6 Siyasi Partiden Füze Kalkanı Projesine Tepki

Türkiye'ye kurulması planlanan Füze Kalkanı Projesi'ne Denizli'de 6 siyasi parti temsilcisi ortak basın toplantısıyla tepki gösterdi.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen ortak basın toplantısına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli İl Başkanı Zafer Gönenç, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Denizli İl Başkanı Zafer Kaplan, Demokrat Parti (DP) İl Başkanı Zafer Bakırsoy, İşçi Partisi (İP) İl Başkanı Mustafa Güleç, Demokratik Sol Parti (DSP) Merkez İlçe Başkanı Celil Çobanoğlu, Saadet Partisi (SP) Denizli İl Başkan Yardımcısı Kamil Kabak ve parti üyeleri katıldı. Füze Kalkanı Projesi ile ilgili 5'er dakika konuşan ve partilerinin
bu konudaki görüşlerini açıklayan il yöneticileri, hükümeti sert bir dille eleştirdiler.
MHP Denizli İl Başkanı Zafer Kaplan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinin bu görüşmelere katılmadığını belirterek, "Cumhurbaşkanı'nı gönderdi. Kendisinin niye katılmadığı da soru işareti. Burada kurulmak istenen füze kalkanının kime karşı kurulmak istendiğini iyi bilmek gerekiyor. Burada düşman olarak İran mı, Suriye mi, Ürdün mü? Bunu görmek gerekiyor. Hükümet burada kendisine göre başarı olarak gösterdiği ismin zikredilmemesi. Yani Müslüman ülkelere karşı Türkiye bir bekçi görevi üstlenmiştir"
dedi.
DP İl Başkanı Zafer Bakırsoy, projenin Türkiye için iyi irdelenip iyi düşünelerek ve iyi hesaplanarak, özellikle parlamento ve toplumun her kesiminde bir mutabakata varılarak alınması gereken bir karar olduğunu belirterek, "Ancak sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı sanki kendi partilerinin uhdesinde bir meseleymiş gibi değerlendirip, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, Kurtuluş Savaşı'ndan bu yana hiçbir savaşta taraf olmayan Türkiye'yi taraf olmanın eşiğine getirmiştir" dedi.
CHP Denizli İl Başkanı Zafer Gönenç, Füze Kalkanı Projesi'nin batı emperyalizminin Ortadoğu'daki çıkarlarını ve enerji kaynaklarını kontrol etme ve ona zaman zaman karşı çıkan, meydan okuyanlara yönelik olduğunu söyledi. Meselenin İslami rejim meselesi olmadığını söyleyen Gönenç, "İslami rejimlerle yönetilen ama emperyalizme kul köle olan bir çok ülke vardır. ABD'nin onlarla hiçbir derdi yok. Suudi Arabistan veya bugünkü kukla Irak hükümetiyle bir derdi yoktur. Olay, emperyalizmin çıkarlarına hizmet edip
etmeme meselesidir. Yoksa İslami terörü bir tehdit olarak algılama değildir. İslami terör dedikleri Taliban'ı kendileri beslemediler mi? Olayın özü, emperyalizmin bölgedeki çıkarlarına kim hizmet ediyor, kim etmiyordur. Eğer gün gelir Türkiye'de bir milli hükümet kurulur ki kurulacak, bu füze kalkanı bugün gerçekleştirilirse, Türkiye'deki milli hükümetin emrindeki Türkiye ordusuna karşı kullanılacaktır bu üsler veya kalkanlar. Bundan hiç şüphem yok. Hedef sadece İran değildir" dedi.
İşçi Partisi Denizli İl Başkanı Mustafa Güleç, Füze Kalkanı Projesi'ne hayır denilmesi gerektiğini belirterek, bunun meclise bile getirilmeyeceğini söyledi. Mecliste bunun gündeme getirilmesi gerektiğini söyleyen Güleç, "Meclisten geçmeyen, mecliste onaylanmayan ve kabul görmeyen bir proje Türkiye'de konuşlandırılabilir mi? CHP, MHP ve diğer grubu olan partiler bunu mecliste görüşmeye açtırmalıdır. AK Parti'ye bu kalkanı Türkiye'ye niye getirttiğini sorgulatmalıdır" dedi.
DSP Merkez İlçe Başkanı Celil Çobanoğlu, ABD'nin Gürcistan'dan Afganistan'a kadar üslerini olduğunu belirterek, "ABD zaten İngiliz üslerinden ikmal yapabilmektedir. Ürdün, Irak, Suudi Arabistan hava sahası ABD'nin elindedir" dedi.
SP İl Başkan Yardımcısı Kamil Kabak ise Füze Kalkanı Projesi'nin amacının tamamen Mersin'den doğusunun bölünmesi projesi olduğunu ileri sürerek, "Bu füzelerin menzili 80 kilometredir. İran'ın füzelerinin menzili 2 bin kilometredir. Türkiye'nin doğusuna yaptığımız herhangi bir müdahalede, füzeler sebebiyle yapamayacağız" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile