500 Bin Euroluk Sürat Teknesinin Yolculugu Kara Yolunda Bitti

500 Bin Euroluk Sürat Teknesinin Yolculugu Kara Yolunda Bitti

Kirgiz isadami tarafindan Türkiye’den yaklasik 500 bin Euro’ya ikinci el olarak satin alinan ve Rusya’ya götürülen sürat teknesi, ariza yapica yolculuguna tir üstünde bitti. Tira yüklenen tekne, deniz yoluyla Rusya’ya degil, kara yoluyla Istanbul’a gönderildi.

Rusya’nin Soçi sehrinde yasayan ve ismi açiklanmayan Kirgizisiztan’li bir isadami Istanbul’un Tuzla ilçesindeki bir firmadan yaklasik 500 bin Euro bedelle ikinci el 12 metrelik sürat teknesi satin aldi. Kirgiz isadami, sürat teknesini getirtmek amaciyla 2 Rus kaptan ile anlasarak Türkiye’ye gönderdi. Tekneyi teslim alan Rus kaptanlar, yaklasik 20 gün önce yola çikti. Önce Zonguldak’in Eregli ilçesinde ariza yapan sürat teknesi, çagrilan servis ve uzman ekipler tarafindan onarilarak, yeniden yol koyuldu. 15 gün önce yine ariza yapan sürat teknesi Bartin’in Amasra Limani’ina sigindi. Çagrilan teknik servis ve uzman ekipleri tarafindan yapilan kontrollerde, arizanin sebebi belirlenemedi. Makine ve dümen kismindaki ariza nedeniyle hareket ettirilemeyen sürat teknesinin kara yoluyla Istanbul’a götürülmesi karari alindi.

Vinçle denizden kurtarma operasyonu

Teknenin Istanbul’a götürülmesi için yaklasik 120 bin TL’ye bir tir tutan firma, teknenin denizden alinmasi için vinç ve kizak temin etti. Yaklasik 2 saat süren bir çalismada vinçle kaldirilarak denizden çikarilan tekne, tirin dorsesine konulan kizaga yerlestirildi.

Özel halatlar ve rampalar yardimiyla tirda sabit kalmasi saglanan tekne, yapilan gümrük islemlerinin ardindan kara yolu ile yaklasik 450 kilometre uzakliktaki Istanbul’un Tuzla ilçesine dogru yola çikarildi. Teknedeki arizalar nedeniyle Eregli ve Amasra’da mahsur kalan Rus kaptanlar ise teknenin gönderilmesinin ardindan karayolu ile yeniden Istanbul’a dogru hareket etti. Öte yandan teknenin bir süre önce kazali bir sekilde Bulgaristan’dan satin alinarak Türkiye’ye getirildi, yenilenerek yapilan bakim ve onarimlarin ardindan satisa çikarildigi ögrenildi. Türkiye’deki ilk yolculugunda sadece 70 deniz mili yol gidebilen sürat teknesi, yolculuguna tir üstünde devam edebildi. Tekne, Rusya’nin Soçi kenti yerine yolculugun basladigi Istanbul’un Tuzla ilçesine geri götürüldü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile