1968 yılında Lapseki Belediyesi'nde memur olarak görevine başlayan Aygün, 23 yıl 6 aylık görevinin ardından, belediye başkanlığı seçimlerine girebilmek için memurluk görevinden istifa etti. Seçilemeyince eski görevine geri dönmeyen Aygün, kendi iş yerini kurarak kalan sigorta primlerini buradan yatırdı. Emeklilik süresini dolduran Aygün, işlemler için SGK’ya müracaat etti. SGK’dan gelen yazıda, sadece 57 TL ikramiye alabileceğini öğrenen Aygün şaşkına döndü. Bölge İdare Mahkemesi'ne müracaat eden Aygün, mahkemenin lehine sonuçlanmasının ardından yeniden SGK’ya müracaat etti. Ancak kurum, bu kez de kazandığı 57,34 TL emekli ikramiyesine 14,49 TL yasal faiz eklendiğini belirten bir yazı gönderdi. Aygün, ne yapacağını şaşırdı.
Belediyeden istifa ederek görevine dönmediği için emeklilik hakkı olmadığını hatırlatan Aygün, kendisi gibi birçok mağdur vatandaşlara çıkarılan kanun sayesinde emeklilik ikramiyesini almak için gerekli makamlara müracaat ettiğini söyledi.
Aygün, “Üç buçuk yıl kadar önce, benim gibi mağdur kimselerin hakkını kazanmaları adına yeni kanun çıkarıldı. Ben de 19.06.2010 tarihinde Çanakkale Bölge İdari Mahkemesi'ne müracaat ettim. Bana gelen cevapta bu kararı ancak Ankara Bölge İdari Mahkemesi'nin alabileceğini ve oraya tekrar müracaat etmem gerektiği söylendi. Ankara Bölge İdari Mahkemesi'ne müracaat ettikten 2 yıl sonra tekrar cevap geldi. Alınan kararda davanın lehime sonuçlandığı, Emekli Sandığı'ndan ve SGK’dan ödediğim primlerle emekli ikramiyemi talep edeceğim bildirildi.
Tekrar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dilekçeyle müracaat ettim. SGK’dan gelen dilekçede 57,34 TL emekli ikramiyesi ile 14,49 TL gecikme faizini banka ve şubelerden alabileceğim yazıyordu. Benim Bölge İdari Mahkemelerine dava açmam nedeniyle verdiğim dosya masrafı 125 lira. Avukata da yaklaşık bin lira masraf ettim. Gelen para bunu bile karşılamıyor. Bu işte büyük bir yanlışlık var. Gerekli kanun maddesine göre ilgili memurun işlem yapmadığını düşünüyorum. Bu yönde zarar görenler ilgili kanun maddeleriyle toplu olarak emekli ikramiyelerine kavuştu. Hakkımı aramak için uğraş verdim. Mahkemeler lehime karar verdi ancak yine olmadı. Bu kez basın yoluyla yetkili makamlara tekrar sesimi duyurmak istiyorum. 25 yıl 5 ay prim ödemenin bedeli nedir? Bana yardımcı olsunlar” dedi.
57 Lira İçin 25 Yıl Çalıştı
Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yaşayan Mehmet Ali Aygün adlı memur, 25 yıl 5 ay ödediği prim karşılığında 57 lira 34 kuruş emekli ikramiyesi hak ettiğini öğrenince şaşkına döndü.