527 Yillik Tarihiyle Hizmet Vermeye Devam Ediyor

527 Yillik Tarihiyle Hizmet Vermeye Devam Ediyor

Sakarya’nin Geyve Ilçesinde 2. Beyazit tarafindan yaptirilan ve 527 yillik tarihi olan köprü bölge halkina hizmet vermeye devam ediyor.

Sakarya Nehri üzerine Osmanli Padisahi 2. Beyazit tarafindan 1495 yilinda yaptirilan 527 yillik ’2. Beyazit Köprüsü’ geçirdigi onarim islemlerine ragmen vatandaslara hizmet sunmaya devam ediyor. 195 metre uzunlugu ve 5 buçuk metre eniyle tarihe taniklik eden köprü, Alifuatpasa Mahallesini Geyve ilçesine bagliyor. Dönemin padisahi olan 2. Beyazit’in mimar ve mühendisi Fakir Abdullah tarafindan tasarlanan on dört ayak üzerine kemerli kesme tas köprünün kitabesinde, “Bu köprü tarihte devir açan Fatih’in oglu II. Beyazit tarafindan H. 901 (M. 1495) yilinda yaptirilmistir” ifadesi yer aliyor. Tamami on dört gözlü olan köprünün yikilan kemerleri demir malzemelerle onarilirken Cumhuriyet döneminde de altina çelik iskelet konularak iki kez restore edildi. Geyve ilçesinin tarihi hakkinda kitaplari bulunan Namik Cihan ise köprünün stratejik bir amaçla yapildigini aktardi.

“Günümüzde de kullanilan bir köprüdür”

2. Beyazit tarafindan yaptirilan ve 527 yillik tarihi olan köprü hakkinda bilgi veren Namik Cihan, “Köprü dogal tahribatlar neticesinde kullanilamaz hale gelince 2. Beyazit, Misir ve Ankara seferleri sirasinda Anadolu’ya geçen ordugahini rahat bir yolculuk yapabilmesi adina bu köprüyü onartmistir. Osmanli, ordugahinin geçtigi yerlere köprü, hamam ve cami yaptirmistir bunlardan bir tanesi de günümüze gelen bu köprüdür. Bu köprünün bir özelligi vardir. Köprüye baktigimiza ortasinin bos oldugunu görürüz bu bosluk tahtalarla kapatiliyordu ve herhangi bir isgal ya da savasa sebep olan bir pozisyon ortaya çiktigi zaman bu tahtalar kaldirilarak diger tarafta bulunan kötü niyetlilerin kendi bölgelerine girmesi engelleniyordu. Farkli zamanlarda olusan tahribatlar sebebiyle onarim görmüs, Osmanlidan günümüze kadar gelmis ve günümüzde de kullanilan bir köprüdür” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile