Törene, çok sayıda akademisyen ile birlikte KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Büyükelçi Melek Sina Baydur ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Meral Özgüç,Fransa’nın Türkiye Büyükelçi’si Laurent Bili ile L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler katıldı.
Akdeniz Üniversitesi’nden Doç Dr. Çiler Çelik Özenci yürüttüğü araştırma ile semeninde sperm olmayan ve ancak testislerinden sperm elde edilebilen erkek hastaların tüp bebek tedavilerinde baba olma şansının arttırılabilmesini hedefliyor. Koç Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tuğba Bağcı araştırması ise beyin kanserlerinin gelişimini durduracak ve geriletecek yani kanserli hücreleri ölüme programlayacak yeni mekanizmalar bulunması hedefleniyor. Bilkent Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Öznur Taştan’ın yürüttüğü araştırmanın HIV-1 virüsüne karşı koruyucu ve bireye özgün etkin tedavi yöntemleri geliştirebilmenin yolunu açması bekleniyor. Hacettepe Üniversitesi’nden Doç Dr. Solmaz Karabulut, “Kendini Onarabilen Yeni Polimerik Sistemlerin Geliştirilmesi” üzerine araştırma yaparken, Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Dilek Odacı Demirkol’un yürüttüğü proje kapsamında model olarak patojen E. coli hücrelerinin tayini gerçekleştirilecek olmasının yanı sıra; elde edilen veriler gıda kaynaklı patojenlerden hastane patojenlerine kadar geniş bir skaladaki mikroorganizmaların tayinine olanak sağlayacak yeni sistemlerin planlanması için yol gösterici olması bekleniyor. Sentetik DNA/RNA ile yapılacak bu çalışma, dünyada bir ilk olacaktır. Sabancı Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Özge Akbulut da “Medikal tanı cihazlarının tasarımı ve üretimi” üzerine bir araştırma yürütüyor. Araştırma ile sağlık hizmetlerinin olabildiğince fazla insana ulaşması ve daha ucuza sağlanması, sağlık alanındaki eşitsizliklerin giderilmesine yardımcı olunması hedefleniyor.
15 BİN DOLAR BURS KAZANDILAR
L’Oréal Bilim Kadınları İçin Projesi ile kadınların bilime katkısına farkındalık yaratmak ve Bilim Kadınlarına dikkat çekerek toplumların bilinçlendirilmesini hedefliyor. Bu zamana kadar 108 ülkede yaklaşık bin 700’ü aşkın bilim kadınına ulaşıldı. Proje ile olağanüstü kadın araştırmacılar tespit edilerek genç nesiller ile rol modellerin buluşturulması sağlanıyor. Bilim dünyasına destek olunması ve bilim insanlarının güçlendirilmesi de projenin amaçları arasında yer alıyor. Biyo çeşitliliğin korunmasından genlerin sırlarını çözmeye, hastalıklar için çare bulmaktan, evreni keşfetmeye kadar; her kıtada, bilimin her seviyesinde çalışan bu olağanüstü kadınlar, hayatlarını bilginin ilerlemesine ve insanlığın iyileştirilmesine adıyorlar. “Bilim Kadınları İçin” Projesi ile sağlanan bursa Yaşam ve Malzeme Bilimleri alanlarında katılan ve projeleri seçilen 6 Bilim Kadını bir yıllık 15 bin dolar değerinde burs kazandılar.
6 Bilim Kadını 6 Proje
Bu yıl 11. kez düzenlenen “Bilim Kadınları İçin" Projesi’ne başvurarak 15 bin dolar değerinde burs kazanan 6 bilim kadını, 10 Mayıs Cuma Günü Swissotel’de düzenlenen özel bir tören gecesinde açıklandı.