Beş yüz çeşit deniz canlısının sergilendiği müzede nesli tükenmek üzere olan ve ender bulunan domuz köpek balığı, caretta caretta, orfoz, kara lahos, taş hamisi gibi balıklar bulunuyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Yat Limanı'nda hizmete açmayı planladığı Türkiye’nin ilk ve tek Deniz Biyolojisi Müzesi olma özelliğini taşıyan müze, Akdeniz ve Türkiye’ye kıyısı bulunan diğer denizlerden alınan ender bulunan birçok deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. İçlerinde Deniz Biyolojisi Müzesi Küratörü ve Biyolog Dr. Elif Özgür Özbek’in de koleksiyonundan deniz canlılarının bulunduğu müze, Marmara denizi açıklarında yakalanan domuz köpek balığı, caretta caretta, orfoz, kara lahos, taş hamisi gibi ender yakalanan ve nesli tükenen canlılarda bulunuyor.
DOKTORA TEZİNİ PROJE OLARAK SUNDU
Üniversitede araştırmaları ve doktora tezi yaptığı sırada oluşturduğu koleksiyonu halka açık olarak sergilemenin en büyük hayali olduğunu belirten Deniz Biyolojisi Müzesi Küratörü ve Biyolog Dr. Elif Özgür Özbek, projeyi Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne sunduğunu söyledi.
Böyle bir müzeyi Türkiye’de ilk olarak açmanın sevinci içerisinde olduğunu kaydeden Özbek, şöyle konuştu: "Üniversitede doktora tezimi Antalya Körfezi ve Akdeniz'de yaşayan deniz canlıları üzerine yaptım. Üniversitelerde kapalı kapılar ardında olan deniz canlılarının halka açık bir şekilde sergilenmesini hayal ediyordum. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne teklif sundum. Kabul edildi. Türkiye’nin ilk deniz biyolojisi müzesini açmaktan mutluluk duyuyorum."
BALIKÇILARDAN YARDIM ALDI
Bilimsel çalışma kapsamında elinde 400 tür deniz canlısı olduğunu belirten Özbek, nadir bulunan deniz canlılarını müzeye kazandırmak için balıkçılardan yardım aldığını söyledi
Deniz Biyolojisi Müzesi Küratörü ve Biyolog Dr. Elif Özgür Özbek, şöyle konuştu: "Bilimsel çalışma kapsamında elimde 400 tür deniz canlısı vardı. Sonra balıkçılarla iletişime geçerek özellikle nadir bulunan türleri yakaladıkları takdirde bize haber verdiler. Böylece diğer canlıları da balıkçılardan temin ettik. Akdeniz'de en büyük sorunlardan birisi sularımızdaki türleri bilmiyoruz. En sık karşılaştığımız sorulardan birisi sularımızda köpek balığı, balina ve yunus var mı şeklindeydi. Bu sorulara cevap olabilecek ve ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim materyali olacak şekilde bir müze. Şu anda sergide yaklaşık 500 tür var. Sürekli olarak da gelişerek yeni ürünler eklenecek."
DENİZ FOKU VE YUNUS İSKELETİ MÜZEYE EKLENECEK
Alanya’da karaya vuran vatandaşların Duman ismini verdiklerini Akdeniz foku ve bir çift yunus balığının iskeletlerinin de yakında müzeye ekleneceğini belirten Özbek, sözlerini şöyle tamamladı: "Alanya'da karaya vuran Duman isimli Akdeniz fokunu gömdük ve Mayıs ayında iskeletini bir çift yunus balığı iskeletiyle birlikte müzemize kazandıracağız. Derin deniz türleri, caretta caretta ve Akdeniz de köpek balıkları 21 tür köpek balığından 10 türünü sergiye açtık. Çoğu Akdeniz olmak üzere Türkiye’nin diğer denizlerinden de canlılar mevcut."
Pazartesi hariç her gün açık olacak müzenin 16 Ocak Perşembe günü resmi açılışının gerçekleştirileceği bildirildi.
500 Deniz Canlısı Müzede Hayat Buldu
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılacak olan Deniz Biyolojisi Müzesi, Türkiye'de ilk deniz canlısı müzesi olma özelliğini taşıyor.