50 Yil Sonra Ilk Kez El Degistirdi

50 Yil Sonra Ilk Kez El Degistirdi

Rize-Artvin-Erzurum arasinda 50 yildir dolmus olarak hizmet veren ve emsallerine göre yürür vaziyetteki tek minibüs olan 1974 model Renault Saviem SG2 marka minibüs ilk kez el degistirdi.

1974 yilinda üretilen Renault Saviem SG2 marka minibüs, o yil Rizeli Mustafa Arican tarafindan da satin alindi. Aldigi minibüs ile uzun yillar boyunca Rize-Artvin-Erzurum arasinda hizmet verdi. Arican, yillar sonrasinda hayatini kaybetti. Babalarini kaybeden Sakir Ismailoglu ve Ismail Ismailoglu, bu araci baba yadigari olarak saklamaya basladi.

Türkiye’de yürür halde olan ve trafige çikabilen tek Renault Saviem SG2 marka araç olan minibüs, Artvinli Adem Demirkiran’in israrlari üzerine kendisine satildi. Baba yadigarlarini satmalarinin üzüntüsünü yasayan Ismailoglu ailesi bir taraftan da aracin yasatilmaya devam edecegi için mutlu durumdalar. Artvin Yusufeli’nden araci satin alan Adem Demirkiran, baba yadigari olan bu araca gözü gibi bakacagina dair Ismailoglu ailesine söz verdi.

“Bizim hayatimiz bu araç”

Baba yadigarini sattiklari için duygulandiklarini ifade eden Sakir Ismailoglu, “1974 yilinda babam Mustafa Arican bu arabayi Samsun Fuarindan almis. O zamanlar bu araçlar yeni çikmisti. Firma bunu yurt disindan getirerek Bursa’da dizayn ettiler. Bunu 1974 yilinda piyasaya sürdüler. Babamda o zaman bir tane aldi. Uzun yillar Salarha deresi yolunda hizmet verdi. Yazin amcam ise bu araç ile Erzurum’da çalisti. Kisin Hopa-Artvin güzergahinda çalisti. O gün bugündür araç elimizde. Türkiye’de tek yürür halde olan Renault Saviem araçtir. O gün bugündür tescildir. Muayeneden geçirdik. Hazirladik. Aile olarak karar aldik. Yusufeli’nden Adem Demirkiran arkadasimiz talep etti. Ona devrettik. Çok duygulandik. Bizim çocuklugumuz bu araba ile geçti. Bu araba babam aldigi zaman ben 10 yasindaydim. Biz arabayla beraber büyüdük. Biz soförlügü bu araçtan ögrendik. Paramizi buradan kazandik. Bizim hayatimiz bu araç” ifadelerini kullandi.

“Yeni bir ilçeye Rize’nin çinarini getirmis olacagiz”

Aracin içerisine ilk oturdugu zaman Rize’nin bütün hâtiralarini gördügünü belirten Adem Demirkiran, “Bundan 2 ay önce Sakir ve Ismail abiyi ziyarete gelmistim. Onlarla meslektasiz. Geldigim zaman araci gördüm. Aracin kapisindan içeri girdigim zaman benim dikiz aynasindan bakisim ile sanki bu Rize’nin bütün nüfusunu bu araçta hissettim. Gurbeti gideni, askere gideni, evleneni, o dikiz aynasindan gördüm. O koltuklarda binlerce hatiranin oldugunu gördüm. Satar misiniz diye sordum. Bastan aile aracidir satmiyoruz dendi. Ben çok israr ettim. Onlar da bana bu sefer olumlu cevap verdiler. Noter satisimizi yaptik. 1974 yilinda trafige çikmis bir araç, bu kadar sene Rize-Artvin-Erzurum hattinda çalismis. Bu kadar yillar gören araç halen daha muayeneden geçmis olmasi ve trafikten yürüyor olmasi gurur verici. Yeni bir ilçeye Rize’nin çinarini getirmis olacagiz” seklinde konustu.



“Bunda soförlügü ögrendim”

Ismail Ismailoglu ise “Babam bu arabayi aldigi zaman ben 4 yasindaydim. Büyüdügümde bu arabaya muavinlik yaptim. Bunda soförlügü ögrendim. Babam ögrencilerin dostuydu. Rize’de çok kisi bu araba ile seyahat etmis. Ayni zamanda bu araç Salarha-Karasu bölgesine çalisiyorduk” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile