Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılandığı Çöllolar Kömür İşletmesi’nde 6 ve 10 Şubat 2011’de yaşanan iki ayrı göçükte yaklaşık 50 milyon ton toprağın altında kalan 11 işçi hayatını kaybetti. Ölen işçilerden sadece 2’sinin cenazesine ulaşılabilirken, 9 işçinin cenazesi bulunamadı. Göçükle ilgili olarak 9’u özel şirket görevlisi ve 14’ü de kamu personeli toplam 23 kişi hakkında “bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan 17 ay sonra kamu davası açıldı. Söz konusu dava Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ederken toprak altında kalan işçilerden sadece Muhsin Koşan’ın ailesi şikayetinden vazgeçmedi. Koşan’ın yakınları ceza davasında şikayetlerini sürdürürken, Afşin İş Mahkemesi’nde de işletmeci firma Park Teknik A.Ş. ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) aleyhine 2013 yılında manevi tazminat davası açtı. Koşan’ın anne babası ve iki kardeşi için toplam 300 bin lira manevi tazminat istendi.
Tazminat davasının 21. duruşmasında çıkan kararda Koşan ailesinin avukatı, talep edilen miktarın makul olduğunu belirtti.
Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde yaşanan göçükteki işçiler için açılan manevi tazminat davalarına göre daha az miktar istendiğini kaydeden davacı vekili, naaşların ailelere teslim edildiğine de vurgu yaptı. Davacı vekili, “Soma’daki olayda devlet tarafından daha çok ilgilenilmiş, naaşlar ailelere teslim edilmiş ve Türkiye’de örnek gösterilecek bir de şehitlik yapılmıştır. Oysaki Çöllolar’da vefat eden 11 kişiden 9’unun naaşı halen toprak altındadır. Bu durum müvekkillerimin acısını her gün daha da katlamaktadır” şeklinde savunma yaptı.
Davalı konumda bulunan Park Teknik A.Ş.’nin avukatı ise, yaşanan olayın çok üzücü olduğunu belirtti.
Soma’daki olayda şirketin kusurlu bulunduğunu anımsatan davalı vekili, Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen göçükle ilgili dava dosyasındaki kusur raporunda Park Teknik A.Ş.’ye herhangi bir kusur atfedilmediğini belirterek, manevi tazminat talebinin reddini talep etti.
Diğer davalı olan Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) vekili ise, kurumun davada kusurunun bulunmadığını ifade ederek, esas kusurun işletmeci firma olduğunu ifade etti.
Afşin İş Mahkemesi, 21. duruşma sonucunda davacılardan Muhsin Koşan’ın babası Cafer Koşan için ve annesi Kezbani Koşan için 75’er bin, kardeşleri Ali Koşan ve Zeliha Öztürk için de 25’er bin lira olmak üzere toplam 200 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Toplam 200 bin liralık manevi tazminat, yasal faiz uygulanarak aileye ödenecek.
Muhsin Koşan’ın ailesi, dua edecek bir mezarın olmadığını belirtti.
5 yıldır aynı acıyı yaşadıklarını kaydeden aile fertleri, “İnsanlar birbirlerine hasretler, biz cenazemize hasretiz. 50 milyon ton toprağın altında yatıyorlar. Bir mezarları bile yok. Bizi onların ölüsüne hasret bıraktılar. 11 kişinin ölümüne neden oldular. Toprak altında kalan işçileri oraya girdiren kişilerin hak ettikleri cezayı alacağı günü bekliyoruz. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar bunu götüreceğiz” diye konuştular.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubat 2011’de meydana gelen göçükte 1 işçi, 10 Şubat 2011’deki heyelanda ise dozer operatörü Ruşen Demir ile Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı toprak altında kalmıştı. 6 Şubat’ta toprak altında kalan işçi ile Ruşen Demir’in cesetleri çıkarılmış, diğer işçilerin cesedine ulaşılamamıştı.
50 Milyon Ton Toprağın Altındaki İşçinin Ailesine Tazminat
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bir kömür işletmesinde 10 Şubat 2011’de meydana gelen göçükte hayatını kaybeden ve cenazesine 5 yıldır ulaşılamayan Muhsin Koşan’ın ailesine 200 bin lira manevi tazminat ödenecek.