6. Ulusal Geriatrik Hematoloji Kongresi

Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İlhan:''Yaşlı' diyerek tedavisiz kalma dönemi bitiyor. Kapsamlı geriatrik değerlendirme ile hematolojik kanser tedavisi kişiselleştiriliyor'

Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, "Yaşlı' diyerek tedavisiz kalma dönemi bitiyor. Kapsamlı geriatrik değerlendirme ile hematolojik kanser tedavisi kişiselleştiriliyor." dedi.

Dernek tarafından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin evsahipliğinde "6. Ulusal Geriatrik Hematoloji Kongresi" düzenlendi.

Prof. Dr. İlhan, kongre öncesi gerçekleştirdiği basın toplantısında, toplumsal değişimde en önemli farkın hızla yaşlanma sonrası değişen toplumsal gereksinimler ve bunun doğal getirisi sağlık uygulama alanında artan hematolojik kanserler olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, yıllardır genç nüfus üzerine planlama yapan bir ülke olarak, aynı zamanda hızlı yaşlanan bir topluluğa dönüştüğünü belirten İlhan, "2023'te yüzde 10 yaşlı nüfusla 8,5 milyon yaşlısı olan birçok Avrupa ülkesinin toplam nüfusuna eşit 65 yaş üstü insanı ile yeni sorunlar ile karşı karşıya kalacağız." dedi.

Yaşlanma ile birlikte artan hematolojik kanserlerin tanı ve tedavi sürecinde yaşlı bireye özgü yaklaşımların belirlenmesi ve bu konuda hazır uygulayıcıların oluşturulması amacıyla çalıştıklarını bildiren İlhan, şunları ifade etti:

"Yaşlı' diyerek tedavisiz kalma dönemi bitiyor. Kapsamlı geriatrik değerlendirme ile hematolojik kanser tedavisi kişiselleştiriliyor. Yaşlanma, eşlik eden hastalıklar nedeniyle çoklu ilaç kullanımlarını bir arada barındıran bir durum. Böyle bir durumda tedavi kararının verilmesinde hastanın kaldırabileceği, tolere edebileceği tedavi seçeneklerine erişmesinin sağlanması çok önemlidir. Dar bakış açısıyla 'nasıl olsa yaşlı' denilerek tedavisiz bırakılma riski pek çok hastamız için önemli bir risk oluşturmaktadır. Hastaların kapsamlı geriatrik değerlendirme kapsamında özel yöntemlerle fit, unfit ve frajil olarak gruplandırılması tedavisel algoritmaların bireyselleştirilmesini sağlayacaktır."

Bu açıdan yardımcı sağlık personelinin desteğinin de çok önemli olduğunu ifade eden İlhan, bu çerçevede, Onkoloji Hemşireliği Derneği ile ortaklaşa planlanan "Geriatrik Hematoloji Hemşireliği" eğitim programının bu yıl 100'den fazla katılımcıyla gerçekleşeceğini bildirdi.

Kanser tedavisinde son zamanlarda artan akıllı ve hedefe yönelik tanımları ile popüler olan tedavi değişikliklerinin yaşlı hastalar için çok önemli bir değerlendirme fırsatı verdiğini vurgulayan İlhan, şunları kaydetti:

"Standart tedaviler için uygun olmayan pek çok yaşlı hasta, bu yeni tedavi seçenekleri ile daha uzun ve kaliteli bir yaşam şansı elde etmektedir. Hematolojik kanser tedavisinde immünolojik hedefli tedaviler yine yaşlı hastalar için önemli bir umut olmuştur. Kan kanserinde, yaşlı hastalara, genç yaştaki hastalarda kullanılan tedavi yöntemleri uygulanamaz. Yaşlılarda kalp, karaciğer, böbrek gibi kronik rahatsızlıklarla beyin forksiyonlarının bozulması nedeniyle farklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerekmektedir.

Hematolojik kanserli hastaların tedavileri, palyatif bakım ve evde bakımla desteklenir ve bu organizasyon sağlanırsa hastaların hastaneye yatışı azalacaktır. Dolayısıyla hem maliyeti azaltacak hem de yaşlıların kaliteli yaşamı sağlanacaktır."

- Kongre

İlhan, kongrede alanının uzmanlarınca gerçekleştirilecek sunumlarla, yaşlı bireyde hematolojik kanserlerin yönetimi konusunda güncel bilgi farkındalığının en üst düzeye çıkarılacağını ve gelecekte bu konuda uzmanlaşmış geriatrik hematoloji uzmanlarının başlangıç eğitimlerinin sağlanacağını söyledi.

Kongrede, hematolojik kanser tedavisi gören yaşlı hastaların palyatif ve evde bakım planlamaları ve bunun gelecek projeksiyonlarının dökümante edileceğini bildirdi.

3 gün sürecek kongrede yaşlılarda anemi, hemostaz ve tromboz, lösemi, lenfoma, myeloma gibi hematolojik hastalıkların tanı ve tedavileri tartışılacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile