550 liraya varan konser biletleri tartışmaları da beraberinde getirdi

550 liraya varan konser biletleri tartışmaları da beraberinde getirdi

2010 yazı İstanbullular için müzikal anlamda da oldukça sıcak geçmeye hazırlanıyor.

Organizatörlerin birbirleriye adeta yarışa girdikleri, bizim de hangi birine gideceğimiz şaşırdığımız zengin mi zengin bir konser menüsüyle karşı karşıyayız. İstanbul’un Bob Dylan ile başlayan, Rihanna ile devam eden ev sahipliği U2, Metallica, Rammstein, Scorpions, Eric Clapton, The Cranberries gibi dünya çapında isimlerle devam etmeye hazırlanıyor.

67 TL den başlayan bilet fiyatları 550 TL’ye kadar çıkarken eleştiriler de yükseliyor. Organizatörler bilet fiyatlarını geniş bir aralıkta sunduklarını belirtir ve artan maliyetleri gerekçe gösterirken, müzikseverler bütçelerini gözden geçirmek zorundalar zira sevdikleri sanatçıyı yakından izlemek isterlerse düşük fiyatlı biletler gönülleri tatmin etmiyor. Eh her şeyin bir bedeli mi var yoksa bu iş daha düşük fiyatlarla da mümkün olabilir mi? Dünyadaki fiyatlarla karşılaştırıldığında Türkiye konser bileti fiyatlarında önde mi, yani eğlenelim derken kazıklanıyor muyuz yoksa tepkiler yersiz mi? Bu yaza imzalarını atacak olan ev sahibi organizatörlere ve müzik yazarlarına sözü bıraktık. İşte farklı görüşler…


Naim Dilmener
Müzik Eleştirmeni

Bizde konser ya da canlı sahne performansı, hiçbir zaman ucuz olmamıştır. O gazino dönemlerinde dahi, “Çarşamba kadınlara/Pazar umuma matine”ler hariç, sahnede şarkıcı/grup dinlemek pahalı bir şeydi. Hala pahalı; hele hele giderek düşen maaşlar/gelirler nedeniyle, daha da ağır geliyor herkese. Bir ekonomik krizden geçmiyor olsaydık dahi, pahalı diye yakınacaktık. Amerika’da 40 dolara The Cure, 50 dolara Prince; Avrupa’da 30 Euro’ya Boy George gibi devleri seyretmiş biri olarak şunu söyleyebilirim. Eğer bir eleştirmen olduğum için bana davetiye gelmiyor olsaydı, ben hiçbir konsere gidemezdim.


Cumhur Canbazoğlu
Müzik Yazarı

Türkiye’nin yaşam standardı düşük olduğu için bize bilet fiyatları fazla geliyor, problem orada. Yoksa dünyadakilerden çok farklı değil. Ama bu işin Formula 1 gibi bir esprisi var. İlk yaptıklarında doluyor ama ikincide dolduramıyorlar. Rihanna’ya 15bin kişi gitmiş, bu ülkede Rihanna’nın albümü 1000 adet bile satılmaz. Oraya giden herkes meraktan gidiyor. Bizde konser izleme kültürü bu anlamda sağlıklı gelişmiyor. O parayı verip gidenler gerçek dinleyicisi değiller. Fiyatlar 3 aşağı 5 yukarı dünya standartlarında ama bizim alım gücümüzün üstünde olduğu için dikkat çekiyor. Türkiye’de bir V.I.P yaratılmaya çalışılıyor. 15 milyonluk şehirde bir bilete 400 lira verecek insanlar var demek ki. Ama ilkinde verirler, ikincide vermezler.


NİLAY ÖRNEK
Gazete HABERTURK Yazarı

Son 10 yıl içinde o kadar iyi ve büyük isimler Türkiye'ye geldi ki; çıtayı yükseltmek gerekiyor. Leonard Cohen geldiyse, millet "Tom Waits de gelsin" istiyor. Ve büyük isimler de, büyük paralara, büyük şartlara geliyor. Türk izleyicisi büyük isim izlemenin bedelini en fazla ödeyen ülkeler arasında. Biletler pahalı. Herkes "sanata katkı" diyor ama bunun için başka sektörlerden kazanılanın sanata aktarılması da gerekiyor.

**

Beşiktaş Kültür Merkezi Genel Müdürü Zümrüt Arol Bekçe

Bir bilet fiyatını belirlerken birçok aşama var. Önce sanatçının fiyatı belirleniyor, üzerine KDV si stopajı konuyor. Sanatçı bütçesi belirlendikten sonra üzerine prodüksiyon bütçesi ekleniyor, ses, ışık, güvenlik, mekan giderleri vb. de geliyor. 100 bin dolarlık bir iş de, 1 milyon dolarlık bir iş de aynı aşamalardan geçiyor. Herkesin kendine göre maliyeti var. tüm bunları topladıktan sonra kaç bilet satarsak maliyeti çıkarırız bunu hesaplıyoruz. Hiçbir organizatör "Ben bir fiyat belirleyeyim ki, 100 yerine 300 kazanayım" demez. Biz BKM olarak 2006 yılından beri fiyatları neredeyse aynı tutmaya çalışıyoruz. 4 yıl önceki Sting konserinin biletleri de aynı fiyattan satıldı geçtiğimiz haftaki Rihanna da. Sponsorlar yükümüzü aldıkça bilet fiyatlarını düşürüyoruz. Fiyatlarda fevkalade hassasız ama altından kalkılabilir olması için de belli bir seviyede tutmak zorundayız. En yüksek fiyatlardaki biletlerden 500-1000 tane satılıyor. Parası olan 100 kişi loca tutmak istiyorsa buyursun tutsun. Onlardan gelen gelirler diğer bilet fiyatlarını düşürüyorsunuz. Ortalama bilet fiyatları çok makul en üst fiyatlara bakılmamalı. 100bin kişilik staddaki 1000biletin fiyatından yola çıkılmamalı.


Unilife Organizasyon Sahibi Erdem İpekçi

Biz fiyatları kendi adımıza çok uygun tutuyoruz. Dans gösterilerine yüzde 8lik, konserlere yüzde 18lik KDV ler eleştirilebilir. KDV ler tamamen yüzde 8e indirilse fiyatlar da düşer.devletin aldığı korkunç bir stopaj oranı var, yüzde 30’lara yaklaşan bir rakam. Belediyeler eğlence vergisi olarak yüzde 10luk bir vergi kesiyor. Bütün bunlar birleşip bilete yansıyor. Biz Unilife olarak sona kalan dona kalır sistemini uyguluyoruz.ilk an bilet alan misafirler sonradan kapıda alan misafir aynı fiyata almaz. Konser gününde doğru şimdiki fiyatlar artacak. Hem son gün bilet alıp hem de pahalı diyorlar. İlk günden o fiyatta tutsak haklılar. Bizde son gün gelene pahalı bilet var. onun dışında bu eleştirileri kabul etmiyoruz.

Pelin Opcin
İKSV Uluslararası İstanbul Caz Festivali Direktörü

İstanbul ulaşımı kolay olmayan bir kent. Konumla bağlantılı olarak artan giderler doğal olarak bilet fiyatlarına yansıyor. Ayrıca en üst fiyat kademesinden az sayıda bilet satışa sunuluyor. Aslında fiyat duyarlılığın en az olduğu seviye bu kademe oluyor. U2 biletlerinde de 550 TL'lik bilet sayısı mekanın %1'inden bile daha az oranda. Diğer kategorilere bakıldığında Avrupa turnesindeki en ucuz U2 bilet fiyatı İstanbul'da. Caz Festivali olarak son 4 yıldır, gerekli sponsorluk kaynaklarını bulmamız paralelinde bilet fiyatlarını artırmadık.

Lounge 96.0/ FG 93.7 Etkinlik Halkla İlişkiler Sorumlusu Orkun Bozdemir

Yeni devlet politikaları ve yasalarla beraber sponsorluklar çok zorlaştı. Sigara ve alkolle ilgili sınırlamalar getirildi. Bu nedenle organizasyonlardaki en büyük destekçilerimiz sponsorlar bu alandan çekilmeye başladı ve bunun bilet fiyatları üzerinde ciddi bir etkisi oldu. Bir de şöyle bir boyutu var, Türkiye pazarı bu kült isimlerin daha çok farkına varmaya başladı bu yüzden sanatçılar da daha yüksek ücretler istemeye başladı. Gotan Project 3 sene önce de gelmişti, bu sene çok daha pahalıya geliyorlar. Burada popülerleştiler ve bunun farkındalar, fiyatlarını artırdılar. Sponsorlar zorlu bir kriz dönemi de geçirdi. Kendileri ayakta durmaya çalışırken bir de konsere sponsor olmak çoğu için düşünecekleri en son şey. O yüzden bizim daha çok ve daha pahalı bilet satmamız gerekiyor. Başka türlü olmuyor. Bizi takip eden gerçek müzik tutkunu kişiler için çok ciddi avantajlı biletler de satıyoruz çok kısa süreli olarak. Hem bu onlara yaptığımız bir jest hem de önceden ne kadar para toplayabilirsek o kadar iyi.yüzde50lere yakın indirimler yapıyoruz, pahalı diyenlere cevap olsun. Fiyatlar genel olarak çok mantıklı, Bob Dylan pahalı diyorlar, Dylan getirmek kolay bir iş değil. Bir de basına davetiye verilmiyor diye eleştiriler geliyor bundan artık kurtulmamız lazım. Yıllarca bu şekilde şımartıldı müzikseverler. Ben bu adamın en büyük hayranıyım bana davetiye verin diyorlar. En büyük hayranıysanız lütfen bilet alın!


Pasion Turca CEO’su Sinan Ufuk Nergis

Ben organizasyonunu yaptığım Pink Martini konseri için ‘yüksek fiyat’ eleştirilerini kabul etmiyorum. Fiyatlar oldukça uygun. Eğer bir konserin bilet fiyatları yüksekse bu sanatçının çok pahalı olduğu anlamına gelir. Organizatörler hiçbir zaman kapasiteyi çok büyük tutarak, bilet fiyatlarını çok yüksek rakamlara çekmez. Eğer düzenlenen konserlerin sponsorları yoksa; ki Türkiye’de sponsorluk gelirleri oldukça azaldı, sanatçının uçak parası, oteli, yemeği, prodüksiyonu, temizliği, güvenliği vb. bütün giderleri alt alta yazıldığında karşılaşılan rakam bilet fiyatından çıkarılmak zorunda kalınır ve bunun sonucunda bilet fiyatlarının yüksek olması kaçınılmazdır. Sonuç itibari ile yüksek bilet eleştirilerine karşı ben de şöyle bir eleştiride bulunabilirim; sponsorlar organizasyonlara para yatırsınlar!

Mehmet TEZ
Milliyet Gazetesi Müzik Yazarı

Hayır kazıklanmıyoruz. 300-500 liralık biletler sınırlı sayıda ve parası olan hayranlar için. Aynı konserlerde 80-100-150 TL'ye de biletler var. Ben dünyaya göre Türkiye'deki bilet fiyatlarını pahalı bulmuyorum. Karşılaştırma yaparsak eğer mesela yeme içme çok daha
pahalı burada dünyaya göre... İki kişi sıradan bir restorana gidip
yemek yese adam başı 100 TL'ye yakın hesap geliyor. E U2 da o yemek kadar etsin müsadenizle. Albüm satılamayınca bilet
satılması lazım. Onun için de konser ekonomisi büyüdü son yıllarda.
Şu anda albüm satışı olmadığından sadece konserlerden geliyor para. O yüzden bilet fiyatları da inmiyor.

2010 YAZININ BEKLENEN KONSERLERİNİN BİLET FİYATLARI

U2
06.09.2010
550 TL – 50 TL

Metallica&Rammstein
25/26/27.06.2010
420 TL-73 TL


Eric Clapton & Steve Winwood
13.06.2010
370 TL – 99TL

George Dalaras
26.06.2010
275 TL – 45.50 TL

Eros Ramazotti
07.07.2010
210 TL – 107.50 TL

Jean Michel Jarre
15.06.2010
200 TL

Scorpions
02.10.2010
200 TL – 78TL

Massive Attack
13.07.2010
160 TL – 77 TL

The Cranberries
22/23.07.2010
165 TL – 78 TL

Emma Shapplin
11.06.2010
133 TL – 82 TL

Pink Martini
05/06.07.2010
133 TL – 55.50 TL

OZZY OSBOURNE
30.09.2010
190 TL- 68 TL

Haberturk-Gülin Yıldırımakın
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile