Turkcell Yönetim Kurulu Baskani Bülent Aksu, Turkcell olarak 23 Subat 1994’te Türkiye’de ilk cep telefonu görüsmesini gerçeklestirmelerinin üzerinden 27 yili askin süre geçtigini dile getirerek, Turkcell’in geçen bu süre zarfinda bir yandan lider GSM operatörü olarak abonelerine en kaliteli iletisim imkanini sunmaya devam ederken diger yandan da entegre dijital servisler sunan bir teknoloji sirketine dönüstügünü, bugün geldikleri noktada ise sunduklari ürün ve hizmetlerle küresel rekabetin önemli markasi haline geldiklerini belirtti.
Turkcell’in bireysel müsterilerine sundugu ürün ve servislerin yani sira kurumsal müsterilerine de uçtan uca dijital çözümler sundugunu ifade eden Bülent Aksu, Turkcell’in bugün Türkiye’nin dijital endüstrisinin en büyük fabrikasi ve teknoloji alaninda ülkemizin dünyaya açilan amiral gemisi oldugunu vurguladi. Aksu, “Türkiye’nin Turkcell’i olarak ürün ve hizmetlerimizi gelistirirken daima ‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmali’ diyor, bu kapsamda ülkemizin farkli bölgelerinde yer alan üstün teknolojik veri merkezlerini kullanicilarin hizmetine sunuyoruz” diye konustu.
Tüm bu basarilarinin arkasindaki unsurun, üstün ve yaygin sebeke altyapisi oldugunu vurgulayan Aksu, “Güçlü altyapimiz ve kaliteli insan kaynagimiz sayesinde Türkiye’nin dijitallesme yolculugunda tüm kurumsal ve bireysel müsterilerimize yol gösteren güçlü bir paydas olduk. Hatta yurtdisina da dijital servis ve uygulama ihracati gerçeklestirmeye basladik. 2021 birinci çeyrek sonu itibariyla BiP’in üç ay aktif kullanicisi sayisi 40 milyona ulasti. Bu kullanicilarin yaklasik üçte birini ise yurtdisindaki müsterilerimiz olusturuyor” dedi.
Turkcell’in bugüne kadar bu ülkede kazandiklarini yine bu ülkeye harcadiginin altini çizen Aksu, 2020 sonu itibariyla Türkiye’ye toplamda 50 milyar TL’lik yatirim yaptiklarini, ayni hizla yeni yatirimlarini da sürdürdüklerini söyledi.
‘Fiberde 10 Gbps’lik hizi oldugumuz her ilde, herkese sunabilen tek sirketiz’
Turkcell Yönetim Kurulu Baskani Bülent Aksu, “4.5G teknolojisiyle mobilde 1.6 Gbps, fiberde ise 10 Gbps’lik hizi müsterilerimizle bulusturuyoruz. Türkiye’de eve kadar gerçek fiberi ilk kez Turkcell getirdi. Bugün 10 Gbps hizi fiber internet sundugumuz her ilde, herkese sunabilen tek sirketiz. Fiber altyapi sadece yüksek hiz anlamina gelmiyor. Ayni zamanda fiberin yayginlasmasi 5G’ye geçis için kritik bir öneme sahip. Bu nedenle ilk günden itibaren fiberde ortak altyapinin bir an önce hayata geçmesi gerektigine inaniyoruz. Bu konuda yapilan girisimlerde en önde yer almaya ve aktif rol oynamaya devam edecegiz” seklinde konustu.
Fiber yatirimlarin dijitallesme açisindan elzem oldugunu belirterek ortak altyapinin önemine isaret eden Aksu, “Ortak altyapida atilacak her adim ülke kaynaklarinin dogru ve verimli kullanilabilmesine de olanak saglayacak. Bunun dünyada birçok basarili örnegi var. Biz operatörler arasindaki rekabetin altyapida degil üstyapida sunacagimiz hizmetlerle olmasi gerektigine inaniyoruz” seklinde konusmasina devam etti.
‘Her yil yaklasik gelirimizin yüzde 1’ine yakin bir kismini toplum yararina ayiriyoruz’
Turkcell olarak misyonlarini ‘teknoloji sayesinde geride kimseyi birakmadan hayati kapsamak ve müsterilerinin hayatina deger katmak’ olarak özetleyen Aksu, “Teknolojinin firsat esitleyici gücünü kullaniyor; toplumun bilgiye, egitime ve sosyal hayata erisimde esit olanaklara kavusmasini hedefleyen projeleri hayata geçiriyoruz. Bu amaçla her yil yaklasik gelirimizin yüzde 1’ine yakin bir kismini toplumsal yatirim projelerine ayiriyoruz. Çocuklar, kadinlar, engelliler, yaslilar, mülteciler gibi toplumun farkli kesimlerine ulasan projeleri yürütüyoruz” dedi.
‘Insana ve çevreye duyarli yaklasim’
Türkiye’nin lider teknoloji sirketi olarak, tüm is süreçlerinde dünyaya birakacagi izi düsünerek hareket ettiklerini vurgulayan Turkcell Yönetim Kurulu Baskani Bülent Aksu, sözlerini söyle noktaladi:
“Dijitallesmenin sagladigi ciddi kaynak tasarrufu, çevreye biraktigimizin izin küçülmesine de olanak sunuyor. 2020 Entegre Faaliyet Raporu’muzda, is süreçlerimizin çiktilarini ve bu çiktilar sonunda Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’na nasil bir katki sagladigimizi detayli biçimde anlattik. Bu çerçevede enerji odakli faaliyetlerimizde çevre dostu yesil enerji kaynaklarina yöneliyoruz. Turkcell Sürdürülebilirlik stratejimiz dogrultusunda 2030 yilina kadar elektrik tüketimini tamamen yenilenebilir kaynaklardan karsilama ve 2050 yilina kadar tamamen “karbon nötr bir sirket” olma hedefi yolunda hizli adimlarla ilerliyoruz. Ayrica 2015’ten beri düzenli raporlama yaptigimiz CDP (Carbon Disclosure Project) notumuzu C-’den B’ye yükselttik ve bu konuda da sektörümüzün lideri olduk.”
Zeka gücü projesiyle 41 ilde 59 laboratuvar kurdu, 70 bin çocuga egitim sagladi
Turkcell, Milli Egitim Bakanligi is birligiyle özel yetenekli ögrencileri teknolojiyle tanistirmak ve onlarin bu alandaki yeteneklerini gelistirmek amaciyla baslattigi ‘Zeka Gücü’ projesiyle bugüne kadar 70 bin ögrenciye egitim sagladi. Turkcell’in kurdugu Zeka Gücü Teknoloji Laboratuvarlari’nda ögrencilere dizüstü bilgisayarlar, 3B yazici, akilli tahta, elektronik ve robotik kodlama setleri ve alet takimlari gibi araçlar sunuluyor. Özel yetenekli çocuklar bu proje kapsaminda yapay zeka, kodlama, uzay bilimleri, robotik, akilli ev ve bulut gibi gelecegin teknolojilerine yönelik egitimler aliyor, projeler gelistiriyor. Sadece 2020’de proje kapsaminda 10 yeni sinif açildi. Halen 41 ilde 59 laboratuvarda özel yetenekli çocuklar egitim görüyor. Yeni dönemde proje kapsaminda 14 laboratuvar daha açilacak.
Türkiye’de egitim veren 33 BILSEM’de bulunan Zeka Gücü Teknoloji Siniflari’nda egitim alan ögrenciler, ögretmenlerinin destekleriyle ve Turkcell’in siniflara ekledigi yeni yazicilarla birlikte pandemi döneminde saglik çalisanlarina destek olmak için ayda 5 bin yüz siperligi üretti.
Ayni sekilde yine Zeka Gücü kapsaminda gelistirilen Robotel projesi, dogustan parmaklari olmayan bir çocuga mekanik el üreten iki kisinin, bunu ihtiyaci olanlarla paylasmasiyla basladi ve zamanla tüm dünyadan insanlarin katilimiyla gelisti. Turkcell Zeka Gücü siniflarinda yer alan 3B yazicilar ile ögrenciler yasitlari için protez eller üretiyorlar. Program kapsaminda Milli Egitim Bakanligi himayesinde Robotel Dernegi isbirligi ile Zeka Gücü ögrencilerine 2 ay sürecek Robot El egitim verilerek, program sonunda Erzurum BILSEM’deki ögrenciler tamamladiklari robot eli, ihtiyaç sahibi bir ögrenciye teslim edecekler.
6 yilda 100 bin ögrenciye ‘engelsiz egitim’
Turkcell’in 2015 yilinda Milli Egitim Bakanligi himayesinde baslattigi ‘Engelsiz Egitim’ programi, özel egitime ihtiyaci olan engelli çocuklarin yetkinliklerini artirmayi ve toplumsal yasama katilimlarini saglamayi amaçliyor. Program kapsaminda görme ve isitme engelli ögrenciler için donanimli teknoloji siniflari, zihinsel engelli ögrenciler için de mesleki egitim atölyeleri kuruluyor. Türkiye genelinde bulunan çok sayida Özel Egitim Merkezi’nde kurulan meslek atölyelerinde hafif zihinsel engelli ögrenciler okul sonrasi is hayatina hazirlaniyor.
Ögrenciler farkli alanlarda kazandiklari is becerileriyle okul sonrasi istihdama katilabilir hale geliyorlar. Program araciligiyla 2015 yilindan bu yana 60 ilde 112 okulda 100 binden fazla ögrenciye ulasildi. 2020 yilinda program kapsaminda baslatilan yeni projeyle görme engelli çocuklara dagitilan Braille baskili kodlama kiti araciligiyla kodlama egitimi verildi.
Görme engellilere yönelik robotik kit ve egitim programi sayesinde yil içinde bine yakin görme engelli ögrenci dijital dünya ile tanisti.
Turkcell 2020 yilinda hayata geçirdigi ‘Engelsiz Spor’ projesiyle de zihinsel engelli ögrencileri spor alaninda desteklemeye basladi.
Türkiye genelinde 11 özel egitim okulunda kurulan engelsiz spor siniflariyla 5 bine yakin engelli çocuga spor egitimi verildi.
“Gelecegi yazan kadinlar hackathonu ile iklim degisikligine karsi projeler üretilecek”
Bülent Aksu, Turkcell’in ‘Gelecegi Yazan Kadinlar’ projesiyle bugüne kadar 3 bine yakin kadina egitim verdigini, üstün basari gösteren katilimcilara da Turkcell’de istihdam olanagi sagladiklarini ifade ederek, yeni bir projeye baslayacaklarini belirtti.
Aksu, “Iklim degisikligi ile mücadelede yalnizca isleyisi degistirmek yeterli degil. Denizlerin ve doganin temizlenmesi, enerjinin verimli kullanilmasi, karbonun bertaraf edilmesi de gerekiyor. Bu kapsamda geçmiste Gelecegi Yazan Kadinlar projesine katilmis ve mobil yazilim ile yapay zeka konusunda bilgi birikimi olan tüm kadinlara açik bir hackathon düzenleyecegiz. Bu sayede katilimcilarimizi iklim degisikligi konusunda farkli yenilikçi projeler gelistirmeleri konusunda tesvik edecegiz” dedi.
“Turkcell e-mobilite sektöründe de olacak”
Türkiye’nin yerli otomobil girisimi konusunda attiklari adimlara deginen Bülent Aksu, Turkcell’in dünyada elektrikli araç üretimi de dahil, mobilite ekosistemine yatirim yapan ilk telekom sirketlerinden birisi oldugunu vurguladi. E-mobilitenin önümüzdeki süreçte önemli bir is alani haline gelecegini kaydeden Aksu, “TOGG’daki hissemizi salt bir finansal yatirim olarak degerlendirmiyoruz. Buradaki gayemiz mobilite alaninda gelistirecegimiz çözüm ve servislerle TOGG’un teknoloji tarafinda önemli is ortaklarindan biri olmak. TOGG’un gelistirecegi e-mobilite platformunda nesnelerin interneti, yapay zeka, araç içi eglence ve ödeme sistemleri tarafinda aktif rol üstlenecegiz. Özellikle baglanabilirlik (connectivity), yapay zeka ve mobil ödeme taraflarinda önemli çalismalarimiz bulunuyor” diye konustu.
557 patent basvurusuyla inovasyonda da lider
Turkcell’in Ar-Ge ve Inovasyon Merkezi Turkcell Teknoloji, 1300 yetkin mühendisiyle dünya çapinda birçok inovatif bulus, ürün ve hizmete imza atmaya devam ediyor. Sadece 2020 yilinda 557 ulusal patent basvurusu yapan Turkcell Türkiye’nin patent lideri oldu. Ayrica bugüne kadar yaptigi 2674 ulusal ve 167 uluslararasi patent basvurusunun yaninda 700’den fazla tescillenmis patentin sahibi olarak sektördeki birinciligini koruyor.
50 Milyar TL Yatirim Yapti, Türkiye'de Dijitallesmenin Yolunu Açti
Turkcell Yönetim Kurulu Baskani Bülent Aksu, sirketin 27 yil önce bir GSM operatörü olarak çiktigi yolculukta bugün sundugu ürün ve hizmetlerle küresel bir teknoloji markasina dönüstügünü belirtti. Aksu, Turkcell’in 2020 sonu itibariyla Türkiye’ye toplam 50 milyar TL’lik yatirim yaptigini ve ayni hizla yatirimlarini sürdürdügünü söyledi.