50. Bursa Festivali‘ne Ünlü Yağacak

Türkiye‘nin en uzun soluklu festivallerinden Uluslararası Bursa Festivali‘nin 50‘incisi 17 Haziran - 5 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Türkiye‘nin en uzun soluklu festivallerinden Uluslararası Bursa Festivali‘nin 50‘incisi 17 Haziran - 5 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nin 1,5 milyon TL kaynak ayırdığı festival bütçesinin sponsorlarla artacağı belirtildi. Festival kapsamında Ricky Martin, Ajda Pekkan, Buika, Kubat, Zara, Haris Alexiou, Gips Kings gibi birçok ünlü sahne alacak.

    Uluslararası Bursa Festivali, bu yıl 50. kez sanatseverlerle buluşuyor. Birbirinden özel ve dünyaca ünlü sanatçıları Bursa’da ağırlayacak olan festival, bu yaza damgasını vuracak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, festival programını, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) kamuoyuna açıkladı. Altepe, festivalin 50 yıllık gelenek olduğunu belirterek, "Festival yarım asırlık bir organizasyon. Bursa ile özdeşleşen, bütünleşen, Bursa’nın simgesi haline gelen örnek bir organizasyon. Çocukluğumuzdan bu güne, çocukluk yaşlarımızdan tanıdığımız kadarıyla Bursa Festivali‘nin ayrı bir yeri var. Eskiden stadyumda yapılırdı, birçok ülkeden göstericiler gelirdi. Çocukluğumuzda en renkli görüntüler Bursa Festivali ile kaldı. Emeği geçen tüm belediye başkanları ve kent yöneticilerine şükranlarımızı arz ediyoruz. 50 yıllık gelenek haline gelmiş. Kültürleri buluşturan, uzakları yakınlaştıran bir gelenek oldu." dedi.

    Sanata ve sanatçıya büyük destek verdiklerinin altını çizen Başkan Altepe, festivalin daha görkemli yapılması, ileri noktalara taşınması konusunda büyük gayret gösterdiklerini söyledi. Festival sayesinde dünyanın değişik bölgelerinden gündemde olan değişik kültürleri de Bursa’ya getirdiklerini anlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, halk dansları yarışmaları ve halk konserleri ile festivalin Temmuz ayının sonuna kadar devam edeceğini açıkladı.

    7-12 Temmuz tarinleri arasında Altınkaragöz Halk Dansları Yarışması‘nda bu sene 41 ülkeyi ağırlayacaklarını vurgulayan Altepe, "Gürsu, Yıldırım, Kestel, Osmangazi, nilüfer ve Mudanya’da değişik konserler, bölgenin talepleri doğrultusunda taşınacak. Bursa’nın ufak tefek taşları sergisi, 24 öğretim elemanının katılımıyla Bursa’nın değerlerinden yola çıkarak Kültürpark’ta sergilenecek. Uluslar arası Bursa Festivali’ne Bursa basını katkı yapıyor. Uluslararası Bursa Festivali 50. yıl sergisi Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi‘nde sergilenecek. Festivalin 6 yılı adlı kitabı yayımlanacak. Bursa kütüphanesine bu eser kazandırılıyor. 15-30 Temmuz tarihleri arasında da Bursa Koza Halk Konserleri düzenlenecek." diye konuştu.

    Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSV) Genel Sekreteri Ahmet Erdönmez ise 50 yılını tamamlayan benzer etkinliği araştırdığını, ancak henüz bulamadığını kaydetti. Erdönmez şöyle devam etti: "50 yıldır kesintisiz bir kültür sanat etkinliğinin devam etmesi... 50.yılın heyecanı 49. yılda sarmıştı bizi. Festival bittikten sonra çalışmalarımıza başlamıştık. Amacımız Bursalılara dünyanın ve Türkiye’nin en iyi etkinliklerini getirmek. Çünkü artık Bursa’da sahne kabiliyetleri yükseldi. Bursa’nın dünyaya açılan pencereleri çoğaldı. Bu pencereyi artık daha fazla açmak için yollara çıktık. Türkiye’nin 6 senfoni orkestrası var. Bursa senfoni orkestrasının Bursa’ya değerler kattığını biliyoruz. Bursa senfoni orkestrası bir konser verecek."

BELEDİYE 1,5 MİLYON TL AYIRDI

    Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik de en iyisini yapabilmek için çalıştıklarını kaydetti. Festival için köylerden öğrencileri getireceklerini anlatan Yılbirlik, "Festivale genel anlamda her yıl ayırdığımız ödeneği ayırıyoruz. 1,5 milyon lira civarında belediyenin ayırdığı kaynak var. Bunun dışında organizasyon sponsorlarla yapılıyor. Sanatçılar sponsorlarla getiriliyor. Bilet satışı ve gelirlerle desteklenmiş oluyor. Vakıf yönetimi ve genel sekreterimiz yapıyor. Bütçe aynı. BKSV sponsorlar ve gişe gelirleriyle takviye ediyor. Bursa Festivali‘ni, zaten BKSV’nın amacı sanayici ve işadamlarını da dahil ederek festivali ileriye götürmek. Bütçede değişiklik yok." diye belirtti.



FESTİVAL ALANI BÜYÜTÜLEMEDİ

    Festivalde her sene davetiye krizi yaşandığı yönündeki eleştirileri cevaplandıran Başkan Altepe, mevcut açık hava tiyatrosunu büyütmek istediklerini; ancak 5 bin kişiye çıkarılacak kapasiteyle ilgili izinlerin yetişmediğini söyledi.

50. ULUSLARARASI BURSA FESTİVALİ PROGRAMI

17 Haziran–Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ile Güher Ve Süher Pekinel.

19 Haziran - Rus İmperial Balesi Moskova- Şehrazat-Bolero-Polovet Dansları.

20 Haziran - Ricky Martin

21 Haziran - Ajda Pekkan

23 Haziran - Buika

24 Haziran - Zara & Kubat

26 Haziran - İlhan Şeşen- Ayşegül Aldinç-Z.Olcay-Neco

30 Haziran - Haris Alexiou - Rebetiko, Modern Laika Müziği ve Yunan halk müziği.

1 Temmuz - Aşk-I Muhabbet - Ahmet Özhan & Melihat Gülses

2 Temmuz - Şebnem Ferah

3 Temmuz - Gipsy Kings

4 Temmuz - Ferid Odman & Stefano Di Battista

5 Temmuz - Karagöz Halk Dansları Topluluğu Gösterisi

7 – 12 Temmuz - 25. Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması

(41 ülke katılıyor - Arnavutluk, Azerbeycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Costarica, Çeçenistan, Çibuti, Çuvaşistan, Dağıstan, Endonezya, Fildişi sahilleri, Gürcistan, İrlanda, İskoçya, İspanya, İtalya, KKTC, Kazakistan, Kazakistan, Kore, Kuzey Osetya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Meksika, Mısır, Nijerya, Polonya, Portekiz, Portoriko, Romanya, Rusya, Senegal, Slovakya, Slovenya, Sudan,

Tayland, Venezuela, Yunanistan).

15 - 30 Temmuz - Beyaz Koza Halk Konserleri

Gökhan Özen / Gürsu

Sıla / Yıldırım

Emre Altuğ / Kestel

Atiye / Gemlik

Dino Merlin – Suzan Kardeş / Osmangazi

Emre Aydın / Nilüfer

Burcu Güneş / Mudanya.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile