Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Mavi Salon'daki toplantının açılışında, Bişkek'te başlayıp Erzurum'da sonuçlanacak kurultayın Türk dünyasına ve gelecek kuşaklara ufuk ve ilham kaynağı olacağını söyledi.
Erzurum'da, kadim bir Türk yurdu olmasının yanı sıra çeşitli medeniyetler tarafından şekillenmiş zengin bir kültür, köklü bir tarih ve derinlikli coğrafya bulunduğunu ifade eden Koçak, Erzurum'un, "Türk şehircilik ve mimarisine örnek gösterebilecek çok sayıda eser ve yapının bulunduğu şehir" şeklinde de adlandırılabileceğini dile getirdi.
Buna karşın şehre ait mimarinin son yüzyılda fazlasıyla yara aldığını, kimliksiz yapılaşmaların şehrin geneline nüfuz ettiğini anlatan Koçak, "Bu durum kuşkusuz Erzurum'a özgü değildir. Türkiye ve Türk dünyasının sorunu hale gelmiştir. Eski ile yeninin, modern ile klasik olanın ikilik oluşturduğu, uyuşmadıkları ve birbirini iten kuvvetler olduğu sonucuna varılabilir" dedi.
Yeniyi inşa ederken eskiyi ve tarihsel olanı dışlayan yapılaşmanın özellikle şehirleşme ve yapılaşma alanında kendini gösterdiğine dikkati çeken Koçak, insanın mimarinin odak noktası olmaktan çıkarılmasının bunun temel sebebi olduğunu vurguladı.
Kırgızistan İnşaat ve Mühendislik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akımbek Abdikalikov da Bişkek'te düzenlenen kurultayda bildirilerin sunulduğunu, kurultayda tanıtımı yapılan Atatürk Parkı'nın projesinin gerçekleşeceğini söyledi.
- "Yaşam kalitesini yükseltme gayretlerimizi devam edeceğiz"
Kurultay Yürütme Grubu Başkanı, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı ve Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan ise 2002 yılında kurulan birliğin gerçekleştirdiği uluslararası faaliyetlerle büyük takdir topladığını söyledi.
Turhan, kurumun isminin 2010 yılında Astana Kurultayı ile Türkiye ve kardeş ülke cumhurbaşkanlarının talimatıyla Türk Dünyası Mühendisler, Mimarlar Birliği olarak tescil edildiğini, 36 ülkede temsilciliği bulunan uluslararası bir meslek kuruluşu olduğunu dile getirerek, "Bu yıl 2-7 Eylül tarihlerinde 'Kıta Aşan Projeler' ana teması ile '6. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı' kapsamında çeşitli seminerler ve festivaller yaptık" diye konuştu.
Türk milletinin tarih boyunca farklı kökenlerden ve kültürlerden gelen milletlerle dostluk içinde yaşamanın modellerini insanlığa sunduğunu, büyük badireler yaşadığını ve aşmasını bildiğini anlatan Turhan, kardeş kavgalarının yaşandığını ama bunların bertaraf edildiğini anlattı.
Son zamanlarda yaşanan olaylarla milletin zaafa düşüreceğini sananların yanılacağını vurgulayan Turhan, şöyle konuştu:
"Kaygımız, kardeşlik bağlarımızı zedelemeye çalışanların kendilerinin de zarara uğraması noktasındadır. Son elim olayların müsebbiplerini kınıyor, kendi yararları adına sağduyuya ve aklıselime davet ediyoruz. 100 yıl önce de özellikle bu topraklarda, bu şehirlerde yine dış odakların etkisi ve güdümü ile acı sahnelerin cereyan etmesine yol açanlar olmuştur. Türk milleti bu badireyi de atlatmasını bilmiş, en çok zararı maalesef bu oyuna düşenler görmüştür. Türk Dünyası Mühendisler Birliği olarak günümüzde yaşanan bu gibi sorunların çaresini medeniyet mühendisliğinin uygulamalarıyla göreceği inancındayız. Sorunlar, yıkmak, öldürmek ve yakmakla değil inşa ve imar etmekle çözülür. Uyguladığımız ve hayata geçirdiğimiz projelerle insanların hayatlarını kolaylaştırma ve yaşam kalitesini yükseltme gayretlerimizi devam edeceğiz."
- "Türklerin en iyi hizaya getirdiği ağaçlardır, hiç hizaya getiremediği binalardır"
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak da kurultayın ismini koyan ve çalışanlara teşekkür etti.
"Bir italyan büyükelçi 'Türklerin en iyi hizaya getirdiği ağaçlardır, hiç hizaya getiremediği de binalardır' diyor" ifadesini kullanan Altıparmak, şunları kaydetti:
"Şehirlerimize baktığınız zaman çok haklı. Biz, medeniyet öncüsü olan bir milletiz. Edebiyat, sanat ve mimari atbaşı gitmez ise geleceğe ne taşıyacaksınız. Geçmişe baktığınız zaman tarihi eserler ve destanlar görüyoruz. Biz de taşımak istiyorsak mimari ve şehircilik noktasında örnek yapılar oluşturmalıyız. Sevmediğiniz müziği dinlemezsiniz, sevmediğiniz kitabı okumazsınız ama mimari her yerde sizinle."
Daha sonra kurultay bildirisinin okunduğu toplantıda Karayolları Genel Müdürlüğü Otoyollar ve İşletmeler Dairesi Başkanı Enver İskurt, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyol Projesi kapsamındaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü hakkında bilgi verdi.
6. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 2-7 Eylül'de yapılan "6. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı"nın sonuç toplantısı, Erzurum'da düzenlendi.