6. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi

Nevşehir - Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, "Ülkemizde gübre kullanımı AB'nin çok altında. Yani topraklarımız çok fazla kirlenmiş değil" dedi.

Burak, Nevşehir'de bir otelde düzenlenen "6. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi'nde yaptığı konuşmada, bakanlığın gübrenin bilinçli kullanılması için çiftçilere destek verdiğini belirterek, bu desteğin de toprak analizi yaptırılması şartına bağlandığını belirtti.

Gübre kullanımını daha bilinçli hale getirmek için toprak analiz laboratuvarları kurulduğunu ifade eden Burak, "Çiftçimiz hem para alsın hem de bilinçlensin, doğru gübreyi doğru zamanda da atsın diye toprak analiz şartını getirdik. Onun için Türkiye'de kamuyla beraber 180 civarında laboratuvar kuruldu. Bunlardan 2'si Nevşehir'de. Bunlar daha önceden yoktu" diye konuştu.

Türkiye'de gübre kullanımının yaygın olmadığına dikkati çeken Burak, şunları söyledi:

"Ülkemizde gübre kullanımı AB'nin çok altında. Yani topraklarımız çok fazla kirlenmiş değil. Her hektara 112 gram gübre kullanımımız var. Bunun da doğru kullanılması gerekiyor. Bunun için bu kongreler var, bunun için laboratuvarlar var. Laboratuvar denetimlerimiz bakanlığımız tarafında sıkça yapılıyor. Çünkü orada standartlar önemli, analiz sonuçlarına bağlı reçeteler ise çok çok önemli. Orada yapılacak bir yanlışlık hem çiftçiyi mağdur eder hem de ülkemizi mağdur eder"

-"Türkiye tohumda kendisine yeterli bir ülke"-

Burak, kamu kurumları içerisinde en güçlü Ar-Ge yapısına sahip bakanlığın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunu belirterek,"Şu anda 47 araştırma enstitü ve istasyonu, 2 bin civarında da akademik personel ile tarımla ilgili aklınıza gelebilecek her alanda uygulamalı araştırmalar yapıyoruz" bilgisini verdi.

Tarımda bitkisel üretimde olmazsa olmaz konunun tohum, fide ve fidan olduğunu dile getiren Burak, Türkiye'nin tohumda kendisine yeterli bir ülke olduğunu ve şu anda tohum konusunda hiçbir ülkeye bağımlı olunmadığını kaydetti.

Kurdukları enstitülerde yerli tohum ırkının ıslahı konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Burak, şöyle devam etti:

"Araştırma enstitülerimizin geliştirdiği çeşitler çiftçilerimiz tarafından kullanılıyor. Kullanım oranı yüzde 98'e yükseldi. Açık arazide yüzde 80, örtü altında yüzde 70 oranında hibrit tohumlar kullanılıyor. Bununla yetinmiyoruz, ihraç da ediyoruz. Dolayısıyla biz kamu ve özel sektör olarak önemli çalışmalara imza atıyoruz. Kendi çeşitlerimizi üreterek çiftçimizin hizmetine sunuyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, uluslararası arenalara çıkıyoruz. Kendi yerli tohumlarımızın o ülkelerde kullanılmasını sağlıyoruz. Geçen sene tohum ihracatından aldığımız gelir 120 milyon dolar civarındaydı."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile