Kovancilar’a bagli 300 haneli Ekinözü köyü, içinde barindirdigi binlerce yillik tarihi yapilarla dikkatleri üzerine çekiyor. Tarih boyunca Urartularin da yasam sürdügü ve Osmanli dönemi mimarisinin de kullanildigi bu köyde yukari çesme, asagi çesme, manastir kilise, iç kilise, köyiçi kilise ve höyük gibi 6 tescilli tarihi eser bulunuyor. Yüksek Anitlar Kurulu tarafindan tescillenen bu tarihi yapilari, basta Amerika, Fransa, Hollanda, Beyrut ve Italya olmak üzere yurt disi ve yurt içinden de turistler tarafindan her yil ziyaret ediliyor. Köylerinde birçok tescilli tarihi yapiya ev sahipligi yaptiklarindan dolayi duyduklari memnuniyeti aktaran vatandaslar, tarihi eserlerin tanitiminin daha fazla yapilmasi gerektigini söyledi.
Köy sinirlari içerisinde tescilli 6 tarihi yapinin oldugunu dile getiren Ekinözü köyü muhtari Hayati Sinem, "Cografi görünümüyle yesillikler arasinda bir köyümüz var. Köyümüz, pek bilinmese de Yüksek Anitlar Kuruluna tescilli 6 tarihi yapimiz var. Bunlardan iki tanesi çesme, bir tanesi höyük, bir tanesi köy içi kilise, bir tanesi manastir ve manastir iç kilisesinden olusmaktadir. Tarihi çesmelerimiz 2010 yilinda Kültür Bakanligi ile Hrant Dink Vakfi tarafindan restore edildi. Görüldügü üzere kullanimdadir. Yüksek Anitlar Kuruluna basvurularimiz vardir. Onun ya tamirati ya da çelik bir konsorsiyumda tekrar turizme kazandirilmasi yönündedir. Manastir özellikle ön plana çikmaktadir. Devasa bir yapi, 8 dönüm üzerine kurulu bir manastirdan bahsediyoruz. Bu mevcut manastirda ruhban kesim yetistirilmektedir. Bugün Heybeliada Ruhban Okulu hangi konuma, özellige sahipse Dogu ve Güneydogu’daki manastirimizda ayni özelliklere sahip, dönemin üniversitesi konumundaki yerdir” dedi.
"Dünyanin her yerinden turist agirliyoruz"
Dünyanin her yerinden turist agirladiklarini belirten muhtar Sinem, "Çok bilinmese de köylerimizin bu güzel tarihi eserlerini tanitmaya çalisiyoruz. Özellikle çesmelerin restorasyonlarindan sonra köyümüze çok daha fazla turist gelmeye basladi.
Amerika’dan, Fransa’dan, Hollanda’dan, Beyrut’tan, Italya’dan ve yurt içinden gelenler oluyor. Tabiri caizse bütün Avrupa ülkelerinden su aydan sonra köyümüze otobüs turlari düzenlenmektedir. Gelip bu tarihi eserler gezilmektedir. Beklentimiz, Elazig’in turizm tanitimi yapilirken mevcut ilçelerimizin de mevcut köylerimizdeki tarihi eserlerimizin de gün yüzüne çikarilip turizme kazandirilmasi, var olanlarin da ayni sekilde degerlendirilmesi yönündedir" diye konustu.
Köy sakinlerinden Hanifi Bekirgil ise bölgenin birçok medeniyete ev sahipligi yaptigini kaydetti.
Bekirgil, "Köyümüzde çok tarihi eser bulunmaktadir. Çesmelerimiz, 1910 yilinda tescilleri yapildi. Ana tema, Habap çesmeleri adi altinda çok güzel bir çalisma oldu. Çalismalar neticesinde güzel bir açilis oldu. Bu bir tarihi eserdir, herkes de buna sahip çikiyor. Görüp gezilmesi gereken yerler. Diyebilirim ki tarihi eserlerin en çok ayakta durdugu yerdir. Bu konuda köylülerimiz de çok duyarlidir. Çesmeler de Osmanli mimarisidir" seklinde konustu.
6 Tescilli Tarihi Yapinin Bulundugu Köy, Dünyanin Dört Bir Yanindan Turist Agirliyor
Elazig’in Kovancilar ilçesine bagli Ekinözü köyünde Yüksek Anitlar Kurulunca tescillenen ve ayakta duran binlerce yillik 6 tarihi yapi, hem göz kamastiriyor hem de dünyanin dört bir yanindan turist agirliyor.