51 Kisiye Mezar Olan Apartmanin Davasinda Verilen Karar, Yakinlarinin Acisini Ikiye Katladi

51 Kisiye Mezar Olan Apartmanin Davasinda Verilen Karar, Yakinlarinin Acisini Ikiye Katladi

Kahramanmaras merkezli depremlerde yikilan ve 51 kisinin öldügü Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmani ile ilgili besinci durusmada tutuklu saniklardan 3’ünün tahliye karari, hayatini kaybeden kisilerin yakinlarinin acilarini ikiye katladi.

Kahramanmaras merkezli asrin felaketinde Gaziantep’in Nizip ilçesi Mustafa Kökmen Bulvari’nda bulunan Furkan Apartmani da yikildi. Yikilan binanin enkazi 51 kisiye mezar oldu. Furkan Apartmani ile ilgili besinci durusma Nizip Agir Ceza Mahkemesinde görüldü.

Durusmada mahkeme heyeti; tutuklu saniklar Nejdet A., Faik Ö. ve Eyüp Ö.’nün tahliyesine, diger tutuklu sanik Yilmaz Sahin Y.’nin ise tutukluluk halinin devamina karar verdi. Nizip’te ilk depremle yikilan ve ilçede can kaybinin yasandigi tek bina olan Furkan Apartmani davasinin müteahhitleri ise kirmizi bültenle aranmasinin devamina karar verildi.



Yeniden yetkili üniversiteden bilirkisi raporu talebi

Binada tasiyici kolonunun kesilmesi üzerine baslayan yargi sürecinde, kolonun kesme isinin bodrum kat seviyesinde tespiti raporlandi ve bu rapor da mahkeme dosyasina eklendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin hazirladigi raporda hatalarin oldugu ayni zamanda bilimsel raporlar ile yapilan kesiflerin çeliskili oldugunu belirten Avukat Mesut Çakar ara karar ile kusurlu dört tutukludan 3’ünün serbest birakilmasina anlam veremediklerini söyledi.

Nizip Agir Ceza Mahkemesinin vermis oldugu tahliyeye, avukatlar tarafindan itiraz dilekçesi yazildi. Yetersiz ve çeliskilerin bulundugu öne sürülen raporun yeniden yetkili bir üniversiteden bilirkisi raporunun istenmesi de talep edildi.

Karar, hayatini kaybedenlerin yakinlarini adeta yikti

Furkan Apartmani davasindaki yakinlarini kaybedenler, acilarinin üzerine adeta tuz döküldügünü ve mahkemenin ara karari ile verilen tahliyelerin acilarini ikiye katladigini belirttiler. Durusmada kusur orani en düsük olan fenni mesul ile ilgili tutukluluk hali devam ederken diger asli kusurlulara da tahliye karari verildi.

Üniversite ve bilirkisi raporlarinca kolon kesilmenin tespit edildigi Furkan Apartmani’nda verilen tahliye karari, hayatini kaybeden vatandaslarin yakinlarinin tepkisine sebep oldu.

“Yetersiz ve çeliskili raporlar var, yeni bilirkisi raporu mutlaka alinmali”

Konuya iliskin açiklama yapan Avukat Mesut Çakar, “Mahkeme dosyasinda yetersiz ve çeliskili raporlar var yeni bir bilirkisi raporu mutlaka alinmali. Avukatlar olarak bilirkisi raporlarina karsin ek süre istedik süre de verilmedi. Binanin sahipleri tarafindan tasiyici kolonlarinin kesildigi raporlarda tespit edilmis. Mahkemenin erken tahliye karari tüm taraflarda saskinlik olusturdu. Mahkemeye itiraz dilekçelerimizi yazip ulastirdik. Dilegimiz verilen tahliye kararinin yeniden gözden geçirilmesi” dedi.



“Binada tasiyici ana kolonun kesildigi tespit edildi”

Binanin kolonunun kesildiginin ispatlandigini ancak mahkemenin karari ile hayatini kaybedenlerin yakinlarinin acilarinin ikiye katlandigini aktaran Avukat Mesut Çakar, “Üniversite raporlari bilirkisi raporlarinda binada tasiyici ana kolunun kesildigi tespit edildi ve 4 tutuklu, iki kisi de kirmizi bültenle araniyor. Nizip adliyesinde 5’inci durusmada tutuklular arasinda kusuru fazla olan üç kisi mahkemenin tahliye ara karari ile serbest birakilmasi bir kisinin tutukluluguna diger iki kisinin de aranmasi sürdürüldü. Çeliskilerle dolu olan raporlar karsisinda binanin kolonu kesildigi ispatli fakat mahkeme karari ile 3 kisiye tahliye edilmesi en basta hayatini kaybeden 51 vatandasin yakinlarinin acilarini ikiye katladi” seklinde konustu.



“Gerçek suçlularin ortaya çikmasini istiyoruz”

Avukat Mesut Çakar, “Mahkemenin, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden istedigi raporda binanin ana tasiyici kolonda kesilme oldugu ortada. Bilirkisi raporlari da mahkeme dosyasinda mevcut fakat ara karar ile tahliyenin olmasi davadaki tüm taraflari memnun etmedi. Dava sürerken mevcut raporlarin yetersiz ve çeliskili oldugu asikar. Binayi alanlar tarafindan bodrum katinda ana tasiyici kolonun kesilmesi raporlarda ortaya çikmasina ragmen mahkeme tarafindan erken tahliye karari davada buz gibi bir havanin esmesine sebep oldu. Mahkemenin bu kararina itiraz dilekçesini yazdik. Çeliskilerin yer aldigi raporun haricinde yeni bir bilirkisi raporuna ihtiyaç var. 51 canin kaybedildigi davada adaletin tecelli etmesini gerçek suçlularin ortaya çikmasini istiyoruz. Hayatini kaybedenlerin yakinlarinin adeta yikan tahliye karari karsisinda yüce mahkemenin bu itirazlari dikkate almasi gerekli” ifadelerini kullandi.

“Bu davada tutuklu olanlarin tahliyesi canimi yakiyor”

Yikilan apartmanin enkazindan çikan Furkan Tasdemir, “Furkan Apartmani’nda depreme yakalananlardan ailemle birlikte evde yakalandik. Enkazdan ilk çikanlardan biri de benim. Binada kolonlarin eksik oldugunu hepimiz biliyoruz. Eksik kolon olmasaydi bu kadar kisa zamanda yikilmazdi” derken, Bekir Tasdemir, “Canim yaniyor. Bu davada tutuklu olanlarin iki sene gibi kisa zamanda tahliye olmasi hangi vicdana hangi adalete hangi kanuna sigdiracagimi bilmiyorum” dedi.



“Serbest birakilmalari bizlerde büyük yaralar açti”

Erdal Karakus, “Netice itibari ile bu vicdansizlarin yapmis olduklari üç-bes kurus menfaat ugruna kolon eksiltmelerinden dolayi binanin yikildigina inaniyoruz. Raporlarda kolon kesilmesinin sabit oldugu tespit edilirken yikim sonrasinda enkaz kaldirildiktan sonra farkli raporlarin çikarilmasina anlam veremiyorum. Kolon kesenlerin tutuklularin serbest birakilmasi bizlerde büyük yaralar açti” seklinde konustu.



“9 yakinimi kaybettim tahliye beklemiyorduk, saskiniz”

Dokuz yakinini kaybeden Hakan Kiliç ise, “Dokuz yakinimi kaybettim. Kizim 7’inci gün sag olarak çikarildi. Bu kadar bilirkisi raporu kati raporlar geldi fakat çeliskiler çok. Kolonun kesik oldugu tespit edildi. Mahkeme nasil oldu da ara karar ile tahliye vermesine anlam veremedik. Kimse de tahliye beklemiyordu, saskiniz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile