Sirnak’ta 1963 yilinda sinir hattinda vatani görevini yaparken Suriye’den açilan ates sonrasi hayatini kaybeden Sirnak Jandarma Sinir Tümen Komutanliginda görevli Jandarma Er Ahmet Erim, 55 yil sonra ailesinin basvurusu üzerine sehit kabul edildi. Erim’in sehitligi, geriye dönük en eski sehit sayilma karari olarak kaydedildi. Yillarca oglu Ahmet Erim’in sehit kabul edilmesi ve mezarinin bulunmasi için mücadele veren baba Abdullah Erim ise oglunun sehitlik haberini ögrenemeden 2018 yilinda hayatini kaybetti. Halen mezari tespit edilemeyen Sehit Ahmet Erim için ailesinin basvurusu üzerine tek hatirasi olan evine anit mezar yapilmasi kararlastirildi. Anit Mezar Sehit Ahmet Erim yazili mermer tasi evinin önüne konulurken, dikilen demir direge de Türk bayragi asildi.
"Babamin vasiyeti var"
Araç ilçesine bagli Boyali Karacik köyünde ikamet eden Dilber Erim Yazgan (70), "1963 yilinda agabeyim Ahmet Erim sehit oldu. Agabeyimin mezarini bulamadik, sehitlik belgesini alamadik. Annem ve babam, "oglum, yavrum" diye diye vefat ettiler. Babam vefat etmeden önce bana, ‘kizim, ben ölürsem bu evi sen yaptir’ diye vasiyette bulundu. Ugrasa ugrasa bizlere bir bayrak verdiler. Türk Bayragi’ni diktik. Agabeyimin mezari yok, bu yüzden bir anit mezar istiyoruz. Agabeyimden bir hatira, biz baska bir sey istemiyoruz. Bu evin tamirini istiyorum, bakimini istiyorum" dedi.
"55 yil sonra sehitlik belgesi geldi"
Babasinin, sehit agabeyinin mezarini bulabilmek için çok ugrastigini söyleyen Dilber Yazgan, "Sehitlik belgesini almak için çok ugrasti. Ama bulamadik, elimizden tutan olmadi, bize yol gösteren olmadi. Babam fakirdi, yoksuldu. Ben müracaat ettim sonrasinda. Esim Kibris gazisi, o da müracaat etti. 2-3 yildir ugrasiyoruz, Allah razi olsun buraya kadar gelebildik. Insallah bundan ötesi de olur. Uzun ugraslarin ardindan agabeyime 55 yil sonra sehitlik belgesi verildi.
Sehitligini kabul ettiler ama mezarini bulamadilar. Bizde, sehit agabeyim için bir anit mezar yapilmasini istiyoruz. Sirnak’ta mezari olmadi, en azindan evinde olsun istiyoruz" diye konustu.
"Göremeden öldü"
Kibris gazisi Dursun Yazgan ise kayinpederinin sehitlik belgesi için çok ugrastigini belirterek, "Rahmetli kayinpederim Abdullah Erim, 2018 yilinda vefat etti. Sehitlik belgesi bizlere geldi. Ama rahmetli kayinpederim bunu göremeden, duyamadan öldü. Jandarma Genel Komutanligina Sehit Ahmet Erim için evinin önüne anit mezar yapilsin diye müracaat ettim. Araç Boyali Jandarma Komutanligindan gelerek evin önüne Türk bayragini çevirdiler. Ayrica evinin önüne anit mezar yapilmasi da uygun görüldü.
Fakat anit mezari yapamadik, sadece tasini yazdirabildik. Bu yüzden anit mezarin tamamlanmasini istiyoruz" ifadelerini kullandi.
55 Yil Sonra Sehit Sayildi
Sirnak’ta 1963 yilinda sinir hattinda vatani görevini yaparken Suriye’den açilan ates sonrasi hayatini kaybeden Ahmet Erim, 55 yil sonra ailesinin basvurusu üzerine sehit kabul edildi. Buna ragmen mezari bulunamayan Sehit Ahmet Erim için dogdugu eve anit mezar yapildi.