında ilerlemek, akademik bilgilerimizi yetiştiricilerimizle üreticilerimizle bütünleştirmek istedik. Bu konuda sektörün liderleri ile ön çalışma ve çalıştay yaptık. Bu çalıştayda 10 temel proje ortaya çıktı. Bu 10 temel projede de 40 uygulama projesi çıktı. Türkiye’de çok sayıda üniversite sanayi işbirliği denendi çok başarılı olunamadı. Ama ilk defa akademi ve sektör somut planlarla biraraya gelecekler. Çok sayıda model denemesi yapacağız. Temel olarak 3 noktada yoğunlaşacağız. Sektör bize gelmeden biz sektöre gideceğiz. Bütün sektörle dijital ortamda konuşma yapacağımız iletişim kuracağımız ciddi bir projemiz var. Üniversitenin yapacağı öyle hizmetler tanımlamalıyız ki, piyasada üretilen ürünlere logomuzu verebileceğimiz, tescilini yapabildiğimiz piyasa farkı oluşturabilecek itibari bir değer kazandırmayı planlıyoruz" dedi.



"Aşık ile Maşuk bir türlü buluşamadı"

Son konuşmayı yapan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Dalkıran da Uşak denildiğinde akla deri, tekstil ve seramik geldiğini söyledi.

3 alanda çalışma yaptıklarını belirten Rektör Dalkıran, bu alanların ortak birleşim alanı olan tasarım alanında da ilerleyeceklerini, bu yönde çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi. 120 bin ton pet şişenin Uşak’ta lif haline dönüştüğünü söyleyen Dalkıran, "Türkiye seramik konusunda dünyada 9’uncu sırada Uşak ise Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. 3 alanda ilerlemek istiyoruz" diye konuştu.

Üniversite sanayi işbirliğini de aşk olarak gördüğünü söyleyen Rektör Dalkıran "Ancak aşık ile maşuk buluşamadı. Biz bunların buluşmasını sağlamaya başladık diyebiliriz. Uşak’ta özellikle son 7 ay içerisinde bizim elemanlarımız akademisyenlerimiz sanayideler ve OSB başkanı başkanlığı olmak üzere onlar da üniversitedeler" dedi.

Kongrede karşılıklı soru ve cevapların ardından Rektör Korkmaz panel başkanı ve panelistlere MAKÜ anmalığını takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile