6 milyon kişiye süt semineri verildi

Türkiye'nin dört bir yanında halkı sağlıklı süt tüketimi konusunda bilinçlendirmek için yola çıkan Tetra Pak Türkiye, Gaziantepliler ile buluştu. Tetr

Türkiye'nin dört bir yanında halkı sağlıklı süt tüketimi konusunda bilinçlendirmek için yola çıkan Tetra Pak Türkiye, Gaziantepliler ile buluştu. Tetra Pak'ın şu ana kadar düzenlediği seminerlere 6 milyon kişinin katıldığı belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliği ile 'Sağlık için Sağlıklı Süt İçin' sloganıyla yola çıkan platformun bu yılki yedinci durağı Gaziantep oldu. Kayıt dışı ve insan sağlığına zararlı açık süt konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla dünyanın önde gelen gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak tarafından düzenlenen seminer, Gaziantep Ticaret Odası Konferans Salonu'nda yapıldı.

İki ay boyunca sürecek kampanya kapsamında, Gaziantep halkına hem açık süt tüketmenin yaratabileceği riskler ve sağlıklı bir gelecek için sağlıklı süt tüketilmesi gerekliliği çeşitli aktivitelerle anlatılacak. İlçelerdeki Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine eğitici video gösterimleri gerçekleştirilecek, açık sütün zararları konusunda eğitimler verilecek. Eğitim kapsamında yerel idare desteği ile "Çatkapı" aktiviteleri gerçekleşecek.

Birebir ev ziyaretleri yapılarak, eğitmenlerin bilgi verdiği ve broşür dağıttıkları Çatkapı aktiviteleri ile açık sütten paketli süte geçişin artırılması ve ayrıca kayıt dışı süt tüketimini kayıt içine alarak hem Gaziantep'e hem de ülke ekonomisine katkıda bulunulması hedefleniyor. Halk eğitim merkezlerinde verilen seminerlerin yanı sıra daha çok insana ulaşmak amacıyla yürütülen etkinlikler kapsamında, çalışma süresince mahalle pazarlarında yine sağlık personeli kimliğindeki eğitimciler tarafından tüketicilere sağlıklı süt tüketiminin önemini vurgulayan broşür, UHT sütten yoğurt yapma tarifi içeren magnet ile bilgilendirici broşürler dağıtılacak. İl genelinde raket, billboard, banner, afiş, broşür ile duyurular yapılacak.

Gaziantep Ticaret Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen seminerin ilk gününde, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler bir eğitim semineri düzenledi. Seminer öncesi konuşma yapan Tetra Pak Türkiye Süt Kategorisi Pazarlama Müdürü Verda Telyaz, sütün insan sağlığı açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Telyaz, bu kadar önemli bir besin maddesinin işlenmesi ve paketlenmesinin şirket olarak kendilerine ticari bir kuruluştan çok daha fazla bir sorumluluk yüklediğini söyledi. Sağlığı tehdit eden açık süt tüketiminin önlenmesi ve toplumun bu yönde bilinç kazanması amacıyla 2001 yılından bu yana 59 ilde yaklaşık 6 milyon kişiye bu seminerlerle bilgi aktardıklarını belirten Telyaz, bu kapsamda Gaziantep'te bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

GÜÇLÜ KEMİKLER VE BEYİN GELİŞİMİ İÇİN MUTLAKA SÜT İÇİN

Seminerde sunum yapan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, günde 2 bardak süt içen çocukların günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılayabildiklerini anlattı. Besler, osteoporoz da içinde olmak üzere birçok hastalığı önleyebilmek için, hayatın her döneminde süt içmek gerektiğini vurguladı.

Besler, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Çocukluk ve ergenlikte süt içmek büyüme gelişmeye katkı sağlar, diş ve kemikleri güçlendirir, enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Sütün içerisindeki yağ bileşenleri küçük yaş grubu çocukların zekâ ve entelektüel kapasitelerinin artmasına katkı sağlar. Günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2 -3 santimetre daha uzun oldukları gözlenmiştir.''

AÇIKTA SATILAN SÜTLER TEHLİKE SAÇIYOR

Seminerde sunum yapan uzmanlardan biri de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal oldu.

Süt içmenin önemi kadar sağlıklı süt tüketmek gerektiği konusunda seminere katılanları aydınlatan Prof. Dr. Serhat Ünal, sütün çok sağlıklı bir gıda olmasına rağmen uygun koşullarda saklanmadığı zaman mikroorganizmalara (çok küçük canlılara) açık bir hale geldiğini belirtti. Ünal, bu mikroorganizmaların da pek çok enfeksiyon hastalığına yol açtığının altını çizdi. Prof. Dr. Serhat Ünal bu konuda, farklı zamanlarda Türkiye'nin farklı kentlerinde açık sütle ilgili pek çok araştırma yapıldığını belirterek, sonuçların sağlık açısından son derece vahim denecek tablolar içerdiğini söyledi.

Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan Ankara Piyasasında Satılan, İşlem Görmüş (UHT ve Pastörize) ve Görmemiş (Sokak) Sütlerin Makro-Besin Değeri ve Mikrobiyolojik Açıdan Değerlendirilmesi araştırmasının sonuçlarını aktaran Ünal, bu araştırma kapsamında 150 farklı noktadan alınan sokak sütünün değerlendirildiğini söyledi. Bu araştırma sonuçlarına göre, uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken, incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği ortaya çıktı. Yine aynı araştırma sonuçları açıkta satılan pek çok süt örneğinde, süte yüksek oranda nişasta ve su karıştırıldığını da ortaya koydu.

Ünal, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürmeyebileceğine dikkat çekti. Ünal, sütün kaynatılınca içindeki besin değerlerini önemli oranda kaybedeceğine, bir özelliği olmayan beyaz bir sıvı haline geleceğine vurgu yaptı. Sağlıklı beslenme için UHT işleminden geçmiş, uygun koşullarda saklanan sütlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Ünal, uzun ömürlü sütlerde hiçbir katkı maddesinin olmadığına dikkat çekerek, bu sütlerin besin değerini ve tazeliğini aylarca koruduğunun altını çizdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile