6. Samsun Tarim Fuari Basladi

6. Samsun Tarim Fuari Basladi

6. Samsun Tarim Hayvancilik ve Teknolojileri Fuari, yapilan törenle açildi.

72 firma ve 100’den fazla markanin katilimiyla gerçeklestirilen fuarin bu seneki onu konugu Havza ilçesi oldu. Fuarda Havza’nin tanitilmasinin yani sira ilçeye özgü yöresel lezzetler de halkin begenisine sunulacak. Öte yandan fuarda ayrica 17 Eylül’de Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafindan panel düzenlenecek.

Fuarda ayrica birçok etkinlik de yer aliyor. Pandemi ve iklim degisikliginden hasat ve tomruklara tarimsal mücadelede IHA kullanimindan bölge için çok degerli olan findik yetistiriciligine kadar çok çesitli konular tarim uzmanlari ve akademisyenler tarafindan fuar esnasinda masaya yatiriliyor. Fuarin açilisi bugün gerçeklestirilen törenle yapildi.

“Tarim ürününü en iyi degerlendirmenin yolu lisansli depoculuk”

Tarimda verimliligin artmasi için lisansli depoculuga geçilmesi gerektiginin altini çizen Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, “1,5 yil aradan sonra fuarlara kavustuk. Bereketli topraklar üzerindeyiz. Ülkemizin en bereketli ovalarina sahibiz. Bizim görevimiz daha ileriye nasil götürebiliriz, neler yapmaliyiz? Ilin yöneticileri olarak hepimiz buradayiz. Tarima dayali sanayiyi gelistirmek zorundayiz. Daha fazla ihracat yapmak ve katma degeri arttirmak durumundayiz. Bafra’da Sera OSB’nin ihalesi yapildi. Yakin bir zamanda burasi üreticilere açilacak. Vezirköprü besicilikte, hayvancilikta da tarimda oldugu gibi önemli. Oradaki çalismalarimiz sorunsuz bir sekilde devam ediyor. Terme’de hem findik hem de ziraat yeri. Oraya da bir Sera OSB düsüncemiz var. Onla ilgili de çalismalar devam ediyor. Lojistik Merkezi de su anda tamamen doldu. Oraya su anda ekstra depolar yapiliyor. Lisansli depoculuga geçmek durumundayiz. Çünkü tarim ürününü en iyi degerlendirmenin yolu, yöntemi tamamen bu. Fuarimizin da sektöre hayirli olmasini diliyorum” dedi.



“Samsun, Türkiye’nin 2. büyük tarimsal ve hayvansal üretim merkezi”

Hayvancilik ve tarim alaninda Samsun’un Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduguna dikkat çeken Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Samsun, Türkiye’nin 2. büyük tarimsal ve hayvansal üretim merkezi. Dünyada da iyi lokasyonlardan biri ve bölgemizin merkezi. 50’nin üzerinde katma degeri yüksek ihraç kabiliyeti olan iç piyasada da dis piyasaya da sürdügümüz ürün var. Bir kisim üretimde de 2023 hedeflerini astik aslinda. Yeni ürün çesitlerini de dahil etmemiz gerekiyor. Iç piyasadan da daha fazla ihracata dogru yönelmemiz gerektigini geçmis yillardan edindigimiz tecrübeler gösterdi. Samsun gerekli çalismayi yaptiginda ihracata dayali tarimsal üretimin çok hizli ve dogru oranda gerçeklesen bir sehirdir. Hükümetimizin yatirimlari da Samsun’da son yillarda ciddi anlamda yogunlasti. Üretim yapilabilen alanlarimizin yaridan fazla su anda sulu tarimi yapabiliyor. Bu da çok güzel bir avantaj. Teknolojiyi, bilgiyi ve gelismeleri güzel takip eden bir tarimsal sektöre sahibiz. Samsun Büyüksehir Belediyesi olarak son 3 yildir her yil katlayarak bu alandaki bütçemizi arttiriyoruz. Bu sene geçen seneye göre tam yüzde 100 oraninda ayirdigimiz kaynagi arttirdik. Bu kaynaklari da çok verimli projelere kullandik” diye konustu.



“2,5 yildir tarimi destekliyoruz”

Atakum Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi (ATAK) standini dolasarak üretici kadinlardan bilgi alan Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci ise “Atakum Belediyesi olarak yaklasik 2.5 yildir tarimi destekliyoruz. Çiftçilerimizin ata tohumlara ulasmasini istiyoruz. Bu nedenle AtaTohum Merkezi açtik. Burada üretim yapiyoruz ve tohumlari çiftçilerimize veriyoruz. Karakilçik ve Iza bugdaylarini bölgede çogaltmaya çalisiyoruz. Belediyemiz bünyesinde Kirsal Hizmetler Müdürlügü kurduk. Müdürlük çatisi altinda hem veteriner hekim hem de ziraat mühendisi istihdam ediyoruz. Böylece köylerimizde tarim ve hayvancilik alaninda egitimleri de üstlenmis bulunuyoruz. Bugün burada da bölgemizde daha çok kadin girisimcilerimizin ürettikleri ürünler var. Kooperatif çatisi altina saglikli kosullarda üretilmis, izinleri alinmis ürünleri markalastiriyoruz, Atakum Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi (ATAK) marifetiyle de pazara ulastiriyoruz. Diger kooperatiflerle de is birligi yapiyoruz. Atakum’da üretilen ürünleri farkli yerlerde sunmaya, hayatin her alanina ulasmaya çalisiyoruz. Özellikle kadin üretimini tesvik ediyoruz. Kadinlarimiz aile ekonomisine katki saglamasini, bagimsizlasmasini, özgürlesmesini istiyoruz. Bunun olabilmesi için de üretimin olmasi, üretimin de pazara ulasmasi gerekiyor. Biz de Atakum Belediyesi ve ATAK marifetiyle bunlari yapmaya çalisiyoruz” seklinde konustu.

Programa ayrica AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktas, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Il Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, Samsun Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, ilçe belediye baskanlari ve davetliler katildi.

Protokol üyeleri açilisin ardindan stantlari gezdi.

Samsun Tarim Fuari, 15-16-17-18 Eylül günlerinde saat 09.30-18.30, son gün olan 19 Eylül’de ise 09.30-18.00 saatleri arasinda ziyaretçi kabul edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile