50 Bin Lira Maasa Çalistiracak Çoban Bulamiyorlar

50 Bin Lira Maasa Çalistiracak Çoban Bulamiyorlar

Tarimin kalbi Sivas’ta 50 bin lira maas ve ev imkanlarina ragmen çalistirilacak çoban bulunamiyor.

Son yillarda teknolojinin ilerlemesi, endüstriyel tarimin yayginlasmasi ve sehirlesme egiliminin artmasi gibi faktörler, geleneksel mesleklerden biri olan çobanligi da etkiledi. Eskiden köylerde yasayan ve genellikle aile gelenegi olarak aktarilan bu meslek, günümüzde genç nesiller tarafindan tercih edilmiyor. Sivas’in Zara ilçesi Eymir köyünde vatandas çoban bulamamanin yaninda bir de bu vaatle dolandiriliyor.

“Üretim içinde en basta gelen sorunlardan biri çoban sorunu”

Bu üreticiligin sonu nereye gidecek diye sitemde bulunan Zara Ziraat Odasi Baskani Zeki Simsek, “Artik çoban sikintisi yasanmiyor adeta intihar ediliyor. Çobanlar hep disaridan geliyor. 50 - 60 bin liraya anlastigimiz çoban baska bir yerden 61 bin lira teklifi aliyor ve hemen gidiyor. Böyle bir sistem kurmuslar. Dagda bile olsa o an hayvanlari birakip gidiyor. Çoban sikintisina dair bakanligimizin bir sey yapmasi lazim. Gençlerimizi desteklememiz lazim. Yaklasik iki yildir insanlar et alamiyor. Niye alamiyor? Çünkü üretim yok. Üretim içinde en basta gelen sorunlardan biri çoban sorunu. Hayvancilik bitme sinirina geldi” seklinde konustu.



“20 bin liraya yakin paramizi dolandiricilara kaptirdik”

Malatya da depremde etkilenen ve Zara’nin Eymir köyüne yerlesen depremzede Hidir Öztürk, “Depremden sonra buraya yerlestim. Köylüler bana ahir açtilar. Ev verdiler yardimci oldular. Ben de hayvancilik yapiyorum. Biz hayvanlarimizi otlatacak insan bulamiyoruz. Bu sene üç kisiyle anlastik gelecek paramiz yok dediler, hesaplarina para aktardim. Parayi alinca beni engelledi, telefonlari kapattilar. Iki kisiyi köyümüze getirdim. Hayvanlara ve araziye baktilar kaçti gittiler. Bir tanesi de öglen vaktine kadar hayvanlarimizi otlatti, sonra ayagim agriyor diyerek gitti. Gençlerimiz tembellige alismislar. 150 büyükbas hayvana 6 ay bakmalari karsiliginda biz 300 bin lira verecegiz. Burada kendilerine verecegimiz ev var. Ev esyasi, gida, giyim yardimi saglayip ve arti olarak her iki haftada ilçede tiraslarini da ettirecegiz. Evlatlarimizdan daha çok onlarla ilgileniyoruz ama ne hikmetse vatandasi burada tutamiyoruz. Biz bu sene yaklasik 20 bin liraya yakin paramizi çoban bulma vaadiyle dolandirici çobanlara kaptirdik” dedi.



“Yeni evliydi altin takacaktik bir baktik ki kaçip gitmis”

Vatandasin hayvancilik yapamaz hale geldigini belirten Eymir köyü muhtari Turan Sari, “Biz buraya bir çoban getirdik yiyecegini içecegini aldik bir gün durdu sonra gitti. Çoban yeni evliydi kendisine köylü olarak toplanip altin takacaktik. Bir de baktik ki çoban kaçip gitmis. Bir miktar paramiz gitti az kalsin takacagimiz altinimiz da gidecekti. Çoban da kalmadi” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile