6 Asırlık 'Cantı' Tekniği İle Yapılan Cami

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde bulunan 530 yıllık Şeyh Müslihiddin Camisi, misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.



Büyük Kaynarca Mahallesinde Sultan 2. Beyazıt tarafından 1486'da yaptırılan Şeyh Muslihiddin Camisi, adını mimarı Kıssahan El Hac Muslihiddin'den aldı.

Metal çivi kullanılmadan, iç içe geçirilen ahşaplar ve tahta çivilerin kullanıldığı çantı tekniğiyle yapılan cami, ilk kez 19. yüzyılın ilk çeyreğinde restore edildi.

Aradan geçen yıllarda bakımsızlık ve restorasyondaki zorluklar nedeniyle köy sakinleri, yeni cami inşa ederek ibadetlerini burada sürdürdü.

Bakımsızlık nedeniyle 1996'da ibadete kapatılan cami, 1999 depreminde minaresinin yıkılmasıyla kullanılamaz hale geldi. Vakıflar Genel Müdürlüğüne 2006 yılında devredilen ve onarımı 2010 yılında tamamlanan cami ibadete açıldı.

- Caminin vakfiyeleri

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tülin Çoruhlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu bölgede gelenek olarak yapılan çantılı camilerin devamı olduğunu söyledi.

O dönemde yapılmış bu tip camilerin bölgenin bir geleneğini oluşturduğunun anlaşıldığını dile getiren Çoruhlu, 'Şeyh Müslihiddin Camimizle ilgili olarak vakıflarda yaptığımız araştırmalarda, 1486 yılına ait bir vakfiye ile karşılaştık. Bu vakfiyede cami ve etrafındaki bir çok köyün bu yapıya bağlı olduğunu aynı vakfa bağlı olduğunu ve caminin geçmişte çok büyük bir kütüphane içinde çok sayıda kitap barındıran kütüphanesi olduğu, ve camiye akar sağlayan değirmenlerden de söz ediliyor.' diye konuştu.

Çoruhlu, cami etrafındaki mezar taşlarının hizmet etmiş kişiler ve o çevredeki vakfının devamcısı olan kişilerin bulunduğunu gördüklerini ifade ederek, 'Yapı şu andaki haliyle Osmanlı döneminin bölge camilerin devamcısı görünüyor. Restorasyonla birlikte malzemesi değişti ahşap malzeme olduğu için bu haliyle Osmanlı imparatorluğunun başından beri devam eden bir yapı gibi görünüyor.' dedi.

'Cami restorasyondan sonra gerçek anlamını buldu' diyen Çoruhlu, 'Vatandaşlar tarihi caminin yanındaki betonarme camiye soğuk olduğu için gitmiyorlar. Ahşap malzeme insana daha yakın olduğu için tarihi camide ibadetlerini yerine getiriyorlar. Gerçekten tarih hala orada yaşıyor ve ibadet yapılıyor.' şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile