Nisan ayi tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de otizm farkindalik ayi olarak kutlaniyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Sevcan Karakoç, otizm hakkinda önemli bilgiler paylasti. Nöroçesitlilik kavrami içerisinde otizmli çocuklari degerlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Sevcan Karakoç, “Gelisimsel bir beyin farkliligi olup kisilerin sosyal ve duygusal alanda zorluk yasamalarina, akran iliskisi kuramamaya ve bazi takintili özel ilgi alanina yönelmeleri gözlemlenir” açiklamasi yapti.
“Ilgisiz annelik veya asi gibi sebebpler söz konusu degil”
Otizmin erkeklerde daha sik görüldügünü ifade eden Prof. Karakoç, “Ilgisiz annelik veya asi gibi sebepler söz konusu degildir. Dogustan gelen genetik bir beyin hastaligidir ancak bazi çocuklar 1 yas öncesi belirti gösterirken bazi çocuklar 18-24 aydan sonra belirti gösterebilirler. Ileri baba yasi, ileri anne yasi, gebelik enfeksiyonlari, gebelikte bazi antiepileptik ilaçlarin kullanimi, prematürite gibi risk etmenleri vardir” ifadelerini kullandi.
“Asisi veya özel ilaç tedavisi yok”
Otizme yönelik bir asinin veya özel bir ilaç tedavisinin olmadigini söyleyen Dogus Üniversitesi Ögr. Üyesi Prof. Dr. Sevcan Karakoç, “Bu nedenle aileler çaresizlikle pek çok alternatif tedavileri denemektedirler. Ancak bu hem zaman hem de maddi kayba yol açar. Çocukta otizm için risk tespit edildiginde hiç vakit kaybetmeden bireysel egitim programi baslatilmalidir. Tüm çocuklar gelisim takibinde pediatriste gittikleri gibi çocuk psikiyatristine de gitmelilerdir” seklinde konustu.
“Rehabilitasyon evleri ve yasam alanlari düzenlenmeli”
Otizmin, tanimlandigi yillardan bu yana sikliginin giderek arttigini belirten Karakoç, “Otizm, su an 36 çocukta 1 olarak tanimlaniyor ama bu sekilde katlanarak artisi devam ederse 50 yil sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir. Otizm spektrum bozuklugunun hafiften agir bir tabloyla pek çok aileyi ve dolayisi ile ülkeyi etkilemektedir. Erken tani ve dogru müdahale, tipik çocuklarla kaynastirma, rehabilitasyon evleri ve yasam alanlari düzenlenmelidir” ifadelerini kullandi.
'50 Yil Sonra 2 Çocuktan 1'I Otizmli Olabilir'
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Sevcan Karakoç, ‘Otizm Farkindalik Ayi’ dolayisiyla bilgilendirmede bulundu. Otizmin, tanimlandigi yillardan bu yana sikliginin giderek arttigini belirten Karakoç, “Otizm, su an 36 çocukta 1 olarak tanimlaniyor ama bu sekilde katlanarak artisi devam ederse 50 yil sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir” dedi.