Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde "Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah" temasıyla düzenlenen 6. Boğaziçi Zirvesi'nin son gününün açılışında "Küresel Enerji Piyasası" başlıkla yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Difiglio, hali hazırda Çin'de yaşanan ekonomik sıkıntıların diğer ülkelerde de ekonomik yavaşlamayla devam ettiğini belirterek, dünya genelinde üretilen petrol üretimine değindi.
Difiglio, ABD'de petrol üretiminin azaltılacağını belirterek, bu düşüşün bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.
Suudi Arabistan'ın yıllardır süren petrol üretim politikalarını devam ettirdiğinin görüldüğünü dile getiren Difiglio, Suudi Arabistan'ın OPEC'teki pazar payının bu şekilde devam edeceğini ifade etti.
Difiglio, petrol piyasasında küçük değişikliğin büyük değişimlere sebep olabildiğini kaydederek, 1972 yılına kadar dünya petrol piyasasında çok büyük değişiklikler görüldüğünü anımsattı.
Difiglio, "ABD petrol üretiminde azaltmaya gitse de petrol fiyatlarındaki düşük seyir bir süre daha devam edecektir" dedi.
- "Düşük petrol senaryosu 2020'ye kadar devam edebilir"
Uluslararası Enerji Ajansı (IAE) Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Sadamori ise düşük petrol senaryosunun 2020’ye kadar sürebileceğini söyledi.
Doğal gaz konusunda Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya'nın kilit noktada olduğunu dile getiren Sadamori, doğal gaz talebinin zamanla artacağını belirtti.
Sadamori, Çin'de GSYH ve enerji talebinin artacağını kaydederken dengelerin değişeceğini aktardı. Sadamori, "Hindistan'da bütün sektörlerde talep artacak ve bu ülke kömür talebinde lider konumunda olacak" dedi.
Enerji sektöründeki kaynakların çoğunun zamanla yenilenebilir enerjiden sağlanacağını bildiren Sadamori, "Bu yenilenebilir enerji de güneş veya rüzgardan kaynağını alacak" diye konuştu.
- "Türkiye, enerji güvenliği konusunda önemli"
Eski IAE Direktörü Nobuo Tanaka da Asya'da enerji talebinin çok hızlı büyüdüğünü belirterek, "IAE verilerine göre Hindistan enerji talebinde Çin'i geçmiş durumda" dedi.
Geçen yıl enerji fiyatlarının düşmeye başladığını dile getiren Tanaka, bu düşüşün 2020'ye kadar devam edebileceğini, IAE verilerine göre düşük fiyatların devam etmesi durumunda küresel pazarın Orta Doğu'ya bağımlı hale geleceğini söyledi.
Tanaka, ABD'de kaya gazı ve petrolünün üretilmesi sonrasında bazı değişiklikler yaşandığını belirterek, "ABD, bu sürecin tek kazanını olabilir. ABD artık Orta Doğu'dan 2019 yılına kadar petrol alma durumda kalmayacak. Bu durum Rusya ile ilişkilerine de yansıyacak" diye konuştu.
Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin kendisini endişelendirdiğini anlatan Tanaka, bunun sebeplerinden birisinin "enerji güvenliği" olduğunu vurguladı.
Tanaka, Türkiye'nin, Avrupa'ya petrol ve doğal gaz akışı konusunda coğrafi olarak önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek enerji güvenliği alanında da ağırlıklı ülke olduğuna vurgu yaptı.
6. Boğaziçi Zirvesi
İSTANBUL - ABD Enerji Bakanlığı Direktör Yardımcısı Carmine Difiglio, "ABD petrol üretiminde azaltmaya gitse de petrol fiyatlarındaki düşük seyir bir süre daha devam edecektir" dedi.