Bursa Hakimiyet Gazetesi’nin, Bursa’nin düsman isgalinden kurtulusunun 52. yil dönümü olan 11 Eylül 1974’te, AS TV’nin de 1995 yilinda yayin yasamina basladigina dikkat çeken BGC Baskani Nuri Kolayli, “Bursa basinin okulu olan, yüzlerce meslektasimizi Bursa basinina kazandiran, binlerce meslektasimizin da anilarinin yasadigi Medya S, Bursa için çok önemli bir degerdir. Bu degerin sadece internette yayinlarini sürdürecek olmasi, hepimizin yüreklerini acitmistir” dedi.
Sürecin takipçisi oldugunu ve Medya S çalisanlarina özlük haklarinin verileceginin açiklanmasinin Bursali gazetecilerin yürek buruklugunu gidermedigini ifade eden BGC Baskani Kolayli, “Bursa basin tarihine geçecek önemli bir gün yasiyoruz. Çok üzgünüz.” diye konustu.
Yerel gazetelerin kapanarak haberciligin internet üzerinden devam etmesinin, kisiler ve toplumlar üzerinde bazi olumsuzluklari beraberinde getirecegine de dikkat çeken Bursa Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nuri Kolayli, bu sakincalari söyle özetledi;
“Bilindigi gibi yerel gazeteler, toplumsal sorunlari gündeme getirerek demokratik süreçlerin saglikli islemesine katki saglamaktadir. Bu gazetelerin kapanmasiyla birlikte, internet kullaniminda sinirli olan kesimler, haberlere ulasmakta zorlanacak ve bu durum bilgi eksikligini artiracaktir. Bu durumda özellikle yerel düzeydeki sorunlar görünmez hale gelebilir ve kamuoyunun denetim mekanizmalari zayiflayabilir.
Ayrica internet üzerinde, özellikle sosyal medyada dogru olmayan veya yaniltici bilgilerin yayilmasi kolaydir. Internetteki bilgi kirliligi, insanlarin dogru haberi ayirt etmesini zorlastirmaktadir. Bu durum, medya okuryazarliginin düsmesine ve insanlarin manipülasyonlara açik hale gelmesine neden olabilmektedir. Yerel gazetelerin kontrol mekanizmasi olmadiginda, bu tür yanlis bilgilerin daha hizli yayilmasi ve toplumda kaosa yol açmasi riski artacaktir. Oysa yerel gazetelerin güvenilirlik sorunu hemen hemen hiç yoktur. Elektronik habercilikte internetin kesilmesi veya ulasim engeli getirilmesi gibi riskler varken, yazili basin bu konuda halkin özgür haber alma olanaginin saglandigi önemli bir mecradir. Yerel gazetelerin kapanmasi ekonomik anlamda da çesitli olumsuzluklara yol açabilir. Öncelikle meslektaslarimizin istihdam olanagi azalacaktir. Yerel gazeteler, yerel ekonomilerin canlanmasi için de önemli bir rol oynar. Bu gazetelerin kapanmasiyla birlikte, yerel isletmelerin tanitimi ve yerel pazarlarin gelisimi olumsuz etkilenebilir. Özetle yazili basin, internette yasanan olumsuzluklarin ilaci gibidir ve mutlaka yasatilmalidir.”
50 Yillik Gazete Kapaniyor...
Medya S bünyesinde yayin yapan ve 1974’ten bu yana ofset olarak yayin hayatini sürdüren Bursa Hakimiyet Gazetesi ile AS TV’nin yayinlarina son verilmesi karari üzerine açiklama yapan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nuri Kolayli, yerel basin kuruluslarinin demokrasilerin gelismesine ve halkin haber alma özgürlügüne önemli katkida bulunduguna dikkat çekerek, “Yerel medya kurumlari kapatilmamali, mutlaka yasatilmalidir” dedi.