Yürüyüş, New Jersey Caddesi'nden başlayarak, Lincoln Anıtı'na kadar sürdü.
ABD'deki Afrikalı Amerikalı toplumdan Müslümanlara, kadın hakları savunuclarından eşcinsellere, toplumun her kesiminden sivil haklar savunucularının amacı ilk yürüyüşteki gibi yine seslerini duyurmaktı. Hepsinin talepleri birbirinden farklı olsa da ortak noktada birleştikleri amaç aynıydı: "Herkes için adalet ve herkes için eşitlik."
Yarım saat süren yürüyüş öncesi yapılan konuşmalarda özellikle ekonomik sıkıntılara işaret edilerek, bu durumun azınlıkları çok etkilediği vurgulandı.
İlk yürüyenler AA'ya konuştu
King ile 1963 yılındaki yürüyüşe katılan Thomas Wright, o günden bugüne gelinen noktaları AA'ya değerlendirdi.
İlk eylemdeki duygularını tarif etmekte zorlanan Wright, 50 yıl sonra tekrar yürümenin kendisi için çok güzel bir deneyim olduğunu söyledi.
Wright, "O dönemden bu yana birçok gelişme sağlandı ama yine de sınırlı. O yürüyüşün orijinal fikri ırkçılık ve işsizlikti. İşsizlik sorunu bugün hala geçerli. Hala ekonomik konular halledilemedi. Oy verme hakkı son kararlarla sekteye uğradı. Hala gelişmeye ihtiyacımız var" dedi.
King ile yürüyen beyaz Amerikalılardan Mary Anne Banta ise "50 yıl önce buradaydım. Hala işimizi bitiremedik, değişimler oldu ama hala yeterli değil. Hala ekonomik durum düzeltilemedi, ırkçılıkla ilgili birçok sorunumuz var. Herkes için özgürlük ve kazanç istiyoruz" diye konuştu.
Müslümanlar da yürüyüşteydi.
Müslüman Amerikan İlişkileri Konseyi Başkanı Direktor Nihad Awad da "King'in hayali hala tam gerçekleşmedi. Hala ırkçılık, ayrımcılık, iş sorunu sürüyor. İnsan hakları ve iş için yürüyoruz" dedi.
New York polis teşkilatının Müslümanları hedef göstermeye yönelik yeni adımını ayrımcılık olarak gördüklerini ve buna karşı çıktıklarını belirten Awad, "Hükümetten ve Kongre'den daha çok duyarlılık, farkındalık istiyoruz, ayrımcılık konusunda daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Tüm Amerikalılar her türlü ayrımcılığa son vermeli, sadece ırksal değil" ifadesini kullandı.
Afrikalı Amerikalı ünversite öğrencisi Kayla Abram ise kendi jenerasyonunun King ve onun neslinin ne yaptığını tam olarak anladığını düşünmediğini, bu nedenle yürüyüşe katılmak ve bu deneyimi yaşamak istediğini söyledi.
O dönemden bu yana kamu hayatındaki ayrımcılık konusunda çok gelişme kaydedildiğini belirten Abram, ama ırkçılık konusunda hala yapılması, katedilmesi gereken yollar olduğunu dile getirdi.
Mitch Liveskin ve Daniel Baker da desteklerini göstermek için geldiklerini söyledi.
İş, özgürlük ve adalet için burada olduklarını belirten iki arkadaş, tarihe tanık olmanın kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.
Liveskin ve Baker, "Bu ülkede herkes eşit mualemeyi hak ediyor, ülkemizin de kuruluşu buna dayanıyor. Bunlara sahip çıkmalıyız. Ama eşitlik konusunda hat etmemiz gereken yola yollar var. Amerika olarak zaman zaman bölünüyoruz ama bir araya gelmeliyiz, daha güçlü bir ülke olmak için" dedi.
50. Yılında Washington Yürüyüşü
Martin Luther King'in 50 yıl önce bugün Washington'a yürüyerek meşhur konuşmasını yaptığı yerde, binlerce Amerikalı yine eşitlik ve adalet için yürüdü.