6. Kuzugöbeği Mantar Festivali Fethiye'de Başladı

6. Kuzugöbeği Mantar Festivali, Fethiye'de başladı.

Fethiye Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Yeşilüzümlü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi'nde düzenlenen festivalde vatandaşlara kuzugöbeği çorbası ikram edildi.
Fethiye Fotoğraf Topluluğu'nun karma fotoğraf sergisinin açılışının da yapıldığı festivalde, kadınların dokuma tezgahlarına dokuduğu "dastar bezi", yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu.
Festivalin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, doğayı, çevreyi koruyup, markalaştırarak bölgenin daha iyi konuma getirilebileceğini söyledi.

Allah'ın Fethiye bölgesine cömert davranarak birçok güzelliği uyumlu şekilde sunduğunu belirten Çalık, şöyle konuştu:
"Buraya 3 bin kilometreden İngilizler gelip yerleşmişler ama sahip olduğumuz bu kadar güzel şeyi markalaştırıp, kalitesini belirleyerek ucuza kaptırmamalıyız. Uygun fiyatlarda pazarlamalıyız. Bir yabancı ülkeye gittiğimizde onların özeliklerini, yaşam biçimlerini merak ediyoruz. Yabancılar da bizim ülkemize geldiğinde aynı merak içinde oluyor. Biz başkalarına özenmeden, kendi varlığımızı ifade edersek zannediyorum çok mesafe kat ederiz."
Çalık, Yeşilüzümlü'nün doğası, tarihi ve farklı iklimiyle çok özel bir yere sahip olduğunu, şarabı, dastar bezi gibi ürünlerini bir sosyal etkinlikte tanıtarak dayanışma ortamı sağlamasının önem taşıdığını vurguladı.
- "Çevre festivaline dönüşecek"
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise 6 yıldır etkinliğe destek olarak bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Festivalde sadece kuzugöbeğinin kutlanmadığına değinen Saatcı, ilerleyen yıllarda çevre festivaline dönüşeceğini söyledi.

Saatcı, "Biz çevremize sahip çıkmaz, bize bırakılanları sonraki nesillere taşıyamayacaksak ve bin yıldır toprağımız olan Anadolu'nun bize miras bırakılan değerlerini bir neslin harcaması uğruna yok edeceksek, orada sorun vardır" dedi.

Festivalin çevresel değerler ve bölgenin tarihine sahip çıkmak amacıyla düzenlendiğine işaret eden Saatcı, şöyle devam etti:
"Tabi ki zengin değerleri bulunan ülkenin fakir vatandaşları olmayacağız ama çevresel değerlerimize sahip çıkarak yaşatacağız. Bir yöre düşünün, Kadyanda Antik Kenti burada, kuzugöbeği burada, şarabı arkamızda, dastarı yanımızda, üzümü ovasında, Allah her şeyi vermiş. Allah'ın verdiği bu değerleri koruyarak, gelecek nesillere emanet etmeliyiz."
- "Festival, Türkiye'de tek"
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, 2009 yılında çevre gönüllülerince başlatılan festivalin uluslararası alanda duyulduğunu söyledi.

ABD ve Fransa'dan sonra Fethiye'nin kuzugöbeği festivali düzenlenen üçüncü yer olduğunu bildiren Işıloğlu, üniversite olarak festivale her türlü desteği verdiklerini dile getirdi.
Festival, 27 Nisan Pazar gününe kadar farklı etkinliklerle devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile