Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) Antalya'da çam ormanlarına zarar veren çam kese böceğine karşı yürütülen mücadele kapsamında 50 bin 836 çam kese böceği yırtıcısı ormanlara bırakıldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, çam ormanlarına zarar veren, çam kese böceği ile biyolojik mücadele kapsamında Antalya, Gazipaşa, Kaş, Kumluca ve Manavgat Orman İşletme Müdürlüklerinde bulunan yırtıcı üretim laboratuvarlarında 50 bin 836 çam kese böceği yırtıcısı (Calosoma Schyponta) üretildi.
Üretimi yapılan faydalı böcekler marttan itibaren çam kese böceğinin yoğun olduğu ormanlık alanlara salınmaya başlandı.
Bu kapsamda, bir hektara 20 civarında yırtıcı böcek salımı gerçekleştirildi. Çam kese böceğinin çok yoğun olduğu yerlerde bu rakam 1 hektarda 300-500'e kadar çıktı. Bu işlemler neticesinde 25 bin 410 dekar ormanlık alanda çam kese böceğine karşı biyolojik mücadele yapıldı.
- Biyolojik mücadele stratejisi uygulanıyor
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok mümkün olmayan zararlılarla kimyasal metotları ile kısmen mücadele edilebildiğini, Bakanlığın, tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği biyolojik mücadele metotları ile önlem aldığını belirtti.
Bakan Eroğlu, 'Bakanlık olarak çam kese böceği ile kimyasal mücadele yerine daha ekolojik bir çözüm olan biyolojik mücadeleye önem veriyoruz.' ifadesini kullandı.
50 Bin 836 Faydalı Böcek Ormanlara Bırakıldı
Antalya'da çam kese böceğine karşı yürütülen mücadele kapsamında 50 bin 836 yırtıcı ormanlara bırakıldı Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:'Bakanlık olarak çam kese böceği ile kimyasal mücadele yerine daha ekolojik bir çözüm olan biyolojik mücadeleye önem veriyoruz'.